20 godina političkog progona i to u Lijepoj našoj! Zabranili su mu kandidirati se na izborima, uskratili mu građanska prava, a on oslobođen svih optužnica

Kristijan Kapović žrtva je sistema u kojem mu je Zločinačka organizacija pakirala brojna nedjela, no na kraju on je ispao nevin, a Partija koja ga je proganjala zauvijek će ostati upamćena kao kriminalna organizacija.

Njemu su zabranili da se natječe na izborima, a nije kriv! Oni su glavni na izborima, a proglašeni su kriminalcima! Pa kako to?

Legendarni političar s otoka Vira i jedna od najvećih nada SDP morao je objesiti političke kopačke o klin, jer ga je država sustavno kazneno proganjala, a kao takav izgubio je i elementarna prava.

20 godina političkog progona i to u Lijepoj našoj! Zabranili su mu kandidirati se na izborima, uskratili mu građanska prava, a on oslobođen svih optužnica Bojan Haron Markičević
3. 5. 2024

Quod licet Iovi, non licet bovi ili na hrvatskom što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu. Upravo tako da se opisati sudbina HDZ-a i Kristijana Kapovića. I dok su prvi presuđeni kao zločinačka organizacija, bivši legendarni gradonačelnik Vira oslobođen je nakon 20 godina brojnih optužbi i kaznenih prijava zbog kojih mu je bilo onemogućeno i sudjelovanje u politilčkom životu. Pa kako je to moguće? Svi to dobro znaju, jer upravo se ovo naše društvo dijeli na jupitere i volove. Kristijan Kapović oglasio sa na društvenim mrežama sljedećom objavom

 

 

LIJEPA NAŠA PRAVNA DRŽAVA
20 godina političkog progona
18 godina na meti drzavnog represivnog aparata ( MUP, DORH )
8 kazneno sudskih predmeta
( porezna utaja, zlouporaba položaja, skidanje službenog pečata, napad na dilera droge, protupravna gradnja na PD, prijetnja dileru droge, ugrožavanje života blokadom Virskog mosta, zlouporaba položaja)
OSLOBOĐEN SVIH NEOSNOVANIH
OPTUŽBI
IDEMO DALJE U NOVE POBJEDE !!!

Usprkos tome što dokazano nije kriminalac morao je u političku ilegalu, no kako kaže, ne predaje se.

20 godina borio se s društvenim blatom, a pred koju godinu su ga nakon silnih progona i maltretiranja po kratkom postupku eliminirali iz politike. To je montirani proces, kazao nam je sada već pred četiri godine Kristijan Kapović
Kristijan Kapović, nakon više od 20 godina stolovanja na otoku Viru morao je tako otići u političku mirovinu. Nije sudjelovao na posljednim lokalnim izborima i nije bio u prilici napasti s najširom mogućnom koalicijom nedodirljivu HDZ-ovu mašineriju u Zadarskoj županiji. Zbog istog razloga nije mogao sudjelovati ni na nedavno održanim parlamentarnim, a nema ga ni na europarlamentarnim izborima. Tako su sudovi odlučili. Zašto tako nisu odlučili i kad je riječ o HDZ-u znaju samo političke elite koje kroje život građanima. Ne samo da je stupidno, već je i groteskno i duboko nepravedno.

Kako je ekspresno i elegantno maknut s pozicije Kristijan Kapović, koji je otok Vir preporodio i koji ga je od otoka slučaja pretvorio u najposjećeniju hrvatsku turističku destinaciju u 2020. Najmlađi, a najdugovječniji općinski čelnik nije nastradao zbog davanja mita, zbog pogodovanja koalicijskim partnerima, zbog razbojstva i lopovluka, krađe auto radija, već zbog uzurpacije pomorskog dobra. Na Viru je sagradio 600 metara otočne prometnice, koje je uvelike pomogla da ovaj otok po broju noćenja bude No.1 zadnjih godina. Pravomoćnom presudom osuđen je na šest mjeseci zatvora, pretvorene u dvogodišnju kušnju.

