Njih 10 gardista i ona, braniteljica Ena Šimek Šuplika, na Kninskoj tvrđavi su pred 25 godina i izvjesili HR barjak, svi Pume i mlađi od 35 godina

Imala sam zadovoljstvo i čast fotografirati povijesno skidanje osvajačke srpske zastave s Kninske tvrđave, a zabilježila sam kamerom i vijorenje hrvatskog barjaka. Jesam li tad bila svjesna važnosti trenutka!? Bilo mi je punih 33 i samo su dvojica, trojica pripadnika 7.gbr bili neznatno stariji od mene. Sve ostalo bila su skoro jedva punoljetna djeca. Takva su neka vremena bila. Jedina žena "Puma" koja je sa 7. gbr oslobodila Knin! Medicinska sestra, Ena Šimek Šuplika, prije četvrt stoljeća bila je među prvih 8 branitelja Domovinskog rata na Kninskoj tvrđavi u Krešimirovu gradu.

Njih 10 gardista i ona, braniteljica Ena Šimek Šuplika, na Kninskoj tvrđavi su pred 25 godina i izvjesili HR barjak, svi Pume i mlađi od 35 godina Ena Šimek-Šuplika
3. 8. 2020

Ena Šimek-Šuplika bila je jedina žena ratnica na Kninskoj tvrđavi u trenutku skidanja srpske i razvijanju hrvatske zastave. Ovo su prve antologijske slike vraćanja Knina pod hrvatsku jurisdikciju. Hrabra žena, ratnica, medicinska sestra i fotoreporterka zabilježila je povijesni trenutak velike pobjede. Hrvatska vojska oslobodila je nakon četiri godine okupacije Knin, 5. kolovoza 1995.

Na današnji dan Pume su krenule. I bile su najbrže. Sedma gardijska brigada, uglavnom sastavljena od Varaždinaca. Međimuraca i Zagoraca 5. kolovoza, prije 25 godina, bila je nezaustavljiva. Oni su označili na Kninskoj tvrđavi završetak oslobodilačka akcija "Oluja". Ena Šimek Šuplika, hrabra žena, ratnica, medicinska sestra i fotoreporterka zabilježila je povijesni trenutak velike pobjede. Hrvatska vojska oslobodila je nakon četiri godine okupacije Knin, 5. kolovoza 1995. u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. Ena Šimek-Šuplika bila je jedina žena koja je bila među osloboditeljima Knina na Kninskoj tvrđavi i upravo njoj zahvaljujemo na ovim ekskluzivnim slikama

 Moji dečki penjali su se jedan preko drugoga, po ramenima, a sve kako bi čim prije označili i simbolično hrvatsku pobjedu. Na sam vrh jarbola popeli su se Jasmin Hadžić i Edvard Baltić. Na simboličan način označen je tako kraj okupacije gotovo jedne trećine hrvatskog teritorija. 5. kolovoza prije 25 godine završena je oslobodilačka akcija "Oluja" u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. Ena Šimek-Šuplika bila je jedina žena koja je bila među osloboditeljima Knina na Kninskoj tvrđavi u povijesnom trenutku i upravo njoj zahvaljujemo na ovim ekskluzivnim slikama, a jučer je napisala sljedeće:

- Ovo su fotografije ulaska u Knin kao i fotografije skidanja srpske zastave s jarbola na kninskoj tvrđavi. Imala sam zadovoljstvo i čast fotografije skidanja srpske zastave snimiti osobno i one su, uz video-snimku koja je, usput budi rečeno, netragom nestala, jedino materijalno svjedočanstvo tog događaja.
Jesam li tad bila svjesna važnosti trenutka!? Bilo mi je punih 33 i samo su dvojica, trojica pripadnika 7.gbr bili neznatno stariji od mene. Sve ostalo bila su skoro jedva punoljetna djeca. Takva su neka vremena bila.

Uz Enu prvi su na Kninsku tvrđavu stigli i general Ivo Korade, potom pukovnik Branko Žeželj koji je umirovljen i živi u Breznici i već je dulje vrijeme ozbiljno bolestan.

Mario Bilač daleko je svo vrijeme od Oružanih snaga RH, oženjen je radi i ima četvero djece. Eduard Baltić, umirovljen je bolestan i živi u Međimurju. Slavko Sokolić-Frigula, pa Florjan Novak - Floki, kojeg su neki od milja zvali i Fleki. Živi sam u Čakovcu i primao je socijalnu pomoć od 800 kuna. Nije bio uposlen i nije imao drugih izvora prihoda, sve do napokon nedavnog umirovljenja.

Miljenko Hojsak iz Varaždinskih Toplica te Ivica Novoselac iz Zlatar Bistrice još su dvojica junaka, a bili su na pravom mjestu i u pravom trenutku još i Elvis Mihić iz Rijeke, Mario Bilač iz Vodica i Jasmin Hadžić iz Belog Manastira.

U znak zahvale hrvatskim braniteljima, od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.