2 x VIDEO: Vukovi na Sjevernom Velebitu i šakali na Pelješcu - predivni prizori iz Nacionalnog parka, a zastrašujući sa smetišta

Još jedna velika atrakcija iz hrvatskih divljina, a i sramota s hrvatskih smetišta.... U četvrtak na facebook stranici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit osvanule prekrasne slike vukova u divljini, a mi ponavljamo ljetošnju gozbu šakala na Pelješcu

2 x VIDEO: Vukovi na Sjevernom Velebitu i šakali na Pelješcu - predivni prizori iz Nacionalnog parka, a zastrašujući sa smetišta romeo ibrišević
3. 2. 2018

Vukova je u nas sve više i sve su nam bliže iako autori snimke tvrde suprotno - da ih je manje. Prije desetak godina ovakve je prizore bilo teško zabilježiti, no u četvrtak su osvanuli na facebook stranici Nacionalnoga parka Sjeverni Velebit. Nakon sličnih fotografija šakala, medvjeda, lisica..., to je još jedna velika atrakcija iz hrvatskih divljina. Kako su napisali na svojoj stranici: - Evo i prvih rezultata suradnje Udruge Bioterra, Udruge NatureSpy i našega Parka.
Vukovi su snimljeni metodom fotozamki na području NacionalnogA parka Sjeverni Velebit.
Moramo se prisjetiti i gozbe čagljeva pred samim vratima Siska i na Pelješcu, gdje caruju na smetištima u blizini autokampova, koje je tijekom prošle godine snimio naš fotograf i ljubitelj prirode Romeo Ibrišević. O svemu tome je pisao:
- Šakali su jesenas zaklali četiri ovce na pragu Siska, gdje se hrane na loše održavanome smetištu. U Hrvatskoj to i nije nikakva novost, jer ove životinje iz skupine roda pasa širile su ljetos strah i paniku i na Pelješcu, nažalost ne i među birokratima čiji je posao brinuti o zbrinjavanju otpada, čuvanju zdravlja... Njih je u nevjerojatnim prizorima ovoga ljeta na našem poluotoku snimio Romeo Ibrišević, fotograf i ljubitelj prirode.
U potrazi za hranom, čagljevi se sve češće približavaju Sisku. I ne samo Sisku. Cijelo ovo ljeto uznemiravali su žitelje i turiste na Pelješcu, a paniku i strah sijali su među brojnim gostima tamošnjih autokampova. U potrazi za hranom sve su bliže ljudima, a neuređena i neodržavana smetišta njihov su izvor hrane.
U subotu su u Sisku, na imanju u Lađarskoj ulici na obali Kupe, zaklali četiri ovce. Stevo Marić, vlasnik imanja, proziva članove lovačkog društva jer, kako tvrdi, vjerojatno je riječ o čoporu koji slobodno dolazi na sam prag Siska.
Kako to izgleda uživo svjedočio je ljetos Romeo Ibrišević, gozbu šakala na smetištu u neposrednoj blizini autokapma u Trpnju ovjekovječio je kamerom i fotoaparatom.
Donosimo njegov ekskluzivni ljetošnji videouradak s poluotoka Pelješca gdje se jasno vidi kako su čagljevi zapravo korisne životinje. Oni ne pitaju za radno vrijeme ni plaću. Kisika troše malo, struje nimalo, a jedino što ispuštaju u prirodu su glasno zavijanje i prirodno gnojivo. Rade nedjeljom i praznikom - recikliraju otpad temeljitije nego mnoga komunalna poduzeća.
Kako to čagljevi recikliraju otpad na poluotoku pogledajte u videouratku koji su nam poslali članovi Udruge "Zelene stope" i Romeo Ibrišević.
A kako to izgleda u Trpnju na našem velikom poluotoku? Najjednostavnije je pričekati kamion komunalnoga poduzeća. Odvoz je ponedjeljkom, srijedom i petkom. Pratite samo kamion i na pravom ste mjestu. Obično je to oko 10 sati i 30 minuta. Ako kamion kasni, čagljevi izbezumljeno zavijaju. Nemojte se uplašiti. Zavijanje prestaje čim kamion istrese dragocjeni teret. Ako ponovno počnu zavijati, znak je da klope nije bilo dovoljno za sve, a tada je bolje da im niste u blizini. Ostaje vam i onaj štos da se pravite mrtvi. Nisam siguran da će upaliti, ali budite sigurni da ako vas ne srede čagljevi, glave će vam (i svima nama) doći smeće. Mene je od smrada paljevine na tome smetlištu glava boljela tri dana. Znam mnoge u lijepoj nam domovini koje boli ona stvar (prosta riječ, prvo slovo k) za čagljeve, smeće, reciklažu… Sjede u brojnim institucijama s predznakom okoliš. Ja ih zovem sirovine i nažalost jesu - za razliku od ovih korisnih životinja - potpuno beskorisni.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.