VIDEO Matej Meštrović: - Uhvatila me ogromna tuga nakon potresa, a kad sam vidio kako izgleda HGZ i pozornica na kojoj sam bio i prije nego sam se rodio, skladao sam

Hrvatski pijanist sedam je dana i noći skladao, svirao, režirao, montirao video… Nije mogao obuzdati osjećaje i tako je nastala potresna klavirska skladba „HGZ POTRESno“. Tuga, očaj, nevjerica... bili su toliko snažni da je Matej Meštrović bravurozno skladao i maestralno izveo kompoziciju "HGZ POTRESno."

I ne samo to, osmislio je, montirao i režirao glazbeni spot kroz koji se vrte razarajući prizori devastiranog Hrvatskog glazbenog zavoda. Meštrovićeva skladba posvećena je razrušenom HGZ-u. S fokusiranjem na jedan detalj, na čuveni crni Steinway and Sons glasovir na središtu čuvene pozornice kojeg je prekrila bijela žbuka. Na te prizore i zvukove melodije teško je ostati nijem, a mnoštvo reakcija stiglo je od hrvatskih glazbenika. Jer gotovo da i nema tog hrvatskog muzičara koji nije svirao u najakustičnijoj dvorani na svijetu. Matej Meštrović, posebice je "intiman" s ovom dvoranom, jer u njoj je prvi put svirao kad mu je bilo samo osam godina, a na pozornici je bio i prije nego što se rodio, u trbuhu svoje majke Sretne. Inspiriran fotografijama Zvonimira Ferine, Meštrović je, kaže, želio tako senzibilizirati širu javnost da još jednom pomogne u obnovi te najstarije glazbene institucije u Hrvatskoj. Spot će uskoro biti objavljen i na stranici HGZ-a uz broj žiroračuna na koji možete donirati novac. Zahvaljujemo Mateju Meštroviću što nam je ustupio mogućnost prikazivanja svog spota na našim društvenim stranicama.

VIDEO Matej Meštrović: - Uhvatila me ogromna tuga nakon potresa, a kad sam vidio kako izgleda HGZ i pozornica na kojoj sam bio i prije nego sam se rodio, skladao sam Zvonimir Ferina/HGZ
1. 4. 2020

Napisao: Igor Stažić
Foto: Zvonimir Ferina
Kompozicija, video i izvedba: Matej Meštrović

Samo 12 sati nakon razarajućeg potresa nazvao me Matej Meštrović, hrvatski pijanist i zamolio me ime autora fotografija razrušenog Hrvatskog glazbenog zavoda. Potresne slike koje je snimio Zvonimir Ferina objavili smo samo koji sat ranije na našim stranicama i društvenim mrežama. Nismo previše pričali. Matej mi je samo rekao: - Igore, pomozi mi da dođem do ovih šokantnih fotografija. Kompozicija mi je već u glavi i moram to prenijeti na notni list. Pošalji mi pliz fotke HGZ-a na mail i pitaj fotografa mogu li napraviti video. Želim komponirati glazbu na ovo... Hrvatski pijanist i skladatelj svjetskog glasa osjećaje je teško kontrolirao, a samo sedam dana od njegova poziva podario nam je „HGZ POTRESno“, klavirsku kompoziciju o razrušenom hramu hrvatske glazbe, najstarijoj glazbenoj pozornici u državi. Na simboličan način umjetnik je prenio osjećanja i naglasio značaj ove glazbene institucije od iznimnog značaja za hrvatsku kulturu. Tuga, očaj, nevjerica... bili su toliko snažni da je Matej Meštrović odista bravurozno skladao i maestralno izveo kompoziciju koju je nazvao HGZ POTRESno. I ne samo to, osmislio je, montirao i režirao glazbeni spot koji vrti razarajuće prizore devastiranog Hrvatskog glazbenog zavoda.
U objavi na društvenim mrežama napisao je:
- Dragi moji, nikada ne pišem duže postove ovdje (oni koji me prate, to znaju). Tjedan dana od potresa nije me bilo na FB. Zašto? Vidjevši fotografije Zvonimir Ferina potresenog HGZ-a, uhvatila me ogromna tuga. Opet ću reći, oni koji znaju i prate me, prije više od 50 godina moja mama Sretna svirala je Mozarta s orkestrom na pozornici HGZ-a 1969. a ja sam ga ne samo slušao iz njezinog trbuha, nego tamo i bio... Uvijek govorim u svojim intervjuima da sam bio na pozornici prije nego sam se rodio... Svoj prvi nastup imao sam u HGZ-u kada sam imao šest godina. Tamo sam odrastao... Prvi koncert s orkestrom i beskraj drugih koncerata sam održao u HGZ-u. Stoga, zadnjih tjedan dana, dan i noć, posvetio sam HGZ-u. Glazba i video koji sam radio, neka vam svima daju snagu i vjeru da je nemoguće - MOGUĆE! Nađimo SVI skupa načina kako obnoviti HGZ. Imam samo jednu molbu - podijelite ovaj video. https://youtu.be/rcaSGs1PHwY Volim vas sve i vjerujem u život, glazbu, ljubav i zajedništvo. Vaš Matej Meštrović.


Zanimljive su scene koje prate zadnje taktove klavirske kompozicije. Valja obratiti pažnju na sjedala, na pozornicu, na klavir… koji su ranjeni bijelom žbukom, no još je dojmljivije uprizorenje komornog orkestra na zidu iza Steinway and Sons glasovira. Matej ga je spretno i domišljato ugradio i to kako svira. Poruka mu je: - I opet ćemo!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.