VIDEO + 25 FOTO: Hit među džepnim crossoverima prve kilometre "zavrtio" u Istri, sjajan ulazak u ring Bayona koji se da kupiti po cijeni od 114.990 kn, ali i po 185.000 kn

Bayon je džepni i najmanju Hyundaijev Crossover. Prve europske kilometre napravio je u Istri, a ime je dobio po francuskom turističkom gradu, glavnim gradom francuskog dijela Baskije i jednim od najljepših odredišta na jugozapadu Francuske. S dužinom od 418 cm tri je centimetra kraći od poznate i prepoznatljive Kone, a gotovo jednako toliko duži je od modela i20 s kojim dijeli istu platformu. Bayon je probio led, jer prva je to bila "živa" promocija koja je nudila i statičku, a i dinamičku promociju, vožnju po čarobnom poluotoku. S kompaktnim crossoverom Bayonom Hyundai zaokružuje liniju SUV-ova korejskog brenda, od sada i u malom, takozvanom B segmentu. Ulazni model je 1.2 s četiri cilindra i snagom od 84 konja, s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, bez elektrike i hibridnog pogona. Cijena mu kreće od 114.990 kuna. Osim njega u klasičnom oktansko konvencionalnom izdanju dolazi još i s 1.0 litarskim agregatom u dvije izvedbe, sa 100 konjskih snaga koji kombiniraju 6-stupanjski ručni mjenjač ili 7-stupanjsku automatiku s dvostrukom spojkom. U skladu s trendovima Bayon stiže i kao "laki hibrid" s dobro znanim Hyundaijevim 1.0 litarskim trocilindričnim agregatom od 100 i 120 konjskih snaga. Dakako da je najsnažniji i to sa sedamstupanjskom automatikom i najskuplji. Stoji 185.000 kuna, prosječna mu je potrošnja 5,1 litru, do stotke ubrzava za 10,4 sekunde, maksimalna mu je brzina 185 km/h, a emisija CO2 121 gram. Uglavnom riječ je o pravom osvježenju u segmentu crossovera koji je najpotentniji i gdje se Hyundaija itekako pita. Bayon je iznimno upravljiv, hibridni pogon uvelike doprinosi uštedama, skladno je i za Europljane dizajniran. Ima relativno prostranu unutrašnjost i raspolaže s dugim popisom pametnih značajki sigurnosti i povezivanja koji ga ističu u svom segmentu.

VIDEO + 25 FOTO: Hit među džepnim crossoverima prve kilometre "zavrtio" u Istri, sjajan ulazak u ring Bayona koji se da kupiti po cijeni od 114.990 kn, ali i po 185.000 kn Hyundai Press
1. 6. 2021

Što je ono najvažnije na Hyundai Bayonu? Nije pretjerano prostran mali SUV, no prtljažnik mu je izdašan. Upravljiv je, a nudi uz znanog trocilindarskog benzinca i snažni, elektrificirani pogonski sklop koji pomaže performansama i učinkovitosti. S odličnim voznim karakteristikama mogao bi biti opasan konkurent u prepunoj klasi kompaktnih crossovera. Samo je tri centimetra kraći od Kone, a gotovo je u centimetar dugačak kao i i20. Od njega je 4 cm viši, pa je pristup osjetno lakši. Kao rezultat, višim odraslim osobama moglo bi se učiniti da je tamo tijesno na duljim putovanjima. Međutim, prtljažnik je vrlo pošten za klasu, sa 411 litara. Mali SUV-ovi velika su prodajna niša, a iako Hyundai ima svoj kompaktni crossover Kona, mjesta ima očito i za još manji model. Tako bar smatraju u korejskoj tvrtki. Otuda i Hyundai Bayon. Riječ je o malom SUV-u koji se temelji na i20, a koji je suparnik Pumi, Kadjaru, Jukeu... I on kao da pokušava s funky stilom izazvati pažnju, s velikom maskom i uskim svjetlima koja postaju zaštitni znak Hyundaijevih SUV-ova. Straga Bayon dijeli stajling ideje s većim SUV-om Hyundai Tucson, što uopće nije loše. No jednako tako neodoljivo "vuče" i na kupeasti Mitsubishi Eclipse, koji je bitno veći.

