Zoran Predin s Riječaninom Tončijem Grubišićem i još 3 Hrvata snimio novi CD "Gastarbajter trubadur" i ima dva koncerta do kraja godina

Zoran Predin predstavlja ovih dana novu ploču koju je snimio s 4 Hrvata.  Snimio ju je s bendom riječkog bubnjara Tončija Grabušića koji je, između ostalog, surađivao s ove godine preminulim Đorđetom Balaševićem. Na hrvatskom ploča se zove "Gastarbajter trubadur"! Prije rasprodanog koncerta u 20 sati izvest će nove pjesme i evergreen pjesme u 17.30 sati, objavio je CD.

Zoran Predin s Riječaninom Tončijem Grubišićem i još 3 Hrvata snimio novi CD "Gastarbajter trubadur" i ima dva koncerta do kraja godina Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
29. 12. 2021

Foto: Dalibor Urukalović/Pixell

Prema Predinovim riječima, postoje dvije ploče. Slovenska nosi naslov "Takvi ljudi više ne rade", a hrvatska verzija je "Gastarbajter trubadur". Malo kasne s izdanjem, jer im je ponestalo granulata, vinila na kojem su rezali ploče, ali oba albuma su izašla u rujnu i dostupna su online. Na pločama je deset pjesama, a pjesma na slovenskom, u hrvatskoj verziji ima drugu tematiku.

Koncerti su promotivni, a Predin je uz znani repertoar stavio i nove pjesme. Prema njegovim riječima, tradicija nalaže da u program uvrsti pjesme koje se publici najviše sviđaju. Zajedno s glazbenicima za tu priliku ih je "odjenuo" u blues tonove.

Za ovaj se žanr odlučio nakon što je prije nekoliko godina u Crnoj Gori čuo i upoznao bubnjara Tončija Grabušića, koji je karijeru započeo prije njega, u bendu Đorđa Balaševića, a kasnije se prebacio na blues i jazz. Prema Predinovim riječima, jedan je od najboljih bubnjara, a želja za suradnjom bila je obostrana, a glazbu su snimili u veljači ove godine u Rijeci. Grabušić je za sviranje pozvao i solo gitarista Zvonimira Radišića, ritam gitarista Igora Polaka i kontrabasista Damjana Grbca.

"To je glazba na gitari koja seže u korijene bluesa, a pogotovo za sjedeću publiku, bubnjevi su zamijenjeni palicama, bas gitara kontrabasom i sve je sada još intimnije", rekao je Predin prije koncerta. proizašao je iz razmišljanja kako mnogo popularne glazbe promijenilo se tijekom njegove karijere. U formatu radijske glazbe koji zahtijeva tri do najviše četiri minute, "nema vremena za iskren solo ili malo obimnije tekstove." "Oni više ne rade tako..." Prema njegovim riječima, s vremenom bismo se mogli ponovno naviknuti na pisanje pjesama, u koje bismo stavili poruku koja bi "htjela promijeniti svijet na bolje" i instrumentalistima dati više vremena da pokažu svoju virtuoznost. “U tom smislu sam postavio naslov albuma”, objasnio je Predin.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.