Tresu se gaće i Slovencima koji su bespravno gradili kuće po Istri, Kvarneru i Dalmaciji

Ne grade na crno samo Hrvati! Ima i nemali broj Slovenaca, Nijemaca, Austrijanaca, Talijana... Panika u susjednoj državi jer su hrvatski bageri beskompromisno počeli uklanjati bespravnu gradnju, a mnogo je takvih i iz Dežele. Tamo su se mnogi digli na zadnje noge i misle da u Hrvatskoj mogu ono što u Sloveniji ne mogu!

Samo u Istri evidentirano je 50.000 nezakonitih gradnji. Nakon što su dobili rješenje Državnog inspektorata, neki su slovenski vlasnici sami počeli rušiti svoje bespravno sagrađene objekte po hrvatskoj obali.

Tresu se gaće i Slovencima koji su bespravno gradili kuće po Istri, Kvarneru i Dalmaciji Srećko Niketić / Pixsell
28. 11. 2023

Na području Medulina u hrvatskoj Istri započeli su s rušenjem bespravno sagrađenih objekata, priopćeno je iz tamošnje općine. Nakon što su dobili rješenje državnog inspektorata, vlasnici su sami počeli rušiti objekte. Nakon što su stručne službe Općine Medulin utvrdile da neki od objekata nisu legalni, stanje na terenu provjerilo je i lokalno komunalno redarstvo. Općina je nezakonite građevine prijavila Državnom inspektoratu RH, koji je izdao rješenje o uklanjanju šest objekata.

Temeljito djelovanje Državnog inspektorata

Iz Općine Medulin priopćili su da je početak rušenja bespravnih građevina rezultat njihovog dugogodišnjeg truda i suradnje s Državnom inspekcijom. Drago nam je da je Općina Medulin konačno došla na red i da naša borba protiv bespravne gradnje nije bila uzaludna, napisali su.

Dodali su kako očekuju daljnja rušenja bespravno sagrađenih objekata na svom području te su najavili da će i dalje prijavljivati ​​bespravnu gradnju.
 

 Istarska županija već duže vrijeme upozorava na problem bespravne gradnje na web stranici posvećenoj zaustavljanju te gradnje. U inicijativi već sudjeluje više od 20 gradova i općina hrvatske Istre.

Samo u Istri evidentirano je 50.000 nezakonitih gradnji

Najviše prijava bespravne gradnje u Istarskoj županiji odnosi se na obalno područje općina Marčana, Ližnjan, Medulin te gradova Pulj, Vodnjan, Rovinj, Umag i Poreč. Među vlasnicima bespravnih objekata ima i Hrvata i stranaca, uključujući Slovence, Nijemce, Austrijance i Talijane.
 

 
Ne zna se koliko bespravnih građevina pripada Slovencima jer državna inspekcija ne vodi evidenciju po nacionalnosti.

Ove godine građevinska inspekcija obavila je 3700 nadzora u cijeloj zemlji. Inspektori su izrekli 457 kazni u ukupnom iznosu od 3,28 milijuna eura. Podnijeli su i 49 kaznenih prijava zbog bespravne gradnje u zaštićenim područjima.Od travnja 2019. do lipnja ove godine, prema podacima Državnog inspektorata, građevinski inspektori obavili su više od 32.000 nadzora i pokrenuli više od 7.000 postupaka rušenja. Do sada je ukupno ispisano oko osam milijuna eura kazni vlasnicima odn investitorima koji nisu sami rušili bespravne građevine, kako to zakon nalaže.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.