Početnu motorizaciju čini  1.2 atmosferski agregat od 85 konja. Tu je i 1.0-litreni agregat s električnim light hibridom od 100 odnosno 120 konjskih snaga. Oba imaju i 48 -voltnu blagu hibridnu tehnologiju za poboljšanje učinkovitosti. Mootor je "uparen" sa šest-stupanjskim inteligentnim ručnim mjenjačem, gdje nema mehaničke veze između papučice kvačila i diska spojke. To znači da se motor može automatski isključiti dok je još u brzini, pa čak i isključen. Mala litij-ionska baterija blagog hibridnog sustava pruža dovoljno snage za električno potpomognuto upravljanje i druge funkcije. Pomaže u smanjenju potrošnje goriva, prije svega.

Motor vuče dobro i efikasno, s pristojnim okretnim momentom i dovoljnim performansama za mali SUV. Do stotke stiže za 10,4 sekunde. Nikada ne biste znali da papučica kvačila nije fizički povezana s mjenjačem, jer se i dalje lako može povući, a motor glatko ubacuje. Sličan je i20 supermini u načinu rada pogonskog sklopa, što znači da ima malo poroka, dobar raspon snage koji pruža odgovarajuće performanse i dovoljno profinjenosti.  Iznutra se Bayon ne razlikuje od Kone, s digitalnom instrument tablom i velikim središnjim informacijskim  zaslonom.

Crossoveri u "džepnom" formatu sve su traženiji, a Bayon je tu jer nudi u ovoj maloj klasi možda i najveću praktičnost. Namijenjen je ponajprije mladim obiteljima. Sazdan je na i20 platformi, dugačak je 418 cm (3 manje od Kone) i ističe se hrabrim oblicima. U prodajne salone stiže najkasnije do ljeta i u nas. Mi smo ga imali prigodu voziti u prekrasnim krajolicima hrvatske Istre.

HRABRI STIL 

"Razbijajući" dizajn Hyundaijeve bajone privlači pažnju, posebno u pastelno zelenoj boji testnog automobila. Složeni prednji dio s višerazinskim svjetlima profinjen je i agresivan. Tanka dnevna svjetla na rubu poklopca motora povezana su crnom crtom, dok elementi strelice smješteni niže uključuju prednja svjetla i umetke koji simuliraju usisnike zraka i ograničavaju ogromnu obojanu crnu rešetku široke mreže. Motiv strelice odjekuje u stražnjim krovnim stupovima i grafikama prednjih svjetala, koji su spojeni crvenom reflektirajućom trakom. Potonja dijeli vrata prtljažnika crne boje, stapajući zadimljeno stražnje staklo s temeljnim tamnim elementom. Upućivanje na terenska vozila u braniku, s donjim sivim područjem (također prisutnim sprijeda) u imitaciji aluminijskih ploča koje štite donji dio. Što se originalnosti tiče, stranice nisu ništa manje s nizom označenih rebara.

INTERIJER

Iako omalen u unutrašnjsti Hyundai Bayona ima dosta prostra. Četiri odrasle osobe ugodno se osjećaju, a i peta osoba neće biti preveliko "opterećenje". Vozačevo sjedalo uključuje podešavanje visine, ali je malo utonulo. Interijer je poseban, a stilom podsjeća najviše na i20, iako ima tu i puno Kone. Na primjer, možete vidjeti motiv vodoravnih traka koji prelaze cijelu ploču s instrumentima, a koristi se i na vratima. 10,3-inčni monitor multimedijskog sustava s navigatorom intuitivan je i lako se njime rukuje. Predložen je kao opcija po cijeni koju tek treba definirati. Ima učinkovite glasovne naredbe i odmah je čitljiv, na istoj je visini kao i nadzorna ploča. Potonji je virtualni već viđen kod drugih Hyundaija. Boje na komandnoj ploči mijenjaju se prema odabranom načinu vožnje (Eco, Normal ili Sport). Jasan i potpun, međutim, nudi ograničene mogućnosti konfiguracije, koncentrirane u središnjem dijelu zaslona (navigacijske informacije također se mogu istaknuti).

