Sprdačine Đure Sesse s pravosuđem, juri Kolakušićeve volontere zbog 30 kn, a sebe i jatake amnestira od Mamićevih optužbi, milijunskih mita, sukoba interesa...

Ni Al Capone, ni Lucky Luciano, Salvatore Marenzano, Vito Genovese, Tommy Lucchese, Albert Anastasia, “Bugsy” Siegel, Joe Adonis, Joe Bonnano nisu bili toliko drski i nisu se u javnosti pred publikom pojavljivali u društvu s podmićenim sucima, nisu ni pijančevali zajedno pred mnoštvom. Američki suci su se pazili, a u nas suci, a i osuđeni kriminalci bez imalo srama sjede i piju za istim stolom. Nevjerojatno je da predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske u kojem sjedi 29 od 35 sudaca koji su sudili i u Jugoslaviji proganja volontere zbog prikupljanja potpisa i zbog samo nekoliko desetaka kuna, a istovremeno ne odgovara na teške optužbe Zdravka Mamića koji spominje milijune, nerijetko i eura. Sessa štiti suce koji se druže s kriminalcima, koji ne razumiju da se ne smiju susretati, pijančevati, "žderati" s Kerumom i njemu sličnima, ne odgovara na prozivanja da sprema mito u svoju kesu... Treba li onda vjerovati čovjeku kojem je povjerena "hrvatska božica pravde" u rukem ili Zdravku Mamiću, koji u snopljima sipa teške riječi na račun Đure Sesse, predsjednika Vrhovnog suda koji je potvrdio presudu županijskog suda u Osijeku, suca koji je bio u klasičnom sukuobun interesa, koji se družio, zabavljao i pjevao s optuženikoma, koji je nosio njegov skupocjen sat na ruci...  Interesantno je kako je danas najopasniji po Đuru Sessu i njemu slične postao ni manje ni više nego Zdravko Mamić, manager kojeg je taj isti Sessa sa svojim sucima proglasio kriminalcem. Zanimljivo, Kolakušić je u predizbornoj kampanji žestoko opleo po pravosuđu i posebice po Đuri Sessi, za kojeg je rekao da vara, manipulira, namješta, štiti korupciju... Kolakušić je napustio pravosuđe i ostavio sve one koje je proganjao da i dalje djeluju u suprotnosti s pravom i pravdom. Kazao je 2019. na N1 da bi istog trenutka 50 sudaca dobilo otkaz, a veliki broj od njih bi i kazneno odgovarao.

Čudno je da se Đuro Sessa ne očituje, baš kao što je čudno što nije tužio Mamića za klevetu, ako ni zbog čega drugoga onda zbog zaštite digniteta najviše hrvatske pravosudne institucije.

Sprdačine Đure Sesse s pravosuđem, juri Kolakušićeve volontere zbog 30 kn, a sebe i jatake amnestira od Mamićevih optužbi, milijunskih mita, sukoba interesa... Patrik Macek/Pixell
19. 3. 2021

DORH istražuje Kolakušićeve volontere zbog 30 kn i to po nalogu Đure Sesse
Prijete im kazne i u iznosu od jednogodišnje mirovine! Pred koji dan kažnjen je novčanom kaznom od 2000 kuna prvi politički aktivist koji je pomogao pri prikupljanju potpisa prije početka predsjedničke kampanje. Neviđena agresija prema građanima koji su samo koristili demokratska i građanska prava. Kolateral političkog obračuna predsjednika Vrhovnog suda RH i nekadašnjeg suca, a danas europarlamentarca, su obični mali ljudi, uglavnom umirovljenici.

