VIDEO MATE RIMCA IZ 2018., pogledajte dobro da biste znali u čemu je najbolji. - Za Koenigsegg Regeru smo testirali našu bateriju, izdržala je udarac 300 G. Dakle, 6 puta jači od propisanog

Prošli smo s baterijama najrigoroznije testove i dobili svjetsku homologaciju. Postali smo traženi proizvođači baterija, a nakon Koenigsegg Regere, početkom godine i Aston Martin je za model AM-RB 001 odabrao nas

15. 6. 2021

Nakon nezgode Richarda Hammonda u St. Gallenu pojavile su se brojne spekulacije u vezi sa zapaljenjem Rimac Concepta S. Najčešće su se spominjale upravo litij-ionske baterije koje su jedan od uspješnijih proizvoda tvrtke iz Svete Nedelje. Dakako, bolid, koji je izletio s ceste pri brzini 200 km/h mogao se zapaliti i od nečega drugog. Izvjesno je kako će prave rezultate dati tek detaljna istraga, no to što se auto zapalio nakon tri i pol minute po nezgodi i nakon što je, hvala Bogu, Richard Hammond mirno izašao iz slupanoga Concepta S, jaku je sumnju bacila prvo na baterije. Navodno je i vatra odavala litij-ion, a neki su tako što prepoznavali i u dimu. A gdje ima dima, ima i vatre. Je li to baš tako?

Važno je znati udovoljavaju li standardima Rimčeve baterije, jesu li homologirane i, na kraju krajeva, jesu li sigurne? Sve to doznali smo iz prve ruke, a na nedavno snimljenome videu Mate Rimac, čudotvorac iz Svete Nedelje, objašnjava do najsitnijih detalja proizvodnju i sigurnost baterija koje radi u zagrebačkome predgrađu i koje se osim u Concept One/S ugrađuju i u Koenigsegg Regeru,  Aston Martin AM-RB 001... Jedan je to od najuspješnijih Rimčevih poslova. Pomalo je u sjeni razvikanih bolida, koji su mu zapravo ništa drugo nego paravan za velike i unosne poslove o kojima se baš i ne zna previše. Osim baterija, Rimac radi dobar posao i s Greyp biciklima, s jahtama, softverima... Krajem prošloga tjedna fokus je bačen ne samo na Concept S, već i na "energanu" koja razvija i preko 1300 konja.

Kućište Rimčevih baterija sazdano je iz karbona, u njemu je smješteno 45 kilograma elemenata koji se ne smiju pomaknuti ni kada djeluju sile nastale usporenjem i 50 G prilikom udara! Najvažniji dio energetskoga sklopa su litij-ionske baterije, no moduli (dva ili tri) sadrže ne samo ćelije, nego i elektroniku i tekućine za hlađenje.

Karbonsko kućište je sigurnosni element koji mora udovoljavati najstrožim standardima, prije nekoliko godina dignutim u nebo! Brojna su bila zapaljenja automobila, i ne samo vozila s električnim baterijama. No, gdje god su baterije tu je pohranjena i energija koja može dovesti do zapaljenja. Najsvježiji takav primjer je onaj koji je Samsung imao nedavno s eksplozijama Notea 7, no samozapaljivali su se i iPhoni, Nokije, Microsoftovi proizvodi... Ovdje je riječ bila o žestokome sudaru koji sam po sebi donosi niz (ne)predvidivih oštećenja.

Prometne nezgode u pravilu su najrizičnije, ponajprije zbog udara i (ne)otpornosti na velike sile!

Kako smo saznali od Mate Rimca, njegova vozila ne samo što poštuju najstrože zakone i propise za baterije, već uvelike premašuju te standarde.

- Prošli smo s našim baterijama najrigoroznije testove i dobili smo, kao rijetki, svjetsku homologaciju za svoje baterije. Ovo je prva baterija koja je prošla novu europsku regulativu DCF 100. 2! Ona vrijedi od 1. srpnja 2016. To znači da se auti koji imaju ovaj certifikat mogu prodavati u Europi, a i u SAD-u, kazao nam je pred koji mjesec Mate Rimac. Tada je upravo dovršavao narudžbu Christian von Koenigsegga, vlasnika čuvenoga brenda superautomobila, koji je svoj najnoviji hibridni model Regeru odlučio osim konvencionalnim obdariti i električnim agregatom. Baterije je naručio u Svetoj Nedelji. Mate Rimac postao je jedan od najtraženijih proizvođača baterija, a početkom godine i Aston Martin je objavio vijest kako se baterijama za model Aston Martin AM-RB 001 opskrbljuje u predgrađu Zagreba.

