Godinu 2018. obilježit će Vladimir Putin i veliki hrvatski znanstvenik Igor Štagljar, čiji lijek za rak ide u primjenu

Što nas čeka u 2018.

IGOR ŠTAGLJAR bi mogao biti najbitniji hrvatski znanstvenik - ZNA KAKO IZLIJEČITI RAK, izumitelj je lijeka za rak, koji će se testirati u Hrvatskoj, o njemu će se najviše pričati u 2018., rame je uz rame Putinu koji juri 6. mandat, s Raulom Castrom koji se povlači, s Bubom koja slavi 80. rođendan, a Karl Marx 200…

Godinu 2018. obilježit će Vladimir Putin i veliki hrvatski znanstvenik Igor Štagljar, čiji lijek za rak ide u primjenu Sam Motala
4. 1. 2018

Napisali: Lukas Miošić i Borut Černelić

Foto: Bojan Markičević Haron, Sam Motala i Tonko Buterin

Infografika: Graphic News

Vladimir Putin ide već u ožujku po novi šestogodišnji mandat prvoga čovjeka Rusije. U Italiji se u istome mjesecu održavaju parlamentarni izbori koji bi trebali ići naruku velikim koalicijama. U nas izbora nema, no možda i najznačajnije događanje vezano uz Hrvatsku u 2018. nema, na svu sreću, dodirnih točaka s politikom.
Na svjetskoj karti događanja u ovoj godini tako je osvanulo i ime Igora Štagljara, znanstvenika i rođenoga Zagrepčanina, koji je nakon manje od godinu dana objavio ono što je najavljivao. Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za proteomiku i sistemsku biologiju danas je na čelu laboratorija na Sveučilištu u Torontu te redoviti profesor u Centru za istraživanje života  “Terrence Donnelly” Sveučilišta Toronto. S ponosom je kazao kako već za koji dan na KBC-u Jordanovac u Zagrebu započinju ispitivanja za testiranje lijeka protiv raka pluća.
Novi lijek za rak pluća nemalih stanica spreman je za uporabu, a uz Hrvatsku testirat će se još jedino u Kanadi. Mi u Startu smo posebice ponosni što je u proljeće prošle godine, upravo na našim stranicama, Igor Štagljar detaljno opisao razvoj revolucionarnoga lijeka, i ne samo njega. Bio je jedna od naših Start faca, rame uz rame s Matom Rimcem, Marijom Kraljem, Stephani Šober… Isticanje pravih vrijednost možda nije lukurativno u njihovu samom početku, no odraz je ideje da se potiču samo istinske i prave vrijednosti.   
Igor Štagljar u Zürichu je doktorirao molekularnu biologiju, a osim po lijeku za rak znan je i po istraživanjima koja bi trebala donijeti i revolucionarne lijekove za još neke druge bolesti, poput Parkinsonove, cistične fibroze… Velika je čast naći se na top listi najvećih svjetskih događanja u ovoj godini i pri tome ne biti u krugu onih kojima je politika zanat. Eksperimentalno liječenje raka pluća čeka još samo stručnu recenziju u jednom od vodećih svjetskih znanstvenih časopisa. Lijepo zvuči kako nas svijet u 2018. neće prije svega prepoznavati po političkim luzerima, ratnim optuženicima, jednom od najzaostalijih ekonomija u EU-u, sukobima sa susjedima…, već po neizmjernom doprinosu svjetskoj znanosti. Sasvim je sigurno kako smo nakon Nikole Tesle, Ruđera Boškovića, Fausta Vrančića, Davida Schwartza, Ivana Vučetića, Eduarda Slavoljuba Penkale, Vladimira Preloga, Leopolda Ružičke…, dobili još jednog učenjaka svjetskog glasa i jednako takvog doprinosa. Igor Štagljar je u samome vrhu svjetske znanosti i kao takav uspio je izboriti mjesto među onima o kojima će se najviše pričati u 2018. godini.
Bez obzira na to bio Putin predsjednik Vlade ili države, prvo je ime najveće slavenske zemlje već punih 19 godina. Pred nešto više od 12 mjeseci prestigao je po dugovječnosti i ledenoga Leonida Brežnjeva. Kako stvari stoje, izvjesno je kako će vladati majčicom Rusijom još najmanje do početka 2024. Četvrt stoljeća biti na čelu jedne od najznačajnijih svjetskih sila uspio je dosada još jedino Josip Visaironović Staljin, koji je vladao malo većom Rusijom (SSSR-om) od 1924. do  smrti 1953. ili punih 28 godina. Vladimir Putin na dobrome je putu da i Staljina nadmaši, a njegova magična privlačnost žiteljima Rusija tim je veća, jer se događa u vrijeme posve drukčijega gospodarsko-političkog sustava. Putin će, sasvim izvjesno, upravljati Rusijom do 2024. godine, dokad su Nizozemska, Norveška, Island..., a i još neke druge države, zacrtale stop prodaji auta na fosilna goriva. U ovoj se godini slavi i 50. obljetnica od atentata na Martina Luthera Kinga Jr., stoljeće Royal Air Forcea, najstarijega svjetskog nacionalnog zrakoplovstva, a štovatelji Karla Marxa poklonit će se ovome radničkom ideologu XIX. stoljeća u povodu njegova 200. rođendana.  Osamdesti rođendan proslavit će i legendarna Buba, izum genijalnog Ferdinanda Porschea, koji je njome uspio motorizirati jednu od najvećih svjetskih nacija i koji je baš njome izvukao u ratu gubitničku državu u jednu od najuspješnijih i najprospertitenijih. Uza sve to i britanski princ Harry uplovit će u bračnu luku, s američkom glumicom Meghan Markle, 14. svibnja u dvorcu Windsor, a mi ćemo imati samo mjesec dana kasnije veliki razlog za ponos, sreću i nadamo se veselje. Jedan od naših najboljih proizvoda, hrvatska nogometna reprezentacija, 16. lipnja započet će svoj put na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Protivnik nam je u Kaliningradu, Nigerija.
Bit će 2018. iznimno zanimljiva. I dat će nam odgovor na pitanje jesu li Hrvati izmislili lijek za rak, imaju li šanse u najmanju ruku ponoviti uspjeh iz 1998. i Francuske i hoćemo li napokon postati svijetu zanimljivi i poznati i zbog dobrih tema i vibracija. Izvjesno je da da!      

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.