Đuro Sessa i DIP zabranili Antikorupciji da promatra izbore, a Mislav Kolakušić u nedjelju šalje najmanje 1000 novih promatrača i upozorava Sessu da ne krši Ustav

Kolakušić upozorio Đuru Sessu i DIP da ne krše ponovo zakone i Ustav RH te da ne zabranjuju promatračima nadzor izbora.  1000 promatrača Liste 15 spremno za nedjelju. Od ranog jutra bit će na brojnim biralištima, a još uvijek ne znaju kako će ih tamo dočekati. Kandidat Mislav Kolakušić pozvao je u četvrtak Državno izborno povjerenstvo (DIP) da se suzdrži od kršenja Ustava i Zakona o izboru članova u Europski parlament te da promatračima njegove liste, koji posjeduju zakonom određena ovlaštenja, omogući nesmetano promatranje izbornoga procesa.

Đuro Sessa i DIP zabranili Antikorupciji da promatra izbore, a Mislav Kolakušić u nedjelju šalje najmanje 1000 novih promatrača i upozorava Sessu da ne krši Ustav Igor Stažić
23. 5. 2019

Mislav Kolakušić danas je u priopćenju optužio DIP i njegovog predsjednika Đuru Sessu da su tijekom posljednjih mjesec dana u više navrata teško prekršili zakone "doslovno izmišljajući zakonske odredbe i postavljajući se iznad zakona koji uređuju izborni postupak".
Navodi da je DIP, suprotno zakonu, nametnuo obvezu političkim strankama i kandidacijskim listama grupe birača da od njega traže dozvolu za promatranje, iako, ističe, članci 72. i 73. Zakona o izboru članova u Europski parlament izričito dopuštaju svim političkim strankama i kandidacijskim listama da promatraju izbore bez ikakve prethodne dozvole DIP-a.
Kandidat Mislav Kolakušić pozvao je u četvrtak Državno izborno povjerenstvo (DIP) da se suzdrži od kršenja Ustava i Zakona o izboru članova u Europski parlament te da promatračima njegove liste koji posjeduju zakonom određena ovlaštenja omogući nesmetano promatranje izbornoga procesa.
Kandidacijska lista grupe birača nositelja kandidacijske liste suca Mislava Kolakušića izdala je više od 1000 suglasnosti za promatranje rada izbornih povjerenstava i biračkih odbora na izborima za Europski parlament koji će se održati u nedjelju 26. svibnja.
Kolakušić napominje da Zakon propisuje da status promatrača uživaju svi oni koji se na dan izbora legitimiraju pred izbornim povjerenstvom pisanom suglasnosti koju ispostavi nositelj kandidacijske liste te je ustvrdio da je DIP ignorirao i tu odredbu i odredio da se svojstvo promatrača dokazuje službenom iskaznicom, "što je u potpunoj suprotnosti sa zakonskim odredbama".
"S obzirom na to da ovo nije prvi put da Državno izborno povjerenstvo, koje kontroliraju bivši kadrovi SDP-a i HDZ-a, krši odredbe Zakona, pozivamo ih javno da se suzdrže od takve prakse, da poštuju zakone Republike Hrvatske te da promatračima omoguće nesmetano promatranje", stoji u priopćenju Kandidacijske liste grupe birača i nositelja Mislava Kolakušića.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.