Dolijao "Anđeo s greškom"! Policija banula u dom vinara i bivšeg potpredsjednika Vlade, znanom i kao kreatorom vina simboličnih imena, a čuven je i po aferi Špic papak

Ured europskog tužitelja: ‘Uhićene su dvije osobe‘! Prvi je znani ministar i iz "Afere špic papak", a drugi uhićeni je aktualni dužnosnik Ministarstva poljoprivrede. Europski istražitelji već su dugo zainteresirani za Tomislava Tolišića koji je prema njima pod sumnjivim okolnostima povukao iz "europske vinske omotnice 19 milijuna kuna te sagradio vinariju u Slavoniji.

Bivši potpredsjednik Vlade, ministar poljoprivrede, diplomirani pravnik..., sada je u ozbiljnim problemima.

Rano jutros policija je upala u kuću bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra Tomislava Tolušića u Virovitici, no još se ne zna je li to zbog lošeg ili dobrog vina ili možda zbog nečeg trećeg.

Repova iza Tolušića ima mnogo, a još se spominju afere vezane uz ugovor za Omega softver iz vremena kada je Tolušić bio ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a, a jednako tako pod sumnjama je i zbog malverzacija s dodjelama poticaja gospodarstvenicima,

kojom je također obuhvaćen bivši ministar gospodarstva Darko Horvat. U toj je istrazi suosumnjičen i bivši potpredsjednik Vlade Boris Milošević, koji bi danas trebao biti ispitan u USKOK-u.

Dolijao "Anđeo s greškom"! Policija banula u dom vinara i bivšeg potpredsjednika Vlade, znanom i kao kreatorom vina simboličnih imena, a čuven je i po aferi Špic papak Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
7. 7. 2022

Snimio: Davor Javorović / Pixell

U ovom trenutku policija i istražitelji su u cvinarevoj kući. Ispred nje su parkirana dva civilna vozila, a malo prije iz kuće je izašao jedan policajac, koji je kratko došao do kombija parkiranog u dvorištu ispred kuće te se nakon toga vratio u kuću, objavio je Jutarnji list. https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/policija-upala-u-kucu-tomislava-tolusica-ured-europskog-tuzitelja-uhicene-su-dvije-osobe-15219521

 

Točan razlog upada policije je istraga koja je pokrenuta na zahtjev Ureda europskog tužitelja zbog poticaja iz tzv. vinske omotnice koje je Tolušić dobio za gradnju svoje vinarije. Kontroverzni vinar poznat je iz svoje političke karijere i kao glavni protagnosta "Afere špic papak" kada je lagao da nikada ne nosi špic cipele, no fotografi su ga demantirali objavljujući njegovu fotku dočeka kineskog premijera Lija Keqianga ispred Banskih dvora. Zbog toga je i afera u kojoj su pokušali kompromitirati ministra kurvama i kokainom proglašena "aferom špic papak", a ministar je dobio alibi. Uglednog gosta iz Kine dočekao je obuvši upravo cipele oblika kakve su mu bile podmetnute u sex aferi. Diplomirani pravnik i prvi čovjek poljoprivrede u Hrvatskoj sada je u ozbiljnim problemima.

Priopćenje hrvatske policije


Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja).

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja.


EU tužitelj: Dvoje uhićenih

"Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provodi hitne dokazne radnje danas, 7. srpnja 2022., u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", priopćili su iz EPPO-a.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.