Dalija Orešković i Mislav Kolakušić, prva dva kandidata za novog državnog odvjetnika, prvu "zagovara" Peđa Grbin iz SDP-a, a bivšeg suca Milivoj Šipka, bivši saborski zastupnik s liste HDZ-a

Osvanula prva dva imena kandidata za nasljednika Dražena Jelenića, sada već bivšeg državnog odvjetnika i masona, sasvim sigurno i posve bez izgleda. Mislava Kolakušića kao novog državnog odvjetnika vidi bivši saborski zastupnik s liste HDZ-a, a Daliju Orešković ne isključuje kao novog mogućeg hrvatskog Eliot Nessa, SDP-ovac Peđa Grbin.

Dalija Orešković i Mislav Kolakušić, prva dva kandidata za novog državnog odvjetnika, prvu "zagovara" Peđa Grbin iz SDP-a, a bivšeg suca Milivoj Šipka, bivši saborski zastupnik s liste HDZ-a Bojan Haron Markičević/Start
20. 2. 2020

Mislav Kolakušić novi glavni državni odvjetnik, zapitao se javno BUZ-ovac Milivoj Šipka, koji je u Sabor ušao na Listi HDZ-a, a na direktno pitanje novinarke N1 Peđa Grbin kazao je: - A zašto ne! Našao joj je tek jednu zamjerku, vezanu uz sukob interesa, no nije isključio i tu mogućnost. Zanimljiva su ta dva prva imena koja su procurila, jer upravo su Mislav Kolakušić i Dalija Orešković bili i jesu najveći kritičari postojećeg sustava koji se temelji na korupciji i klijentilizmu.

Milivoj Šipka na svom FB profilu je napisao: - A Mislav Kolakušić novi glavni državni odvjetnik, zapitao se javno BUZ-ovac Milivoj Šipka, koji je u Sabor ušao na Listi HDZ-a, a na direktno pitanje novinarke N1 Peđa Grbin kazao je: - A zašto ne! Našao joj je tek jednu zamjerku, vezanu uz sukob interesa, no nije isključio i tu mogućnost. Zanimljiva su ta dva prva imena koja su procurila, jer upravo su Mislav Kolakušić i Dalija Orešković bili i jesu najveći kritičari postojećeg sustava koji se temelji na korupciji i klijentelizmu.
Milivoj Šipka na svom FB profilu je napisao: - Ako bi on stvarno želio uraditi sve ono o čemu je pričao u vezi kriminala i korupcije onda bih ja tog čovjeka odmah (ako se javi na natječaj) imenovao na poziciju glavnog državnog odvjetnika, poziciju koja bi mu omogućila očistiti državu od lopovluka i korupcije...
Na kraju posta se upitao: - Što vi mislite o prijedlogu?
Predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno, profesor kineziologije i bivši prvak Europe u full kontaktu, zastupnik u Skupštini grada Zagreba i hrvatski dragovoljac smatra da na mjesto državnog tužitelja mora doći osoba koja je spremna obračunati se s kriminalom. Bio je na Listi HDZ-a na predzadnjim izborima u savezu koji su činili HSS, HSP dr. Ante Starčević, Blok umirovljenika zajedno, HSLS, HDS, Zagorske demokratske stranke i Hrasta. Televiziji N1, Peđa Grbin objašnjavao je kakva sad slijedi procedura vezana uz razrješenje i biranje novog državnog odvjetnika te ja istaknuo: - HDZ će odlučiti o novom glavnom državnom odvjetniku s obzirom na saborsku većinu, ali SDP će sudjelovati u postupku izbora, propitivati kandidate, postavljati pitanja na sjednici...
Peđa Grbin, član saborskog Odbora za pravosuđe pojasnio je kako izgleda procedura imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika.
- Prvi preduvjet je da se provede postupak razrješenja. Vlada bi trebala uputiti prijedlog za razrješenje Saboru, nakon toga se o njemu očituje Odbor za pravosuđe, a u konačnici se provodi rasprava i Sabor glasa. Budući da imamo zahtjev za razrješenjem kojeg je uputio sam Glavni državni odvjetnik, ne očekujem da će oko toga biti problema, vjerujem da će odluka biti možda i jednoglasna.
Potom je pojasnio kako državno odvjetničko vijeće raspisuje javni poziv, a rok je 30 dana. SDP-ovac je uvjeren da će to biti i prije. Dodao je: - Nakon toga se određuje 15 do 30 dana da se potencijalni kandidati jave na poziv, dostave životopis i program rada za funkciju glavnog državnog odvjetnika. Iz svega proizlazi kako je procedura relativno duga do imenovanja novog Državnog odvjetnika i da može trajati i dva mjeseca, ali i pola godine.
Koliko je moguće da Orešković i Kolakušić budu favoriti SDP-a i HDZ-a? Vjerojatnost da se to dogodi ravno je nuli, jer oboje navedenih potencijalnih kandidata bilo kakvo savezništvo s vladajuće dvije stranke u ovakvoj konstelaciji odnosa je science fiction. Udica je bačena, ako ni zbog čega drugog onda zbog ispitivanja javnog mnijenja i odnosa snaga.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.