Video: Koenigsegg Regera juri 400 km/h a crash-test pokazuje da mu nitko ništa ne može, da je jači i od udara

Kad Rimac i Akrapovič poguraju Koenigsegg Regeru, a Šveđani mu daju snagu i čvrstoću... Koenigsegg je odlučio napraviti crash-test hibrida koji razvija 1500 "konja" i juri i više od 400 km/h, čije su baterije nabavljene u Svetoj Nedelji, a auspuh u Domžalama - a rezultat je fascinantan

Video: Koenigsegg Regera juri 400 km/h a crash-test pokazuje da mu nitko ništa ne može, da je jači i od udara Koenigsegg
4. 1. 2018

U autoindustriji sasvim je uobičajeno raditi crash-testove. Priča je jednostavna. Testirani automobil u nadziranim uvjetima i pri točno određenoj brzini tresne u zid, ili kakvu drugu prepreku... Brojna su tu još ispitivanja, a sve kako bi se pravilno ocijenila sigurnost automobila. To su na kraju krajeva i najbolji testovi, jer simuliraju uvjete kakvi se nerijetko događaju u prometu. No, jedno je "uništavanje" i crash -estiranje obiteljskih automobila, a nešto sasvim drugo su slični pokusi supersportskim automobilima. U završnici moraju i oni biti sigurni. Dakako, cijena takve sigurnosti je astronomska, jer takvi cestovni bolidi moraju biti spremni i za kudikamo teže havarije i nesreće nego obični. Sjetite se samo nezgode Richarda Hammonda u Concept_Oneu u Švicarskoj. Da hrvatski bolid nije bio sazdan uglavnom iz kompozitnih materijala, da nije imao sportska ojačanja teško bi se junak iz Grand Toura izvukao bez težih ozljeda. Mate Rimac isticao je sve to, no nikada kao švedski proizvođač Koenigsegg nije stavio na sva zvona crash-test, kakav su netom napravili hibridnim modelom Regerom, istim  bolidom koji baterijama snabdijeva naš čudotvorac iz Svete Nedelje.

Frontalni trikovi, bočni trikovi i prevrtanje

Jedan od najskupljih, najbržih i iznimno rijetkih cestovnih sportskih bolida bez dvojbe je i Koenigsegg Regera. Švedska jurilica nije poznata samo po briljantnim ubrzanjima, među Top 10 je, već i po tome što su u nju utkana znanja dvojice najeminentnijih tvorničara iz autoindustrije, koji dolaze iz Hrvatske u Slovenije. I dok je baterije Koenigsegg dobavio iz Svete Nedelje, ispušni sustav na ekstremno brzom hibridu osmislio mu je Igor Akrapovič iz Domžala.  Koenigsegg Regera napravljen je u 80 primjeraka i nažalost tu se stalo. Usprkos tome Koenigseegu nije bilo teško nekoliko njih uništiti na crash-testovima koje je napravio samo kako bi pokazao da i sportske jurilice mogu biti iznimno sigurne. Hammond je to iskusio na vlastitoj koži, a kako ovaj hibrid raspolaže s 1500 konjskih snaga, a juri iznad 400 km/h, važno je znati i ne samo njegove performanse. Kada potencijalni kupci vide što sve može Regera izdržati, a ne samo kako brzo juri, vjerojatno će lakše izdvojiti i nešto više od milijun eura koliko stoji.  

THANK YOU FOR 1 MILLON FOLLOWERS! Thats SMASHING!

A post shared by Koenigsegg (@koenigseggautomotive) on

U videu, koji je Koenigsegg objavio na Twitteru, najbolje se vidi što sve Regera izdržava. Bila je izložena frontalnim i bočnim udarima, pokušavali su ju razbiti udaranjem macolom po karoseriji i tko zna sve čime ne. Karbonska karoserija pokazala se nevjerojatno čvrstom. Što su Regeru čekićima jače tukli to se ona bolje "uvijala". Naprosto je nevjerojatno kako joj udarci od najmanje tone nisu pričinjavali nikakvu štetu, ni najmanju udubinu. Za kraj su Šveđani isprobali još i čvrstoću vozila prolazeći kroz brojne prepreke, rupe i udubine na cestama. Pogledajte, iznimno je zanimljivo i sve bez posljedica.

Jure Šujica
Foto: Koenigsegg

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.