Edvard Baltić i Jasmin Hadžić prije 24 godine skinuli su okupatorski barjak s Kninske tvrđave i razvili 15 metarski hrvatski stijeg EKSKLUZIVNE FOTKE IZ 1994.

Ena Šimek-Šuplika bila je jedina žena ratnica tog dana u hrvatskom kraljevskom gradu. Ovo su prve antologijske slike vraćanja Knina pod hrvatsku jurisdikciju. Hrabra žena, ratnica, medicinska sestra i fotoreporterka zabilježila je povijesni trenutak velike pobjede. Hrvatska vojska oslobodila je nakon četiri godine okupacije Knin, 5. kolovoza 1995.

Edvard Baltić i Jasmin Hadžić prije 24 godine skinuli su okupatorski barjak s Kninske tvrđave i razvili 15 metarski hrvatski stijeg EKSKLUZIVNE FOTKE IZ 1994. Ena Šuplika
5. 8. 2019

- Mnogi ne znaju da nas je do tvrđave doveo civil kojeg je angažirao župnik. Tamo nije bilo ubojitih oruđa, osim bijele krpe koja je sramotila okupatorski stijeg i gdje se ubrzo zavijorila hrvatska zastava. Ljestve kojima smo došli na plato poslužile su za podizanje hrvatske zastave koje je na zahtjev generala Ivana Koradea bila ona koju je donijela varždinska 7GBR dok je od 4GBR izvješene na zidine i obje su pristajale mjestu i vremenu kad su postavljene. Jasmin Hadžić iz 4GBR i ja digli smo zastavu poslije podne, kazao je na veliki dan junak povijesne Oluje koji je na simboličan način označio kraj okupacije gotovo jedne trećine hrvatskog teritorija. Na današnji dan prije 24 godine završena je oslobodilačka akcija "Oluja" u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. Ena Šimek-Šuplika bila je jedina žena koja je bila među osloboditeljima Knina na Kninskoj tvrđavi i upravo njoj zahvaljujemo na ovim ekskluzivnim slikama, a jučer je napisala sljedeće:

- Ovo su fotografije ulaska u Knin kao i fotografije skidanja srpske zastave s jarbola na kninskoj tvrđavi. Imala sam zadovoljstvo i čast fotografije skidanja srpske zastave snimiti osobno i one su, uz video-snimku koja je, usput budi rečeno, netragom nestala, jedino materijalno svjedočanstvo tog događaja. Zbog drugih obaveza neću sutra, na obljetnicu, biti u mogućnosti podijeliti ovaj album skidanja srpske zastave s jarbola na kninskoj tvrđavi, događaj kojem sam imala čast i zadovoljstvo osobno prisustvovati i "usput" ( :) ) snimiti ove fotografije pa to činim danas uživajući u sjećanjima na taj povijesni dan.
Jesam li tad bila svjesna važnosti trenutka!? Bilo mi je punih 33 i samo su dvojica, trojica pripadnika 7.gbr bili neznatno stariji od mene. Sve ostalo bila su skoro jedva punoljetna djeca. Takva su neka vremena bila.

U znak zahvale hrvatskim braniteljima, od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja

branitelja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.