TRI SRETNA CILINDRA

Nažalost 1.0 turbo trocilindrični laki hibrid u verziji od 120 KS neće biti dostupan u nas, no i raspoloživi od 100 konjskih snaga je dobra mjera. Njegov rad je kontinuiran i skladan do 4500/min, a tek nakon te granice trocilindraš postaje nešto bučnijim. Pri nižim okretajima jedan je to od tišić agregata s tri cilindra.  Kočnice su također dobre, snažne i dobro modulirane. Što se tiče udobnosti, putnički prostor pažljivo je izoliran od šuštanja zraka i kotrljanja guma (205/55 R 17), kao i od većine neravnina na asfaltu.

Potpuno novi BAYON odlikuje se kompaktnim vanjskim dijelom, prostranom unutrašnjošću i dugim popisom inteligentnih značajki sigurnosti i povezivanja koji ga ističu u svom segmentu. Ovim potpuno novi BAYON vrhunsku tehnologiju čini dostupnu mnogima. U skladu s Hyundaijevom postojećom strategijom imenovanja crossovera, ime BAYON nadahnuto je imenom jednog francuskog turističkog odredišta. Bayonne, glavni je grad francuskog dijela Baskije i jedno od najljepših odredišta na jugozapadu Francuske. Kako je BAYON dizajniran da udovolji zahtjevima europskog tržišta, tvrtka mu je odlučila dati europsko ime.

Dizajn

·       BAYON je najnoviji model koji prikazuje Hyundaijev identitet dizajna "Sensuous Sportiness".

·       Trokutasti elementi i elementi u obliku strelice ističu dizajn, koji sadrži široku rešetku i trodijelna glavna svjetla u kombinaciji s usisnicima zraka.

·       Dostupni su 15-inčni čelični kotači ili 16- ili 17-inčni aluminijski naplatci.

·       Devet vanjskih boja za odabir, uključujući novu predstavljenu boju, Mangrove Green.

·       Za još veći stupanj individualizacije, kupci mogu odabrati i opcijski Phantom Black krov.

                                                                                                

Prostranost i udobnost                                                                        

·       BAYON ima čistu, prostranu, dobro osvijetljenu unutrašnjost. Osobiti je naglasak na udobnosti putnika te povećanju prostora za prtljažnik.

·       LED tehnologija ambijentalnog osvjetljenja integrirana u područje nogu suvozača, donji rub vrata, područje ručki prednjih vrata i spremište ispod središnje konzole.

·       Kupci mogu birati između tri unutarnje boje obloge: potpuno crna, tamno siva + svijetlo siva i tamno siva s Mangrove zelenim šavovima i umetcima

·       Dimenzije:

o   Duljina: 4,180 mm

o   Širina: 1,775 mm

o   Visina: 1,490 mm (1,500 mm s 17-inčnim kotačima)

o   Međuosovinski razmak: 2,580 mm

o   Prtljažni prostor: 411 litara

 

Tehnologija i povezivanje                                                                   

·       BAYON nudi naprednu tehnologiju povezivanja koja se rijetko može naći u tom segmentu. Nudi 10,25-inčni digitalnu instrument ploču, 10,25-inčnu audio video navigaciju (AVN) i vrhunske infotainment značajke. Oprema za povezivanje uključuje:

o   10.25-inčni AVN ili 8- inčni Audio zaslon

o   10.25- inčnu digitalnu instrument ploču

o   Apple CarPlay i Android Auto (nudi se bežično s 8-inčnim Audio zaslonom)

o   Bose Premium zvučni sustav

o   Podloga za bežično punjenje

o   Tri USB priključka

·       Značajke Bluelink® povezanih usluga automobila i LIVE usluga:

o   Nova značajka Integracija kalendara: vozači mogu sinkronizirati svoj Google ili Apple kalendar s informacijskim sustavom automobila i navigirati izravno na sastanke

o   Povezano usmjeravanje

o   Usluge parkiranja uživo

o   Mrežno prepoznavanje glasa

o   Pronađi moj auto

o   Pošalji destinaciju automobilu (POI)

 

Sigurnost

·       BAYON dijeli svoju robusnu DNK s ostalim članovima Hyundai SUV obitelji, a ima i iste sigurnosne značajke.

