Drastično povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis upozorio je na činjenicu da je tijekom pandemije koronavirusa nezaposlenost među mladima rasla dvostruko brže od opće stope nezaposlenosti.

Drastično povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije Unsplash
6. 7. 2020

Europska komisija pozvala je države članice EU-a da se bore protiv nezaposlenosti među mladima koja je zbog pandemije koronavirusa znatno narasla tijekom proteklih nekoliko mjeseci.

Kako bi pomogla u rješavanju tog problema, Europska je komisija predložila širenje postojećeg programa Garancija za mlade koji je uveden 2013. 

Program predviđa da se mladima u dobi od 15 do 25 godina u roku od najviše četiri mjeseca po završetku obrazovanja ili početka nezaposlenosti osigura ponuda za posao, ponuda za vježbeništvo ili pripravništvo ili ponuda za povratak u obrazovanje. Europska komisija želi da se ta dobna granica sad povisi na 29 godina

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis upozorio je na činjenicu da je tijekom pandemije koronavirusa nezaposlenost među mladima rasla dvostruko brže od opće stope nezaposlenosti. Sada iznosi 15,4 posto, ali povjerenici Europske komisije upozorili su na konferenciji za novinare da bi mogla porasti na razinu iz 2008., kada je u nekim članicama zabilježena stopa od 50 posto.

Danas, u doba krize, važnije je više nego ikad pomoći sljedećoj generaciji Europljana da rade i napreduju. Predlažemo jasne i konkretne korake kako bi mladi dobili poslovne prilike koje zaslužuju. Ulaganjem u mlade sada stvaramo konkurentno, otporno i uključivo tržište rada sutrašnjice”, istaknuo je Dombrovskis.

Europski povjerenik za rad i socijalna prava Nicolas Schmit rekao je da se EU mora pobrinuti da se ne dogodi druga „izgubljena generacija”, što je termin koji se koristi za nezaposlene mlade zbog globalne ekonomske krize 2008.

Još nije došlo do toga, ali postoji rizik da će mladi biti žrtve ove pandemije”, rekao je. “Sad je pravo vrijeme za provođenje neophodne reforme potpora za mlade. Naša je obveza milijunima mladih s diplomom koji traže prvi posao osigurati svu moguću potporu. Naši mladi zaslužuju najbolje prilike kako bi mogli razviti svoj puni potencijal”, dodao je Schmit

Europska komisija predlaže da se u potporu za zapošljavanje mladih uloži najmanje 22 miijarde eura. Prijedlog predviđa i snažniji fokus na izobrazbu i razvoj vještina mladih povećanjem ulaganja u takve programe. 

Komisija je pozvala države članice da iskoriste znatna financijska sredstva dostupna u okviru instrumenta NextGenerationEU i budućeg proračuna EU-a i povećaju potporu za zapošljavanje mladih.

Europska unija može, primjerice, pomoći u financiranju bespovratnih sredstava za novoosnovana poduzeća i zajmova za mlade poduzetnike, programa mentorstva i poduzetničkih inkubatora, bonusa za MSP-ove koji zapošljavaju naučnike, osposobljavanja za stjecanje novih vještina potrebnih na tržištu rada, izgradnje kapaciteta javnih službi za zapošljavanje, osposobljavanja u području upravljanja karijerom u formalnom obrazovanju i ulaganja u infrastrukturu i tehnologije digitalnog učenja.

Prijedlozi Europske komisije neobvezujuće su preporuke koje države članice EU-a mogu prihvatiti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.