EK daje 70 milijuna eura zapadnom Balkanu za nabavu cjepiva

Europska komisija je u ponedjeljak odobrila paket pomoći od 70 milijuna eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za financiranje nabave cjepiva protiv covida-19 za zemlje zapadnog Balkana.

EK daje 70 milijuna eura zapadnom Balkanu za nabavu cjepiva Pixabay
29. 12. 2020

Bespovratna pomoć namijenjena je za pokrivanje troškova cjepiva i opreme za cijepljenje prioritetne skupine stanovništva.

S tim sredstvima zemlje zapadnog Balkana moći će nabaviti cjepiva od šest proizvođača s kojima je Komisija potpisala ugovore u ime zemalja članica.

EU je tijekom pandemije pokazala da tretira zemlje zapadnog Balkan kao privilegirane partnere. Nastavljamo djelovati u tom duhu i u slučaju cjepiva kako bismo omogućili brz početak cijepljenja kritičnog osoblja i najranjivijih skupina”, izjavio je povjerenik Europske komisije za proširenje Oliver Varhelyi.

Komisija zajedno s Europskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti također pomaže zapadnom Balkanu u izradi strategije za kampanju cijepljenja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.