·       BAYON ima najkvalitetniji sigurnosni paket, uključujući nekoliko poluautonomnih značajki vožnje - na primjer, Pomoć za praćenje prometnih traka (LFA) i Navigacijski pametni tempomat (NSCC).

·       Dostupne sigurnosne značajke SmartSense uključuju:

o   Pomoć za ostanak u prometnom traku (LKA)

o   Pomoć za praćenje prometnih traka (LFA)

o   Navigacijski pametni tempomat (NSCC)

o   Pametna pomoć za ograničenje brzine (ISLA)

o   Smart za duga svjetla (HBA)

o   Pomoć za izbjegavanje frontalnog sudara (FCA) s otkrivanjem pješaka i biciklista i skretanja u raskrižju

o   Upozorenje vozača na umor (DAW)

o   Upozorenje o odlasku vodećeg vozila (LVDA)

o   Upozorenje na putnike na stražnjim sjedalima (ROA)

o   Upozorenje na mrtvi kut (BCW)  

o   Pomoć za izbjegavanje sudara u mrtvom kutu (BCA)

o   Pomoć pri izbjegavanju sudara pri parkiranju – vožnja unatrag (PCA-R)

o   Upozorenje za izbjegavanje stražnjeg bočnog sudara (RCCW)

o   Pomoć za izbjegavanje stražnjeg bočnog sudara (RCCA)

o   Pomoć pri parkiranju (PA)

Performanse i pogonski sklopovi

·       Vrlo niska potrošnja goriva i visoko konkurentna  emisija CO2 zahvaljujući obnovljenoj obitelji benzinskih motora Kappa generacije.

·       Potrošnja goriva dodatno se poboljšava niskonaponskom hibridnom tehnologijom napona 48 volti s inteligentnim ručnim mjenjačem (iMT), koji omogućuje funkciju jedrenja (podmazivanje nije sigurno, jer svaki mjenjač ima podmazivanje), i tehnologijom kontinuirano promjenjivog razvoda ventila (CVVD).


 

Model:   Hyundai Bayon
Cijena:    od 114.990 kn
Motor:     1.0-litreni 3 cilindra turbo benzin
Snaga:     od 84 do 120 KSMoment: 175Nm
Mjenjač:   6 stupanjski ručni/7 stupanjska automatika/ 5 stupanjski ručni

Pogon: prednji
0-100 km/h:  10.4 sekundi
Max. brzina:  185 km/h
CO2: 119-131g/km
U prodaji: Ljeto 2021.

Motor                                Snaga KS     Hibrid 48V  Mjenjač
1.0-litreni T-GDi                120              DA                 6 ručni
1.0-litreni T-GDi                120              DA                 7 aut.
1.0-litreni T-GDi                100              DA                 6 ručni
1.0-litreni T-GDi                100              DA                 7 aut.
1.0-litreni T-GDi                100              NE                 6 ručni
1.0-litreni T-GDi                100              NE                 7 aut.
1.2-litreni MPi                      84             NE                  5 ručni

Prostranost i praktičnost

S 411 litara prtljažnika, BAYON se ističe velikom količinom prostora za pohranu, unatoč kompaktnoj veličini. Kao takav, BAYON se ističe svojom prostranošću i upotrebljivošću. Inteligentni poklopac prtljažnika za pokrivanje tereta koji se može pomaknuti duž stražnjeg dijela stražnjeg sjedala pruža dodatne mogućnosti.

Povezivanje i tehnologija vodeća u klasi

Kao i kod ostalih Hyundaijevih modela, BAYON nudi naprednu tehnologiju povezivanja koja se rijetko može naći u tom segmentu, uključujući dostupnost bežičnog zrcaljenja i tehnologiju Hyundai Bluelink®. Nudi najbolji digitalni kokpit u klasi i vrhunske infotainment funkcije, kao i vrhunski Bose audio sustav.

Najbolji sigurnosni paket u klasi

BAYON je opremljen Hyundai SmartSense sigurnosnim značajkama i udovoljava najvišim europskim sigurnosnim standardima. Značajke uključuju Navigacijski pametni tempomat (NSCC), Pametnu pomoć za ograničenje brzine (ISLA) i Pomoć pri držanju prometnog traka (LFA).

