Porsche više nije pod okriljem Volkswagena?

Očekuje se da će Porsche biti sljedeći proizvođač automobila čije će dionice biti ponuđene na tržištu.

 

 

Porsche logo Porsche
23. 2. 2022

Već prošle godine pojavile su se glasine da bi Volkswagen grupa mogla ponuditi Porsche na burzi. Naime, kako bi se financirao projekt prelaska svih svojih marki na električni pogon.

Sada će pripremiti plan prodaje dionica koji su poslali na odobrenje upravama obiju tvrtki, nove tvornice baterija diljem Europe do 2030. godine.
 

Financial Times prenosi da bi to mogla biti jedna od najvećih javnih ponuda dionica u Njemačkoj posljednjih godina. Analitičari navode i da se vrijednost Porschea procjenjuje na 200 milijardi eura, što je gotovo dvostruko više od vrijednosti matične tvrtke.

Ovo je sljedeće poglavlje u dugoj i kompliciranoj priči vezanoj uz vlasničke odnose oba brenda. Porsche je dio Volkswagen grupe više od desetljeća, gdje je završio nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja od strane Porschea. Porsche je dakle u većini Volkswagen Grupe, s 31,4% udjela u Volkswagen Grupi i većinskim glasačkim pravima u Volkswagenu, s druge strane, drži Porsche Holding (Porsche SE).

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.