Industrijalac i zanesenjak u moderne tehnologije i poslovne procese, Mate Rimac s nevjerojatnim zanosom pripovijeda o svojim baterijama koje su postale njegov najvažniji izvozni proizvod i zaštitni znak, barem kod onih koji ga jako dobro poznaju.

- Ovo je već treća generacija baterija koje izvorno radimo za Koenigsegg. Mi smo samo testirali tu bateriju i izdržala je udarac 300 G. Dakle i šest puta jači standard udovoljava. Ovdje je juice! Baterija iz Concept_Onea sastoji od dva modula, a Koenigseggova od jednoga. Može isporučiti više od jednoga megavata snage... Znači više od 1300 konjskih snaga – "vodeno" hlađeno. Ima 8540 ćelija s ukupnim kapacitetom 82 kilovatsata, jako puno elektronike koja sve to nadzire. Ovo je odlična baterija, no meni je teško reći je li i najbolja. Teško, jer svaki projekt zahtijeva posve drukčiju koncepciju baterija. Baterija za Koenigsegg je najbolji omjer kapaciteta i snage. Uobičajeno, za konstruiranja baterija moramo voditi brigu ne samo o snazi, već i o dometu. Kad radimo za Koenigsegg priča je malo drukčija. Njemu treba samo snage bez kapaciteta. Temperature u modulima ne smiju prijeći 50 stupnjeva. Elektronika to nadzire i aktivira hlađenje, zaštitu ćelija, smanjuje snagu, moment na pogonu... Ovoj bateriji dozvoljavamo da dođe maksimalno do 60 stupnjeva. Hladi se uz pomoć tekućine koja izgleda poput vode, no riječ je zapravo o nevodljivoj kemikaliji.

Sve ovo dovoljno govori o brizi koja se posvećuje bolidima i svim proizvodima koji se rade u Svetoj Nedelji. Jednako tako lako je zaključiti kako je Concept S bilo moguće pratiti u svim njegovim parametrima i iz Svete Nedelje. Postoji softver koji sve to nadzire i koji "in time" šalje podatke ne samo vozaču, već i u tvornicu. Stoga uopće ne postoji sumnja da će se na kraju odgonetnuti pravi razlozi Hammondove nesreće.

Što je bit današnje proizvodnje baterija za vozila? Kao i u mobitela nekada. Radi se na tome da se smanjuju gabariti baterija, da budu manje, lakše, a jače, učinkovitije, s većim dometom...

Baterije u Rimčevim bolidima sazrjele su i ovo je već njihova deseta generacija.

- Ova baterija ima dvostruko više energije i snage u istim gabaritima, od primjerice one iz pete generacije. Performanse baterija godišnje poboljšavamo deset posto, a pri tome pazimo da njihova cijena ne raste više od četiri posto, priča Rimac te dodaje:

- Baterije idu samostalno na crash-testove. Mora se prvo samostalno testirati zato što je sigurnosni element, ali kasnije se testira i u glavnome crash-testu vozila. Sve to mora biti zadovoljeno.

Primjerice, benzinski se automobili testiraju s vodom u spremniku, a hibridni i električni auti moraju imati funkcionalnu bateriju. Mi smo radili i testove koji su bili još zahtjevniji. Neke od takvih testova smo radili na Brodarskom institutu u Zagrebu. Oni imaju ozbiljan "panj", zapravo čekić koji udara u testni objekt, težak nekoliko stotina kilograma, gdje se točno može kalibrirati vrijeme udarca, točnost, magnitudu i impuls.

Hoće li još netko izraditi i sličan vozački profil Richarda Hammonda, kao što je ovdje bila riječ o Rimčevim baterijama? Ili je dovoljna njegova poruka obitelji u kojoj iskreno priznaje kako se baš i nije pametno ponašao.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.