DNK test pomoći će u borbi protiv krivolova - analizira sastav slonovače

Profesor Adrian Linacre sa Sveučilišta Flinders dio je tima koji razvija forenzičku DNK tehnologiju. Potrebno je spriječiti cvjetanje globalnog crnog tržišta egzotičnih životinja, a rad ispitivanja s tako složenom tvari kao što je slonovača posebno je važan u istragama, naglašavaju znanstvenici u članku za International Journal of Legal Medicine.

DNK test pomoći će u borbi protiv krivolova - analizira sastav slonovače Pexels
27. 10. 2020

Slonovača, koja je po svojoj strukturi zub, sadrži samo malu količinu DNK. Međutim, profesor Linacre rekao je da novi postupak ispitivanja može raditi s malom količinom vezane DNK kako bi se postigli rezultati sa savršenom točnošću.

Populacija slonova dramatično je opala, uglavnom zbog ilegalnog vađenja slonovače. Iako je trgovina takvim proizvodima zaštićena nacionalnim CITES zakonima i sporazumima kako bi se spriječio daljnji pad stanovništva, krivolov i ilegalna trgovina slonovačom i dalje postoje.

Brojne rupe pomažu tvrtkama da rastu. Na primjer, trgovina slonovačom afričkih slonova na Tajlandu je ilegalna. Međutim, zakon dopušta posjedovanje azijske slonove bjelokosti uz dopuštenje vlasti. Teško je identificirati potrebne razlike samo pomoću testova.

"To znači da je za osiguranje poštivanja zakona potrebno klasificirati pravni status zaplijenjenih proizvoda od bjelokosti", objašnjava profesor Linacre. “U tu svrhu, prethodno korištene metode temeljene na DNK testovima. Ali oni imaju ograničenje otkrivanja za genetski materijal i nisu prikladni za jako degradirane uzorke. Sada je nova tehnologija napravila veliki korak naprijed."

Malene količine DNK sadržane u kljovama vrlo su otežale pronalazak podrijetla robe od bjelokosti. Većina krivolovine bjelokosti odlazi u Aziju i brzo se razbija na male komadiće, uglavnom za nakit i sitnice koje se lako mogu preprodati. To otežava lako ili točno pronalaženje DNA.

Međutim, novi postupak mogao bi potvrditi pravni ili ilegalni status zaplijenjenih uzoraka bjelokosti, čak i ako se očekuje da će DNK biti ozbiljno degradirana.

U tim testovima DNK iz stare bjelokosti testiran je na ponovljivost, specifičnost, što je najvažnije, osjetljivost. Slijepo ispitivanje 304 uzorka rezultiralo je 100 postotnom točnošću identifikacije. To je također dovelo do ispravne dodjele pravnog statusa 227 visoko degradirane, ostarjele bjelokosti.

"Rezultat ovih uspješnih ispitivanja imat će međunarodne implikacije na ilegalnu trgovinu bjelokosti i krivolov uopće", zaključuje autor studije. "Nova metodologija ispitivanja DNK bit će korisna za analizu uzoraka bjelokosti u forenzičkim laboratorijima divljih životinja i na kraju će pomoći u identificiranju žarišnih mjesta na kojima se krivolov obuzima."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.