10 najboljih pjesama legendarnog glazbenika Bill Withersa, "TIHE OLUJE", koji je umro u 81. godini

Soul legenda i autor hitova “Lean on Me,” “Use Me,” “Just the Two of Us”, "Lovely day", "Aint no sunshine"..., nije više s nama. Stalo mu je srce, a potom i svima onima koje je hranio jednostavnošću skladbi o onom najvažnijem, našoj svakodnevnici, beskućnicima, ljubavi među ljudima, prekrasnim danima, kišom..., običnim pojavama koje je on stavljao na pijadestal

10 najboljih pjesama legendarnog glazbenika Bill Withersa, "TIHE OLUJE", koji je umro u 81. godini Bill Withers/FB
5. 4. 2020

Obitelj se obratila javnosti izjavom: - "Shrvani smo gubitkom našeg voljenog muža i oca.

Bio je povučen čovjek sa srcem čiji je cilj bio povezati svijet poezijom i muzikom. Uvijek je bio iskren prema ljudima te im prilazio otvorene duše.
Unatoč tomu što je živio povučenim životom, njegova glazba zauvijek će pripadati svijetu. U ovom teškom razdoblju nadamo se da će njegova glazba kreirati ugodu i pozitivna sjećanja fanovima dok su uz svoje bližnje. Znamo da će njegovo nasljeđe živjeti u našim srcima i u vašim generacijama koje dolaze.
Nedostajat će nam njegova duhovitost, smisao za humor. Bio je duboko ponosan čovjek, pun integriteta i principa, a mi kao njegova obitelj smo neizmjerno ponosni na njega što je tako elegantno i velikodušno podijelio svoje glazbene i velikodušno sa svijetom. Majstor pisanja ljubavnih pjesama, volio je glazbu, cijenio i štitio svoju obitelj, a naša ljubav prema njemu je nemjerljiva."

S ljubavlju,
Obitelj Withers

Bill Withers zvučao je baš kako bi najviše voljeli da vam netko svira u vlastitom domu. Njegova gitara kao da je dolazila iz svakog vašeg kutka. Majstor jednostavnog, svakodnevnog, uobičajenog, jednako je dobro bio prihvaćen i u najluksuznijim prostorima. On je "stvorio" beskućnike, imao je urođen osjećaj o tome što bi pjesmu moglo učiniti pamtljivom, i malo ga je zanimalo prenapreganje ili hinjena opuštenost. Bill Withers bio je tako jednostavan, pjevao je životne pjesme, one koje su na najbolji način ocrtavale običe stvari, ljude, pojave... “Lean on Me,” “Use Me,” “Just the Two of Us”, "Lovely day", "Aint no sunshine"...) U konačnici, Withers nas je podsjećao da je najvažnija svakodnevica: posao, obitelj, ljubav, gubitak, kiša, beskućnici... Govorio bi: - Ovim temama valja dodati samo dobru melodiju. A možda i nepokolebljiv ritam. Withers je umro u ovaj ponedjeljak, a ostao je upamćen po svojim hitovima („Nasloni se na mene“, „Upotrijebi me“, „Samo nas dvoje“) više nego po svojim albumima. No to je možda greška, jer i sve njegove ostale pjesme iznimno su snažne, pjevne i s porukom. S obzirom na to kako je stvarao glazbu, često se ne razlikuju sjajne pjesme od vrlo dobrih pjesama.

10 NAJ PJESAMA BILL WITHERSA

Soulful kantautor koji je umro u ponedjeljak u 81. godini ostavio nam je u nasljeđe cijeli niz sjajnih skladbi, poput “Lean on Me” i “Ain’t No Sunshine”, zasigurno dvije antologijske pjesme, no i cjelokupan njegov rad bio je iznimno impresivan, a "New York Times" izabrao je njegovi 10! Evo ih.

1. ‘Sweet Wanomi’ (1971.)

Do puknuća nategnuta akustična gitara u kombinaciji s klavinovom, basom i bubnjevima. Pa prelazak u niz gudačkih zapisa. Sve su to kombinacije koje pokrivaju većinu debitantskog albuma Withersa, "Kao što jesam." Ploča je bila i ostat će sjajna. Nalaže vam da se fokusirate na melodije Withersa, da se opustite i s njegovim nesavršenim glasom i osjetite glazbenikove ruke na instrumentima u studiju. Nakon prve tri pjesme LP-a, svih klasika ("Harlem", "Bakine ruke" i "Nema sunca"), dolazimo do "Slatke Wanomi", s ljetnim žljebom i stihovima koji slave nježnu stranu želje. Poput mnogih njegovih pjesama, samo je nekoliko akorda i nema mostova, plus ritam koji suptilno pretvara narodnu glazbu u funk.

