Banka zabunom dopustila neograničeno podizanje novca na "poludjelom" bankomatu: kad su studenti to saznali,...

Vijest se brzo proširila kampusom...
 

Banka zabunom dopustila neograničeno podizanje novca na "poludjelom" bankomatu: kad su studenti to saznali,... user32212 / Pixabay.
20. 3. 2024

Najveća etiopska banka suočava se s ozbiljnim problemima. Mnogi njihovi klijenti mogli su podići velike svote novca koje zapravo uopće nisu imali na računu. Bio je to tehnički kvar. Jedan od studenata sveučilišta slučajno je otkrio da s bankomata može podići više novca nego što ga zapravo ima, pa je brzo proširio vijest među mladima koji su odlazili na bankomate s kojih su masovno podizali novac.

Na kraju je policija zaustavila aktivnost, javlja BBC. Predsjednik banke Abe Sano potvrdio je da banka nije bila meta cyber napada. Naglasio je da se korisnici ne trebaju brinuti jer su njihovi računi sigurni i netaknuti.

Kasna reakcija banke

Bank of Ethiopia kasno je reagirala - oko 40 milijuna dolara već je povučeno ili prebačeno u druge banke. Većinu novca podigli su etiopski studenti, a banka sada na sve moguće načine pokušava vratiti novac. Etiopska sveučilišta traže od studenata da vrate novac, no njihovi zahtjevi zasad su bili neuspješni. Očekuje se da čak i zaposlenici banke dođu u sveučilišni kampus pokušavajući osobno podići novac. Međutim, bez obzira na njihov uspjeh, najveća etiopska banka pretrpjet će ogromne financijske gubitke.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.