U jednom od osam politički montiranih sudskih procesa kroz koje sam prošao, odnosno prolazim ih tijekom zadnjih 20 godina – a interesantno je kako niti jedan od tih sudskih procesa nije vezan na moju nekakvu zlouporabu položaja i ovlasti, jer je nije bilo, odnosno protupravnu imovinsku korist na štetu Općine Vir, koje Državno odvjetništvo uz asistenciju policije provodi protiv mene još od 2005. godine i nakon više stotina neutemeljenih istražnih radnji – nepravedno sam i nezakonito osuđen za navodnu protupravnu gradnju prometnice na pomorskom dobru 2018. godine - kaže načelnik Kapović, ističući kako je od suštinske važnosti razumijevanje početka, razvoja i raspleta te situacije. S virskim načelnikom koji broji zadnje dane na čelu Općine Vir razgovarali smo o iznenadnom kraju njegove formalne političke karijere, otoku Viru nakon Kapovića i presudi zbog koje ne može izaći na predstojeće lokalne izbore na Viru.
Zašto mislite da je sudska presuda nepravedna i nezakonita?
- Javna nabava za pojačano održavanje nerazvrstanih cesta i prometnica bila je provedena 2013. temeljem koje je općinska uprava Vir sukladno Zakonu o cestama i Zakonu o pomorskom dobru, izvela pojačano održavanje postojećih prometnica na području otoka Vira na više od 100 lokacija. Sve je to izvedeno sukladno troškovniku kojega je izradio ovlašteni inženjer građevine, a privremene situacije ovjeravao je nadzorni inženjer. Iz cijelog tog projekta izvučena je jedna dionica na sjeveru otoka, koja je inače dio popularnog Virskog prstena, te mi je imputirano da sam napravio potpuno novu prometnicu dužine 600 metara bez potrebne dokumentacije, odnosno dozvola.
S kojim ste argumentima branili svoj stav?
- Postoji državni ortofoto snimak iz 2011. na kojemu se vidi da u trenutku njegovog nastanka postoji prometnica u punoj dužini i širini te se na njoj vidi šest automobila u pokretu. To je evidentan dokaz. No i da nije tako, apsurdno je da sam osuđen u sudskim procesima u prvom i drugom stupnju za stručnu tehničku stvar protupravne gradnje prometnice bez sudjelovanja sudskih vještaka građevine i geodezije, bez stručnih svjedoka koji su izradili troškovnik sukladno Zakonu o cestama i ovjerili ga kao nadzor izvedene situacije. Također je važno spomenuti postojeću sudsku praksu koja je u više desetaka sličnih predmeta oslobađala okrivljenike, čak i kada bi se utvrdilo da su okrivljenici prekršili Zakon o gradnji i zaštiti okoliša – što u mom slučaju nije dokazano – nakon što bi se utvrdilo da se radovima pridonosilo javnom interesu. Dakle, uređenju prometnica, obalnog pojasa i slično. Mislim da se svi lako možemo složiti kako je to moguće jedino u Lijepoj našoj, pogotovo što je nakon svega moja žalba zbog nezakonitog i nepravednog suđenja još uvijek na Ustavnom sudu i čeka na rješavanje već dvije i pol godine. Sve to ipak nešto govori.
Spomenuli ste osam montiranih procesa koji su pratili Vašu političku karijeru. Želite reći da je presuda o kojoj govorite završni dio iste priče?
- Imao sam želju odraditi još jedan mandat kao načelnik Vira i završiti započete projekte krupne infrastrukture: vodovod i kanalizaciju, javnu rasvjetu, lokalne prometnice te afirmirati virske politike po kojima smo primjer u RH na županijskoj razini, što mnogima ne odgovara. Iako sam kao načelnik sa svojim suradnicima tijekom 18 godina ucrtao Vir na karti Hrvatske i učinio ga najboljim u pet vitalnih kategorija – pronatalitetna i socijalna politika, demografski rast, turistički rast i razvoj, krupna infrastrukturna ulaganja, rast lokalnog gospodarstva i vrijednosti nekretnina – od prvoga sam dana u konstantnoj borbi s duboko ispolitiziranim i korumpiranim državnim sustavom. Riječ je o Državnom inspektoratu, Poreznoj upravi, Državnom odvjetništvu, Zadarskoj županiji kao instituciji te općenito o sudstvu i policiji, koje sam od 2005. konstantno i dosljedno prozivao za nerad, korupciju te političku zlouporabu. Sve je to ostavilo traga na našem radu, jer je taj sustav nemilosrdan u branjenju statusa quo i pogotovo u obračunu s ljudima koji traže da se poslovi izvode zakonito i u kontinuitetu. Ljudi poput mene kvare njihovu nirvanu, pa ako ne pripadate toj interesnoj grupaciji postajete meta. Do 30. godine života i pobjede na lokalnim izborima 2005. odnosno ponovljenog mandata nisam imao nikakvih problema s represivnim aparatom i pravosuđem, ali od tada do dana današnjeg, već punih 16 godina, taj nas aparat na sve moguće načine nije prestao šikanirati, nadzirati, kontrolirati i neprekidnom represijom sabotirati, kao da su ustrojeni samo za otok Vir. Sve se to radilo da bi nas se onemogućilo u daljnjem razvoju i realizaciji projekata.
Naravno da se zna da je Kristijan Kapović smetao regionalnoj eliti koja ga je sapunala kako joj se prohtjelo. Kako je nakon objave presuda po kojima je čist kao alpski glečer sam Kristijan Kapović najavio, on se očito namjerava vratiti u politički ring. Učiniti će sve da s ljaga s njegova imena skine, a očito da je najbolje mjesto za to politička arena.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.