EU uvodi “tamno crvenu zonu” i nove restrikcije za sva nenužna putovanja

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je uvođenje nove, “tamno crvene zone” na epidemiološkoj karti Europe na kojoj bi se nalazile regije u kojima je cirkulacija koronavirusa na iznimno visokoj razini.

EU uvodi “tamno crvenu zonu” i nove restrikcije za sva nenužna putovanja © European Union 2020
25. 1. 2021

Od osoba koje bi dolazile iz tih područja bi se ubuduće prije odlaska zahtijevao negativan test na covid-19, a po dolasku na odredište te bi osobe trebale ići u karantenu, izjavila je šefica glavna izvršne agencije Europske unije nakon videokonferencije šefova država i vlada Europske unije u četvrtak navečer.

Von der Leyen je najavila i da europske građane uskoro očekuju nove restrikcije putovanja. Trebali bismo savjetovati svima da odustanu od svih putovanja koja nisu neophodna, što se odnosi i na putovanja unutar zemlje, ali i na prekogranična putovanja, poručila je njemačka demokršćanka.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel upozorio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da granice moraju ostati otvorene kako bi unutarnje tržište i razmjena robe mogli i dalje funkcionirati.

Konkretne prijedloge o uvođenju novih ograničenja putovanja i suzbijanju svih nenužnih putovanja Europska komisija namjerava predstaviti već idućeg ponedjeljka. Osim toga, utvrdit će se i nova pravila za putovanja iz trećih država.

Čelnici Europske unije izjavili su i da se trenutačno pripremaju potvrde o cijepljenju, čije je uvođenje nedavno zatražio grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kako bi se ponovno oživio turizam koji trpi teške posljedice zbog pandemije koronavirusa.

Međutim, von der Leyen i Michel upozorili su i da su mnoga pitanja trenutačno još nerazjašnjena poput zaštite podataka, opasnosti od diskriminacije ljudi koji nisu imali priliku cijepiti se, ali i djelotvornosti i trajanja samog cjepiva.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.