I cijepljeni (25 %) i necijepljeni (38 %) prenose Delta soj SARS-CoV-2 virusa! Covid putovnice nemaju nikakvog smisla, cijepljeni su manje zarazni, ali ipak su prijenosnici virusa!

“Kod cijepljenih je šansa za prenošenje infekcije 25 %, dok je kod necijepljenih 38 %”! Tvrdi to jedan od najprestižnijih znanstvenih časopisa na svijetu, "The Lancet". Objavili su rezultate istraživanja u kojem je sudjelovalo 20 eminentnih britanskih znanstvenika. Zajedno su došli do zanimljivog zaključka: - "Budući da se slično virusno 'opterećenje' može naći u Delti kod cijepljenih kao i kod necijepljenih, treba ih smatrati i značajnim izvorom prijenosa."
 

I cijepljeni (25 %) i necijepljeni (38 %) prenose Delta soj SARS-CoV-2 virusa! Covid putovnice nemaju nikakvog smisla, cijepljeni su manje zarazni, ali ipak su prijenosnici virusa! Gerd Altmann from Pixabay
29. 10. 2021

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Istraživanje je financirao britanski Nationale Institute for Health Researsch, a rezultate istraživanja čak je potpisao Neil M. Ferguson, t.j. Čovjek koji je nedavno 'gurnuo' Britaniju u zatvor poznat je i po svojim pesimističnim epidemiološkim prognozama, putovnicama, jer one 'ne prenose infekciju'. Istraživanja praćena ovim sekundarno širenje infekcija unutar domova i kod cijepljenih i kod necijepljenih je inače pokazalo da cijepljeni manje intenzivno prenose infekcije od necijepljenih.

“Kod cijepljenih je šansa za prenošenje infekcije 25%, dok je kod necijepljenih 38%”.

Ili drugačije rečeno: cijepljenje doista smanjuje rizik od prenošenja infekcije, ali to nažalost nije tako malo kao što se prije mislilo.

Studija je tada pokazala da cjepiva povećavaju mogućnost prenošenja infekcije s vremenskim odmakom od posljednje doze cjepiva. Na Twitteru su rezultati ove studije, naravno, izazvali burnu raspravu među stručnjacima. Između ostalih, Francois Balloux , ravnatelj UCL Gentics Institutea i profesor na University College London, rekao je da bi 'zaključci da cijepljenje zaustavlja prijenos infekcija mogli biti pretjerano optimistični'.

Istraživanje je obuhvatilo kontakte 126 potpuno cijepljenih, od kojih je 31 imao pozitivan PCR test, što tada iznosi 25%, dok je u skupinu necijepljenih bilo 40 osoba (i njihovih kontakata), od kojih je 15 imalo pozitivan PCR test, što je tada iznosi 38%. Skupina cijepljena je veća jer je većina stanovništva u Velikoj Britaniji cijepljena.
 

Na kraju studije, znanstvenici postavljaju pitanje imaju li u svjetlu takvih podataka covid certifikati (koji su više od laissez-passer) uopće smisla. Kada se Europa suoči s četvrtim valom epidemije covida, više zabrinuti što cijepljene osobe 'prelako' dolaze u kontakt s pacijentima u bolnicama i štićenicima u domovima za starije osobe zbog covid potvrda. Sve ih je više uvjereno da bi trebali zahtijevati obavezno testiranje (bez obzira na to jesu li cijepljeni ili necijepljeni) kako bi pristupili mjestima na kojima ostaju imunokompromitirani.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.