2. ‘I’m Her Daddy’ (1971. )

 
Jedna je od najnježnijih pjesama u knjizi pjesama Withersa, ujedno i jedna od njegovih najtežih. Napisana je iz perspektive muškarca koji je tek otkrio da je otac, a da mu to žena s kojim je bio nije rekla. "Mogu li je vidjeti?", pita se u pjesmi. "Zna li ona / da sam joj otac?" Sve započinje usamljenom akustičnom gitarom i trzajem prstiju na ručnom bubnju. Kad stigne do refrena, pušta ponekad i koji vrisak. Withers zvuči zbunjen i sam njegovom tugom.

3. ‘Do It Good’ (1971.)

"Ne mogu svirati gitaru ili klavir, ali stvorio sam karijeru pišući pjesme na gitarama i klaviru", rekao je Withers The New York Timesu 2015. godine, ubrzo nakon što je izabran u Hall & Fame Rock & Roll. - Nikad nisam naučio glazbu. Upravo sam to učinio. "To je možda manje-više istina, ali na svom debitantskom albumu izvršni direktor Clarence Avant uveo je ekipu s crackom, među njima i Booker T. Jonesa i Stephen Stillsa. Na albumu "Učinite to dobro" Withers priznaje da se, kad je prvi put ušao u studio, osjećao zeleno. Citirao je savjet koji mu je Jones dao: "Ne brini zbog toga. Samo učini ono što radiš, i učini to dobro."

4. "Tko je on (i što je tebi)" (1972.)

S romantičnom intrigom, Withers pjeva kako šeta ulicom s voljenom ženom i promatra je kako razmjenjuje poglede s drugim muškarcem. "Dadgummittuh", Withersa obuzima ljubomora:- "Tko je on i što je tebi?" Pjesma će dobiti drugi život četvrt stoljeća kasnije, kada ju je Meshell Ndegeocello prepjevala i kada je postala hit broj 1 na ljestvici Billboarda.


5. ‘I Can’t Write Left-Handed’ (1973.)

Prije nego što je postao ime, Withers je proveo devet godina kao mehaničar u Mornarici. Napustio je vojsku nakon afere Zaljev Tonkin i nikada nije morao služiti u Vijetnamu. No, "Ne mogu pisati lijevo" piše se iz perspektive G.I., prijatelja koji je nastradao i koji je ostao bez desna ruke u ratu u Vijetnamu. Bio je to trenutak protesta Withersa, jer on nije bio poznat po tome, no prijateljeva ga je nesreća potresla.

6. ‘Stories’ (1975.)

Ovo je rijetka pjesma Withersa. U njoj su se promijenili akordi, skup tekstova "neka dođe jedan, neka dođu svi" i cvjetajuća harfa koju je glumila sjajna Dorothy Ashby.

Mladi i stari, svi imamo priče
To svi moramo pokušati prodati
Priče o tome kako dospijete do neba
I kako smo prošli kroz pakao

7. 'Liza' (1975.)

Pjesmu je posvetio nećakinji. Pratnja je samo električni glasovir koji evocira uspavanke, Withers pjeva: "Znam što znači koristiti rame. Dakle, položi glavu na moje." Dok je na "Lean on Me", njegov glas podigao odjeljak s cijelim nizom, na "Lizi" on ostaje u jednom registru, poput starijeg koji govori dugu priču u kojoj zaplet zapravo nije poanta. Dok pjeva, gotovo da možete osjetiti toplinu njegovog daha.

8. 'Grad anđela' (1976. )

Epska skladba. Iako traje gotovo deset minuta ima određenu skromnost. U prvom dijelu gromoglasni ritam i teksturirana mješavina akustičnog i električnog klavira nose pjesmu dok pjeva "paean" do Los Angelesa, gdje se nastanio nakon što je služio u vojsci i na kraju pronašao put. U drugom dijeluu, ritamom se gubi, vraća se istim stihovima kao da uživa u sjećanju. Nema velikog novog formalnog odsjeka ili sjajno instrumentalnog solo. Jednostavno to nije njegov stil.

9. ‘It Ain’t Because of Me Baby’ (1977.)

Nazovite to "Hotline Bling" iz 70-ih - pjesma čiji tekstovi prema njemu: - Stvari su nekada bile tako dobre među nama. Još uvijek sam udaljen samo jedan telefonski poziv. Ne znate li bolje, zovite? U datom trenutku bio je to Withersov najcjelovitiji producirani album. Ali čak i kroz glatku arhitekturu žica i rogova, njegov nepretenciozni romantizam probio se u glazbene visine.

10. ‘Something That Turns You On’ (1985.)

Posljednji album Withersa zaokružio je njegovo glazbeno djelovanje i sveprisutni zvuk "tihe oluje". Ipak, napravio je stilski iskorak. I to bez da je promijenio način intrepretacije. Umjesto hladne hrabrosti ili lažnih uvjeravanja - novčića carstva u mnoštvu zaluđene balade koja je pratila disko - on otvara „Nešto što vas uzbuđuje“, uz poniznu molitvu za povezivanje:

Nadam se da ćete naći u meni
Nešto što te uzbuđuje
Kravata koja me veže
I drži nas od danas

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.