Čelnik najjače finske oporbene stranke traži izlazak Finske iz eurozone

Čelnik najjače finske oporbene stranke i glasni kritičar EU-a, Jussi Halla-Aho  pozvao je peterostranačku vladu na čelu s premijerkom Sannom Marin da odmah započne s pripremama za izlazak Finske iz eurozone.

Čelnik najjače finske oporbene stranke traži izlazak Finske iz eurozone Pexels
25. 5. 2020

“Euro se u kriznim vremenima pretvorio u kamen oko gležnja koji odvlači Finsku u dubinu. Umjesto „konstruktivnog i otvorenog“ stava prema Uniji za tekuće transfere i dugovanja, vlada mora započeti s pripremama za izlazak iz eurozone. Upravo sada ”, objavio je Halla-Aho na svojoj Facebook stranici.

Prema njegovim riječima, Finska daje novac finskih poreznih obveznika za plaćanje dugova drugih zemalja i daje im političku kontrolu nad vlastitim proračunom.

Njegovi komentari potaknuti su francusko-njemačkom inicijativom za oporavak  od pandemije bolesti COVID-19 u iznosu od 500 milijardi eura za pomoć europskom gospodarstvu, koja bi se, ako se provede, temeljila na bespovratnim sredstvima i objedinjenim dugovima.

U anketi objavljenoj u srijedu (20. svibnja), potpora za Finsku stranku bila je 18,1%, što je pad od 2,1% u odnosu na prošli mjesec. Socijaldemokrati su sada na vrhu liste sa 22,1%, te su povećali potporu za 1,7% u odnosu na anketu provedenu prošloga mjeseca.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.