Performanse i napredak

BAYON se može pohvaliti niskom potrošnjom goriva i visoko konkurentnom emisijom CO2 zahvaljujući obnovljenoj obitelji benzinskih motora Kappa generacije. 1.0 T-GDi je trocilindrični motor s turbo punjačem i izravnim ubrizgavanjem za optimalnu učinkovitost. U kombinaciji s Hyundaijevom jedinstvenom 48-voltnom niskonaponskom hibridnom tehnologijom (48V) s inteligentnim ručnim mjenjačem (iMT), to rezultira još većom uštedom goriva i učinkovitošću.

Na vrhu linije, BAYON je dostupan s motorom od 1,0 T-GDi s 48V i 100 KS ili 120 KS. On se može povezati sa 6-stupanjskim inteligentnim ručnim mjenjačem (6iMT) ili 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT).

 

03       Oštar i prepoznatljiv dizajn

Pohvalivši se hrabrim grafičkim elementima i neočekivanim, ali elegantnim proporcijama, BAYON donosi osvježavajući dizajn u Hyundai SUV obitelj obuhvaćajući Hyundaijev identitet dizajna Sensuous Sportiness - definiran skladom između arhitekture, proporcija, stila i tehnologije. Ovo najnovije tumačenje Sensuous Sportiness kombinira emocionalne vrijednosti s inovativnim rješenjima.

„Oštrim izgledom i integracijom Hyundaijevih ključnih elemenata dizajna SUV-a, BAYON učvršćuje smjer SUV dizajna. S prepoznatljivim i samopouzdanim stavom, utjelovljenim u njegovim snažnim linijama i svjetlima u obliku strelice, očekujemo da se BAYON nametne kao jedinstveni, najizvrsniji ulazak u uspješni europski B-SUV segment.“

Luc Donckerwolke, glavni kreativni direktor Hyundai Motor Group

Vanjski dizajn

BAYON karakterizira prepoznatljiv vanjski dizajn koji ga jasno odvaja od konkurencije. Jedinstvena dizajnerska rješenja, detalji tehnološkog izgleda i čist izgled ističu ga iz mase.

Sprijeda se na dnu otvara široka rešetka, stvarajući čvrst stav. Trodijelna glavna svjetla u kombinaciji sa usisnicima zraka uspostavljaju jedinstveni izgled i arhitekturu. Vodoravni pojas za usis zraka i DRL utvrđuju širinu, a donja klizna ploča potvrđuje njegov identitet SUV-a.

Sa strane, dinamično rame stvara izgled u obliku klina. C-stup u obliku strelice pruža dinamičnu i neočekivanu arhitekturu. To, u kombinaciji s karakterističnim branicima i oblogama, definira njegov jedinstveni karakter.

Straga, svjetla u obliku strelice ističu dinamiku stupa. Njihov udaljeni položaj stvara široki stav. Uz to, tanka vodoravna crta koja povezuje stražnja svjetla dodatno naglašava širinu i povezuje stražnji i bočni dio jednim potezom. Kutne linije iznad stražnjeg luka ističu volumen, stvarajući živopisan presjek. Snažni stražnji dio i vizualno produženi stražnji prozor pokreću jedinstveni i izražajni dizajn stražnjeg dijela. Puna LED svjetla i pokazivači smjera dovršavaju njegov moderan izgled.

BAYON je dostupan s 15-inčnim čeličnim kotačima ili 16- ili 17-inčnim aluminijskim naplatcima.

Dostupno je ukupno devet vanjskih boja, uključujući novu predstavljenu boju, Mangrove Green. Opcionalni dvobojni krov u Phantom Black također je dostupan s nekoliko vanjskih boja.

