Robotaksiji krahirali u hightech gradu! Ima li Rimac rješenje za zaostali Zagreb i njegove prometne krkljance gdje se ni dva auta nerijetko ne mogu mimoići

U San Franciscu autonomna vozila izazvala su prometni kaos, a proizvođač za to krivi lošu mobilnu mrežu. Incident su navodno uzrokovali problemi s bežičnim povezivanjem, no je li to istina?!


 
 

Robotaksiji krahirali u hightech gradu! Ima li Rimac rješenje za zaostali Zagreb i njegove prometne krkljance gdje se ni dva auta nerijetko ne mogu mimoići Twitter
22. 8. 2023

Tvrtka Cruise Robotaxis je nedavno dobila dozvolu za rad na ulicama San Francisca, unatoč protivljenju gradskih vlasti i javnosti. Za autonomna vozila se kaže da uzrokuju mnoge incidente, kao i da blokiraju gradske ulice i uzrokuju nesreće.

Prema podacima vatrogasne službe u San Franciscu, tijekom godine zabilježeno je čak 66 prometnih incidenata. A ni zadnji primjer ne govori u prilog autonomnoj vožnji.

Deseci autonomnih taksija Cruise Robotaxis izazvalo je veliku pometnju jer su iznenada prestali raditi, blokirajući promet u tom području North Beach.

Tvrtka svaljuje probleme na lošu bežičnu vezu za koju se kaže da onemogućava autonomna vozila u normlanom. Zaustavili su se na Aveniji Grant, jednosmjernoj ulici, potpuno blokirajući promet, a prometni kaos proširio se i na druge obližnje ulice. Da stvar bude gora, operateri dugo nisu mogli uspostaviti kontrolu nad vozilima zbog loše povezanosti.

Prema policiji, vjeruje se da je loša mobilna povezanost uzrok velike zagušenosti mreže. U to vrijeme u blizini se održavao glazbeni festival, a mreža je bila preopterećena zbog velikog broja telefona.

Tvrtka Cruise već se ispričala zbog incidenta i obećala dubinsko istraživanje kako se ovako nešto više ne bi ponovilo.

Kako piše San Francisco Chronicle, spomenuta tvrtka već razmišlja o uspostavi vlastite mreže mobilne telefonije. Autonomna vozila također ovise o mrežnoj povezanosti za indikaciju rute i slanje podataka o stanju u prometu. Velik dio obrade podataka obavlja se na poslužitelju, tako da u slučaju loše povezanosti rad može stati.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.