- "12 mjeseci radnog staža po djetetu, umjesto dosadašnjih 6, za majke koje idu u mirovinu!"

Andrej Plenković i Dubravka Šuica najavili ozbiljne mjere za zaustavljanje negativne demografske politike. Cilj je da se više djece rađa, nego što nas umire te da se obrnu trendovi pečalbarenja, za što veći povratak "gastarbajtera" u Hrvatsku.

- "12 mjeseci radnog staža po djetetu, umjesto dosadašnjih 6, za majke koje idu u mirovinu!" FB / hdz
11. 12. 2023

12 mjeseci radnog staža po djetetu, umjesto dosadašnjih 6, za majke koje idu u mirovinu! Slobodno mogu najaviti da je to naša nova pronatalitetna mjera!

Riječi su to premijera Andrej Plenkovića na međunarodnoj konferenciji „Demografske promjene u Europi: Praktična rješenja European Commission“ u NSK.
„Zaustavljanje negativnih demografskih trendova, naime, ključno je razvojno pitanje za i EU, a upravo na našu inicijativu demografija je uvrštena u Strateški program ! U skladu s tim, VladaRH uskoro će predstaviti Strategiju demografske revitalizacije do 2033. godine, koja u fokus stavlja poticajno okruženje za obitelji i mlade & uravnoteženu mobilnost stanovništva. Osim mjere za majke koju sam naveo, vrijedi izdvojiti i činjenicu da novim zakonom povećavamo broj obitelji koje primaju dječji doplatak sa 126.000 na 271.000, a broj obuhvaćene djece s 247.000 na 511.000. Više nego dvostruko! Također, u ovih 7 godina mandata utrostručili smo roditeljsku naknadu - s 353 na 995 €. No na tome nećemo stati: u planu je njeno povećanje do visine pune plaće! Kroz populacijsku, poreznu, stambenu i socijalnu politiku jačamo obitelj kao nukleus društva“.


Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica iznijela je okosnice demografskih politika u nadolazećem razdoblju (potpore roditeljima, podrška mlađim generacijama, osnaživanje položaja starijih građana, poticanje života u ruralnim područjima), a na konferenciji se videoporukom obratila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.