Vanjske boje:

·       Mangrove Green Pearl [boja predstavljanja] s opcionalnim Phantom Black krovom

·       Phantom Black Pearl

·       Polar White s opcionalnim Phantom Black krovom

·       Sleek Silver Metallic s opcionalnim Phantom Black krovom

·       Elemental Brass Metallic s opcionalnim Phantom Black krovom

·       Dragon Red Pearl s opcionalnim Phantom Black krovom

·       Aqua Turquoise Metallic s opcionalnim Phantom Black krovom

·       Aurora Grey Pearl

·       Intense Blue Pearl s opcionalnim Phantom Black krovom

 

Unutarnji dizajn

BAYON ima čistu, prostranu, dobro osvijetljenu unutrašnjost. Snažan je fokus na maksimiziranju udobnosti putnika sprijeda i straga te povećanju prostora za prtljažnik. Unutrašnjost je definirana nizom opreme za povezivanje, uključujući 10,25-inčni digitalni klaster i 10,25-inčni AVN ili 8-inčni Audio zaslon. Putnici mogu imati koristi od LED tehnologije ambijentalnog osvjetljenja integriranog u područje nogu suvozača, donji rub vrata i područja ručki prednjih vrata kao i spremišta ispod središnje konzole.

Pažljivo odabrani neutralni raspon unutarnjih boja i materijala pruža maksimalnu kompatibilnost s vanjskim rasponom boja. Koncept mirne boje i obloge s malim i suptilnim naglascima stvara mirnu atmosferu koja omogućava vozaču da se fokusira. BAYON se standardno isporučuje s unutrašnjošću od tkanine potpuno crne boje, s dvije dostupne dodatne kombinacije boja.

Boje unutarnje obloge:

·       potpuna crna

·       tamno siva + svijetlo siva

·       tamno siva + Mangrove zeleni šavovi i umetci


 

04       Prostranost i udobnost

 

Pružajući udobnost i prostor za odlaganje SUV-a, BAYON-ova kompaktna veličina vanjštine i njegova unutrašnjost prikladna za obitelji znače da možete uživati u najboljem iz oba svijeta. Kompaktna veličina i izvrsna vidljivost olakšavaju ulazak i lako rukovanje – a zahvaljujući visokom položaju sjedenja pruža se i onaj siguran i robustan osjećaj koji kupci očekuju od Hyundaijevih SUV vozila.

S 411 litara prtljažnika, BAYON se ističe izdašnim prtljažnim kapacitetom. Kao takav, BAYON se ističe svojom prostranošću i upotrebljivošću. Inteligentni poklopac prtljažnika za pokrivanje tereta koji se može pomaknuti duž stražnjeg dijela stražnjeg sjedala donosi dodatne mogućnosti konfiguriranja prtljažnika..

S dužinom od 4.180 mm, širinom od 1.775 mm i visinom od 1.490 mm (ili 1.500 mm s kotačima od 17 inča), njegove dimenzije postižu savršenu ravnotežu između kompaktnosti i praktičnosti. Međuosovinski razmak je  2.580 mm. Puno mjesta za noge osigurat će i putnicima ugodnu vožnju, bez obzira sjede li na prednjim ili stražnjim sjedalima: putnici sprijeda mogu uživati ​​u 1.072 mm prostora za noge, dok stražnji putnici imaju 882 mm.

Kao pravi SUV, BAYON nudi razmak od tla do 183 mm (u kombinaciji s 17-inčnim kotačima), veći od većine ostalih vozila u B segmentu.

 

05       Povezivanje i tehnologija vodeći u klasi

 

Kao i kod ostalih Hyundaijevih modela, BAYON nudi naprednu tehnologiju povezivanja koja se rijetko može naći u tom segmentu. Nudi najbolji digitalni kokpit u klasi i vrhunske infotainment značajke.

Kupci mogu birati između 10,25-inčnog AVN ili 8-inčnog Audio zaslona. 8-inčni Audio zaslon uključuje bežični Apple CarPlay i Android Auto. Uz to, dostupna je 10,25-inčna digitalna instrument ploča koja se može konfigurirati različitim grafikama, ovisno o načinu vožnje i vozačevom odabiru.

Dva USB priključka sprijeda i jedan priključak straga omogućuju istovremeno punjenje do tri uređaja. Jedan od prednjih priključaka također omogućuje prijenos podataka, omogućujući putnicima da svoj telefon povežu s informacijsko-zabavnim sustavom vozila. Vrhunski zvučni sustav Bose upotpunjuje paket, obećavajući putnicima visokokvalitetno iskustvo slušanja uz osam zvučnika - uključujući subwoofer.