Zanimljivo, imovinske kartice u koje su suci upisali što posjeduju iznimno strše i nerijetko teško mogu ići pod isti nazivnik sa njihovim ostvarenim zaradama. Kako je pisao Index.me za Đuru Sessu on mjesečno zarađuje od 44.000 do 45.000 kuna bruto. Kao predsjednik Vrhovnog suda ima neto plaću 22.978 kuna, a kao predsjednik DIP-a dobiva 5638 kuna neto mjesečno. Posjeduje kuću u Dubrovniku od 650 kvadrata vrijednu 7.5 milijuna kuna. Kuća je stečena nasljedstvom, a u obitelji je od 1907. godine. Također, ima stan u Zagrebu od 66 kvadrata vrijedan 820.000 kuna. Stan je kupljen 2006. od sredstava dobivenih ustupom prava na naknadu za oduzetu imovinu u Dubrovniku, vlastitim sredstvima i pomoći i zajmom od rodbine. Ima i garažu od 14 kvadrata vrijednu 74.000 kuna koja je kupljena na isti način kao i stan. Vozi Volkswagen Tiguan iz 2017. vrijedan 170.000 kuna. Sessa ima i štednju u iznosu od 29.000 eura. Sessina supruga upisala je štednju od 20 tisuća eura koju je dobila od njega, isto kao i apartman od 40 kvadrata u Velom Lošinju. Ta nekretnina vrijedna je 292.000 kuna, a Sessa ju je kupio pomoću zajma od obitelji, ali i "sredstvima od odštete koju je naplatio nakon dobivene parnice protiv Večernjeg lista, Slobodne Dalmacije, HSP-a i Dobroslava Parage".

Policija, a i poštari, početkom listopada zakucali su na vrata volontera koji su za Mislava Kolakušića prikupljali potpise za predsjedničku kandidaturu pred godinu dana. Uručili su im pozive na kojima stoji da se trebaju, i pod kaznenom odgovornošću, hitno javiti u Državno odvjetništvo. Nekima su se i noge oduzele, jer u praskozorje su im na ulazna vrata zakucali i pripadnici Krim policije.

Njihov navodni je krimen što nisu ispostavili račune za donacije eurozastupniku koji je odlučio uključiti se i u izbore za predsjednika države. Istražitelji DORH-a šokirali su ih na obavijesnim razgovorima optužnicama da su protuzakonito financirali kampanju Mislava Kolakušića. Na teret im javni tužitelji stavljaju što nisu ispostavili račune političaru za obavljene usluge.

Za njih je vrijedno istrage i 80 kuna koliko je Janko K. iz Daruvara platio jedan četvorni metar prostora da bi na gradskoj površini prikupljao potpise za Mislava Kolakušića početkom studenoga prošle godine. I to samo za jedan dan, samo za šest sati. Volonterima iz Bjelovara i Slavonskog Broda stavljaju na nos isto, ali za neizdane račune od 30, odnosno 120 kuna za zakup javnih površina. Da čovjek ne povjeruje. Kako je moguće da se istražitelji u Hrvatskoj, kraj svih bestijalnih afera teških i milijarde kuna bave isključivo Kolakušićevim volonterima i navodnim prekršajima od nekoliko desetaka kuna? Zašto to isto ne čine i s volonterima koji su pomagali prikupljati potpise Kolindi Grabar Kitarović, Zoranu Milanoviću, Miroslavu Škori, Daliji Orešković, Ivanu Pernaru…? Ako je grijeh ne naplatiti predsjedničkom kandidatu zakup prostora, onda je po istom istražiteljskom principu prekršaj i ne izdavanje računa za izgubljeno vrijeme, za olovku, papir, telefon, sendvič, sok, pečenog vola…

Kolakušićeve volontere u nekim slučajevima prvo je iznenadila policija, u drugim poštari. Kod općinskih državnih odvjetnika suočili su se s bizarnošću optužbi, a jednako i sa strahom od birokratkog aparata, reprekusija, sankcija, prijetnji... Naoko ništa ozbiljno, tim prije jer su ih i istražitelji ispraćali s osmjehom, nevjericom i tapšanjem po ramenima.

No svi ti pečati, navođenje prekršaja, zakona, institucije koje se spominju, kaznena djela…, pa i samo postupanje DORH-a…, ozbiljni su sami po sebi. Svim Kolakušićevim optuženim volonterima je zajedničko da su im istražitelji na saslušanju kazali kako ih je prijavio za nezakonito financiranje izborne kampanje DIP (Državno izborno povjerenstvo).

Na nekoliko optužnih prijedloga to i napismeno stoji, no jednako na nekima piše kako i iz obavijesti Državnog ureda za reviziju od 24. srpnja 2020. stoji da su počinili prekršaj iz članka 25, stavka 3 Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Tražili smo objašnjenje od Državnog ureda za reviziju, a njihov je odgovor bio frapantan. Oni nemaju pojma o svemu i ne znaju iz kojih ih je razloga navelo kao izvor Državno odvjetništvo.

