AMERIKA GORI! U 25 velikih gradova uveden je policijski sat zbog masovnih nereda

Protesti, popraćeni neredima i sukobima s policijom, odvijaju se širom Amerike. Demonstranti su ogorčeni policijskom brutalnošću i smrću Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu.

AMERIKA GORI! U 25 velikih gradova uveden je policijski sat zbog masovnih nereda Pixabay
1. 6. 2020

George Floyd umro je 25. svibnja. Stražari su ga sumnjičili da je koristio krivotvoreni novac, točnije, 20 dolara. Video Floyda kako leži na zemlji i govori: "Gušim se! Gušim se!" i moli:"Nemojte me ubiti." obišao je cijeli svijet.
Prolaznici su se okupili okolo, moleći policajca da prestane daviti Floyda i da mu provjeri puls. Nakon nekog vremena, Floyd se prestao kretati i odvela ga je hitna pomoć. U bolnicu je stigao već mrtav.

Nakon njegove smrti u Minnesoti, počeli su protesti i neredi koji su se proširili na čitavu zemlju.

Tek nakon tri dana masovnih prosvjeda, policajac koji je pritvorio Floyda uhićen je. Optužen je za ubojstvo trećeg stupnja - to je ubojstvo.

U subotu se u Washingtonu ponovno okupilo nekoliko stotina ljudi. Nacionalna garda opkolila je Bijelu kuću, policija je upotrijebila plin od bibera, a prosvjednici su razbili komade betona i bacili ih na policiju.

Američki predsjednik Donald Trump obećao je demonstrantima da će se, ako uđu u rezidenciju, sastati s "najsurovijim psima i najsjajnijim oružjem." Vjeruje da prosvjedi u blizini Bijele kuće i na trgu Lafayette nemaju nikakve veze s akcijama u znak sjećanja na crnca koji je umro u Minneapolisu, Georgea Floyda.

U Nashvilleu, glavnom gradu Tennesseeja, protesti su također počeli mirno. Ogromna gomila nosi plakate i natpise na kojima je pisalo, „Rekao je da ne može disati. Pravda za Georgea" i "Black Lives Matter". No do večeri prosvjednici su počeli razbijati policijske automobile, paliti sudnice i razbijati prozore i izloge.

Guverner Minnesote Tim Walz u subotu je, nakon četiri noći nemira, najavio potpunu mobilizaciju državne garde - ovo je prvi put nakon Drugog svjetskog rata!

Walz je novinarima rekao da prosvjedi više nisu povezani s Floydovim ubojstvom, već su bili potaknuti radikalima kako bi sijali kaos. Prema njegovim riječima, kontrolirana skupina stranih osoba, uključujući bijele supremaciste i pripadnike narko kartela, izazvala je nasilje u Minneapolisu. Međutim, nije pružio dokaze na pitanje novinara.

U New Yorku su se demonstranti okupili u subotu na donjem Manhattanu, krećući se Broadwayom i okolnim ulicama. „Crni životi su materija! gomila je pjevala. "Prestani pucati!"

Istodobno, raspoloženje među demonstrantima bilo je podijeljeno: dok su neki pozivali da prosvjed ostane u mirnom tonu, drugi su dobacivali uvrede policiji, bacali na njih boce s vodom, razbijali izloge i palili kante za smeće.

Iako policija i sama koristi štitnike za lice i zaštitne maske, mnogi prosvjednici zaboravili su na širenje koronavirusa - nisu svi maskirani i nema potrebe govoriti o društvenoj distanci.

Mjere sigurnosti pooštrene su u cijelom gradu, a policijske stanice opljačkane su. Nekoliko je policajaca ozlijeđeno, a mnogi prosvjednici pritvoreni.

Uveden policijski sat u gradovima Los Angeles i Beverly Hills (Kalifornija), Denver (Kolorado), Miami (FL), Atlanta (GA), Chicago (Il), Louisville (KY), Minneapolis i St. Paul (MN), Rochester (NY), Cincinnati, Columbus, Dayton, Toledo i Cleveland (Ohio), Portland i Eugene (Oregon), Philadelphija i Pittsburgh (Pennsylvania), Charleston i Columbia (Južna Karolina), Nashville (TN), Salt Lake City (UT) ), Seattle (WA), Milwaukee (WI).

Do danas su vlasti država Minnesota, Georgia, Ohio, Colorado, Wisconsin, Kentucky, Utah, Texas i Metropolitan District of Columbia mobilizirale vojnike američke Nacionalne garde da uspostave red na ulicama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.