Dalmatinska panceta i pečenica dobile europsku oznaku zemljopisnog podrijetla

Europska komisija odobrila je u utorak zahtjev Hrvatske za upis dalmatinske pancete i dalmatinske pečenice u Registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Dalmatinska panceta i pečenica dobile europsku oznaku zemljopisnog podrijetla © Europska unija 2020
17. 2. 2021

Dalmatinska panceta je trajni suhomesnati proizvod pravokutnog oblika od krtog svinjskog mesa koji se proizvodi postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja te sušenja i zrenja isključivo na području Dalmacije te dijelu Ličko-senjske županije, na području Novalje i Karlobaga.

Dalmatinska pečenica je trajni suhomesnati proizvod bez kosti koji se proizvodi od oblikovanog dugog leđnog mišića svinja, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja na području cijele Dalmacije te dijelu Ličko-senjske županije, na području Novalje i Karlobaga.

Vještina konzerviranja mesa soljenjem i sušenjem proširila se Dalmacijom još u vrijeme dok je ona bila pod upravom Starog Rima. Prenosila se s koljena na koljeno i s vremenom se usavršavala te se uz povoljne klimatske uvjete i stalno dostupnu morsku sol razvio postupak prerade koji je postao tradicionalan za područje Dalmacije.

Europskim oznakama kvalitete, odnosno zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta označeni su proizvodi čiji je naziv kao takav zaštićen u cijeloj Europskoj uniji, a proizvode se u skladu s propisanim specifikacijama proizvoda koje su izradili sami proizvođači te u njima definirali svoj proizvod i način njegove proizvodnje.

Europski znak koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda jamstvo je originalnog proizvoda – jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.