- "Obavijest koju navodite nije obavijest Državnog ureda za reviziju. Državni ured za reviziju je prema odredbi članka 9. stavka 2. Zakona o Državnom uredu za reviziju (Narodne novine 25/19) nadležan, između ostalog, za obavljanje revizije političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, na način kako je propisano odredbama Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma (Narodne novine 29/19 i 98/19)", kazala nam je Biserka Čoh Mikulec, mag. oec., pomoćnica glavnoga državnog revizora. Dakle ne i građana!!!

Naša je istraga pokazala kako je to zapravo rješenje DIP-a, baš kao što su i sva ostala rješenja koja optužuju Mislavove volontere i koja su glavni pokretač istražnih radnji DORH-a. Za bolje poznavatelje prigoda to nije čudno. Iza svega se skriva Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH i čelnik Državnog izbornog povjerenstva koji je već nekoliko godina poznat i po žestokim obračunima s Mislavom Kolakušićem, prvo kao sucem Trgovačkog suda u Zagrebu, a potom i eurozastupnikom. Vodeći čovjek hrvatskog pravosuđa ispao je pravom neznalicom kad je javno na televiziji kazao kako se sudac Kolakušić nema pravo natjecati na izborima za Europarlament. Ili je imao skrivene namjere. Kolakušić mu je dokazao kako je iznosio neistine, a na kraju mu je i izborom za eurozastupnika pokazao koliko je šupljeglavo znanje predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH prvo je osporavao, a potom je skrušeno morao priznati hrvatsko i europsko pravo Mislavu Kolakušiću da se kao sudac ipak smije natjecati za europarlamentarca. Slično je tvrdio i Ivan Turudić. I kao predsjednik DIP-a Sessa je morao prihvatiti negativan odgovor na svoje objede Etičkog povjerenstva kojem je prijavio Mislava Kolakušića i Listu 15. Osim navedenog, Đuro Sessa potpisao je i dokument u kojem je pokušao zabraniti Kolakušićevim promatračima i udruzi Antikorupcija nadzor izbora. Po Ustavu i Zakonu o izboru članova u Europski parlament i ovom je prigodom Đuro Sessa ispao u najmanju ruku neinformiranim, a više od tisuću Kolakušićevih volontera na kraju je nadgledalo izbore. Sve po zakonu, iako su Đuro Sessa, baš kao i Ivan Turudić, javno govorili kako sudac Mislav Kolakušić nema pravo sudjelovati na izborima za Europarlament. Demantirali su sami sebe. Đuro Sessa, kao istaknuti član Državnog izbornog povjerenstva sam je svojim potpisom na kraju prihvatio Listu za Mislava za Europarlamentarne izbore.

Sve to nije nimalo neobično, jer žaoke Mislava Kolakušića i to one najotrovnije bile su upućivane na katastrofalno stanje u hrvatskom pravosuđu, na korupciju među sucima, a pri tome nije nimalo štedio Đuru Sessu.

Po Kolakušiću, „temelj korupcije u pravosuđu je „ručna“ dodjela predmeta sucima, odnosno utjecaj na to kojem će sucu biti dodijeljen pojedini predmet u rad. Radi osiguranja temeljnog načela prava i sprečavanja korupcije u sudskim postupcima na sudovima Republike Hrvatske uvedena je automatska kompjutorska dodjela predmeta sucima u rad. Sud ne može biti nepristran i pravičan kada se zloupotrijebi sustav dodjele predmeta u rad sucima.“

DORH-ovo postupanje prema Kolakušićevim volonterima tim je apsurdnije, jer Zakon jasno propisuje da nisu prekršili nikakve propise. Radi se o troškovima nastalima prije razdoblja izborne promidžbe. Ona je službeno otpočela 29. studenoga, na dan kada više nitko nije agitirao za Kolakušića, na dan kada je kazao kako će za predizbornu kampanju potrošiti NULA kuna! Upravo Kolakušićevo financijsko izvješće bilo je motiv na koji se DIP nalijepio pokušavajući dokazati kako je to bilo zapravo nemoguće. I kad već nisu mogli ništa prilijepiti Kolakušiću, učinilo im se sasvim zgodno da to učine njegovim volonterima. Ni krivima ni dužnima.

Sve je izvjesnije kako se radi o političkom obračunu, a kolateral su obični mali ljudi, Kolakušićevi volonteri, umirovljenici, koji sad strahuju od kazni koje su u visini njihovih godišnjih mirovina. Ovakvo zastrašivanje građana zbog njihovih političkih stavova i zakonitog političkog djelovanja nezamislivo je za demokratske sustave.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.