Britanija uvodi 14-dnevnu karantenu za putnike iz Francuske, Pariz uzvraća istom mjerom

Žalimo zbog britanske odluke i nadamo se brzom povratku u normalu, izjavio je francuski doministar za europske poslove Clement Beaune najavivši da će Pariz uzvratiti istom mjerom na britansku odluku.

Britanija uvodi 14-dnevnu karantenu za putnike iz Francuske, Pariz uzvraća istom mjerom Pixabay
14. 8. 2020

Nakon što je britanski ministar transporta Grant Shapps u četvrtak navečer objavio da će svi putnici iz Francuske od ove subote pri dolasku u Veliku Britaniju morati u dvotjednu samoizolaciju, Pariz je u petak najavio da će uzvratiti istom mjerom.  

"Žalimo zbog britanske odluke i nadamo se brzom povratku u normalu", objavio u petak na svom twitter profilu francuski doministar za europske poslove Clement Beaune. No nije pojasnio detalje na koji će način francuska vlada odgovoriti na potez Londona.

Britanska vlada koja strahuje od drugog vala epidemije koronavirusa je, osim Francuske, dodala i Nizozemsku, Maltu, Monako, Arubu, te Otočje Turks i Caicos na svoj karantenski popis. „Razlog za to je da smo vrlo naporno radili kako bismo smanjili broj zaraženih. Ne možemo si priuštiti da ponovno importiramo slučajeve iz drugih zemalja“, izjavio je britanski ministar transporta Shapps u razgovoru za BBC.

Na karantenskom popisu Britanije su već od prije bile Španjolska, Belgija, Andora i Bahami.

Francuska je nakon Španjolske druga omiljena turistička destinacija Britanaca. Procjenjuje se da se trenutačno u Francuskoj nalazi oko pola milijuna Britanaca koji će od ove subote nakon povratka u svoju domovinu morati u dvotjednu izolaciju. Zbog jučerašnje odluke britanske vlade očekuje se masovni povratak Britanaca iz Francuske, što će ostaviti i velike posljedice na francuski turizam.

Francuska je u četvrtak zabilježila čak 2669 novozaraženih, što je najveći broj zaraženih u jednom danu od svibnja. Francuski premijer Jean Castex je prije nekoliko dana upozorio da se situacija oko broja zaraženih pogoršava. Kako bi suzbili širenje zaraze, nekoliko turističkih mjesta u Francuskoj uvelo je i obvezu nošenja zaštitnih maski na otvorenom.

Velika Britanija, s druge strane, je zabilježila najveći broj smrtnih slučajeva u Europi. Prema podacima britanskog Ureda za statistiku (ONS) u toj je zemlji zbog posljedica zaraze koronavirusom dosad preminulo više od 50 tisuća ljudi. Britanski premijer Boris Johnson je zbog svog kriznog menadžmenta tijekom pandemije koronavirusa bio na meti žestokih kritika.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.