Suzuki je odlučio: mega popularni i prepoznatljivi Jimny ostaje u planovima za budućnost!

Suzuki je prije nekoliko dana otkrio svoje planove za elektrifikaciju svoje ponude u sljedećih 7 godina, a prvi "električar" stiže dogodine! Najvljuju 5 električnih vozila do 2030.

Suzuki je odlučio: mega popularni i prepoznatljivi Jimny ostaje u planovima za budućnost! Suzuki
30. 1. 2023

Japanska multinacionalka predstavila je javnosti svoju strategiju razvoja električnih automobila i elektrifikaciju svoje ponude na događaju u četvrtak. U idućih 7 godina za to će biti izdvojeno oko 31 milijarda eura. Ranije ove godine predstavili su svoje prvo električno konceptno vozilo, a sada su najavili da će prvi električni Suzukiji biti dostupni 2024. godine.

 

Umjesto Vitare

Suzuki je početkom godine predstavio konceptno vozilo EVX. O njemu je dostupno malo podataka; za sada znamo da ćemo s punom baterijom, kapaciteta 60 kWh, moći prijeći 550 kilometara. Što se tiče veličine, EVX je otprilike iste veličine kao Suzukijeva Vitara. Proizvodnja njegove aktualne generacije mogla bi (prema očekivanom vijeku trajanja modela od oko 10 godina) završiti 2025. godine, kada je najavljen i početak prodaje serijske verzije modela EVX. Ovo bi dakle moglo zamijeniti Vitaru. EVX koncept ima i pogon na 4 kotača, što je iznimno važno za japansku marku.
 

Najvljuju 5 električnih vozila

U prezentaciji su otkrili i svoje planove za europsko tržište do 2030. Suzuki cilja da do tada 80 posto novih prodanih automobila bude potpuno električno, a preostalih 20 posto pogonjeno hibridnim motorom. U sljedećih 7 godina predstavit će 5 električnih modela; prvi će biti dostupan sljedeće godine. Među siluetama su SUV-ovi, mikro automobili i neizostavni Jimny oblik.

Suzuki nije otkrio ništa više o električnom Jimnyju, ali možemo zaključiti da će mu kao temelj biti varijanta s 5 vrata koja ima više mjesta za bateriju paket.

Izvorno Jimny je pripadao klasi kei, japanskoj poreznoj/pravnoj klasi za lake automobil. Upravo zahvaljujući malim dimenzijama i kratkim međuosovinskim razmakom razarao je te žario i palio širom svijeta. Suzuki je do rujna 2018. plasirao 2,85 milijuna Jimnyja u 194 države.
 

 

Fotografije: promocijsko gradivo

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.