Australija "milostiva" prema Đokoviću kojem ipak dopuštaju da dogodine igra Australian open

Umjesto 3, samo 1. godina progonstva za svjetskog No.1! Australski premijer Scott Morrison dopušta mogućnost da se srpska teniska zvijezda Novak Đoković, kojemu je u nedjelju oduzeta viza i koji je protjeran iz zemlje, sljedeće godine vrati na Australian Open u Melbourneu, javljaju agencije. Protjerivanje iz Australije također obično znači trogodišnju zabranu ulaska.
 
 

Australija "milostiva" prema Đokoviću kojem ipak dopuštaju da dogodine igra Australian open Bestimage/Pixell
17. 1. 2022

Foto: Bestimage/Pixell

Savezni sud u Melbourneu u nedjelju je odbio igračev zahtjev za ponovno priznavanje njegove vize. Nakon višednevnih sporova s ​​australskim vlastima oko prava ulaska u zemlju necijepljenog protiv Covid-19, Srbin je potom napustio zemlju prije Australian Opena. Nakon što je danas oko podbeva sletio na "Nikolu Teslu", bez obzira na mnoštvo okupljenih u zrakoplovnoj luci, samo je nastavio put za Španjolsku.

Tročlano sudsko vijeće potvrdilo je u nedjelju da će Đokoviću biti zabranjen ulazak u zemlju, uz obrazloženje da je rizik od ulaska u Australiju necijepljenog prevelik. U Australiji su mjere za suzbijanje širenja novog koronavirusa bile vrlo stroge, a javnost se također okrenula protiv zvijezde.

Ukidanje vize automatski znači trogodišnju zabranu dolaska u Australiju. Međutim, Australska vlada ima ovlast opozvati ovu odluku ako za to postoje dobri razlozi.

"Zabrana načelno vrijedi tri godine, ali postoji mogućnost da se vrati zbog promijenjenih okolnosti. Karen Andrews, potvrdio je da bi zabrana mogla biti ukinuta, ali da je za sada cijela stvar hipotetska. Đoković je u Australiju stigao 5. siječnja, gdje su ga priveli australske granične vlasti. Sud je u prvom stupnju uvažio žalbu srpskog igrača za ulazak u Australiju kao liječničku iznimku. Odluku je kasnije poništio ministar imigracije Alex Hawke, a na drugom stupnju u nedjelju sud je također potvrdio isključenje tenisača koji je ove godine želio loviti rekordni 21. Grand Slam naslov u Melbourneu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.