Video: Volkswagen Passat se osramotio na Los testu

Premda je riječ o jednom od najpopularnijih modela u svom segmentu, Volkswagen Passat očito se ne može pohvaliti uzornom stabilnošću.

12. 4. 2021

Los test koji se bazira na brzom izbjegavanju prepreke pri stalnoj brzini, uz nagli trzaj volanom, postao je svjetski poznat nakon prevrtanja prve generacije Mercedes-Benza A-klase 1997. godine. Zahvaljujući činjenici da su taj debakl prenijeli mediji diljem svijeta Nijemci su odmah reagirali i uveli ESP u serijsku opremu.

Od tog trenutka pa do danas Los test postao je standardnom metodom provjere balansa i stabilnosti automobila te mogućnosti zadržavanja upravljivosti, bez nekontroliranog klizanja. Važno je i napomenuti kako je protokol testiranja definiran standardom ISO 3888-2 te da su se prvi Los testovi počeli provoditi u Švedskoj još početkom 70-ih.

Stručnjaci uglednog automobilskog medija iz Španjolske, KM77, odlučili su Los testu podvrgnuti Volkswagen Passat Variant, obzirom da je na tamošnjem tržištu karavanska izvedba modela iz Wolfsburga iznimno popularna.

No, nisu izabrali neku od baznih izvedbi. Čak štoviše, testirali su snažnog benzinca pogonjenog motorom 2.0 TSI sa 190 KS, uparenim sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem. Uz najbogatiji paket opreme R-Line, koji već donosi i sportski nastrojeno podvozje te 19-colne naplatke s gumama Pirelli Cinturato P7 dimenzija 235/40, logično bi bilo pretpostaviti da nudi uzornu stabilnost i upravljivost.

Kako se Volkswagen Passat pokazao na testu provjerite u videu, a mi ćemo vam samo otkriti da je uspješno položio test pri brzini od 73 km/h, a već pri 74 km/h počeli su problemi, dok je pri brzini od 76 km/h bio potpuno nepredvidiv.

www.autopress.hr

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.