Dostupna oprema za povezivanje:

·       10,25-inčna digitalna instrument ploča, 10,25-inčni Audio Video Navigacija (AVN)

·       8-inčni Audio zaslon

·       Apple CarPlay i Android Auto (nude se bežično s 8-inčnim Audio zaslonom)

·       Zvučni sustav Bose Premium s osam zvučnika, uključujući subwoofer

·       "Zvukovi prirode" - podesiva zvučna atmosfera

·       Bluelink® povezane usluge automobila

·       Podloga za bežično punjenje

·       Tri USB priključka

 

Hyundai Bluelink® povezane usluge automobila

BAYON je opremljen najnovijom verzijom Hyundaijeve Bluelink® tehnologije, što znači da korisnici mogu koristiti najmodernije povezane usluge automobila. Bluelink® uključuje usluge poput Povezano usmjeravanje i novu značajku Korisničkog profila. Novost u ovoj generaciji Bluelinka® je integracija kalendara. To znači da vozač može zrcaliti svoj Google ili Apple kalendar u informacijsko-zabavnom sustavu vozila. Ako sastanak iz kalendara ima i adresu, može se uvesti izravno u navigacijski sustav vozila.

Osim toga, kupci mogu locirati, zaključati i otključati svoj automobil na daljinu pomoću aplikacije Bluelink® ili provjeriti podatke o vozilu poput potrebnog održavanja ili razine goriva.

Značajke Bluelink® i LIVE usluga:

·       Povezano usmjeravanje: navigacijski sustav zasnovan na oblaku koji nudi još preciznije rute za svakodnevnu vožnju

·       Integracija kalendara: vozači mogu sinkronizirati svoj Google ili Apple kalendar s informacijskim sustavom automobila i izravno navigirati na sastanke

·       Usluge na daljinu: vozači mogu zaključati / otključati svoj automobil i pregledati status vozila pomoću aplikacije Bluelink®

·       Mrežno prepoznavanje glasa: moćno mrežno prepoznavanje glasa (zasnovano na oblaku) koje može kontrolirati funkcije vozila kao što su grijanje i hlađenje (hrvatski nije podržan, alo to nećemo isticati?)

·       Pronađi moj automobil: vozači mogu lako pronaći svoje vozilo ako su zaboravili gdje su parkirali

·       Pošalji destinaciju automobilu (POI): potražite lokalne točke interesa i pošaljite rezultate na satelitsku navigaciju automobila

·       Sigurnost: Obavijest o alarmu u vozilu

·       Održavanje: dijagnostika i status vozila (npr. tlak u gumama i zračni jastuci), informacije o vožnji

 

06       Najbolji sigurnosni paket u klasi
 

BAYON dijeli svoju sigurnu i robusnu DNK s ostalim članovima Hyundai SUV obitelji, a ima i iste sigurnosne značajke. Još jedan način na koji se ističe u svom segmentu, BAYON nudi opsežan popis sigurnosnih značajki Hyundai SmartSense. Mnogi od njih već su uključeni u standardnu opremu.

Brojne značajke poluautonomne vožnje izdvajaju BAYON od konkurencije. Pomoć za držanje prometnih traka (LFA) održava vozilo u sredini svojeg traka. Pomoć za izbjegavanje frontalnog sudara (FCA) prvo oglašava alarm, a zatim, ako je potrebno, aktivira kočnicu kako bi se spriječio sudar. Ova značajka uključuje otkrivanje automobila, pješaka i biciklista, kao i skretanja u raskrižju, tako da može aktivirati kočnicu kako bi se spriječio sudar s automobilom koji nailazi kada skrećete lijevo na raskrižju. Još jedna napredna značajka, Navigacijski  pametni tempomat (NSCC), koristi podatke iz navigacijskog sustava vozila za autonomno podešavanje brzine tijekom vožnje autocestom ili brzom cestom.

Pomoć za izbjegavanje sudara u mrtvom kutu (BCA) koristi prednju kameru i radar stražnjeg kuta za nadgledanje zavoja, a ako se otkrije drugo vozilo, na vanjskim se zrcalima pojavljuje vizualno upozorenje. Gdje je potrebno, BCA djeluje na kočnicu kako bi se izbjegao sudar ili smanjila šteta zbog udara.

BAYON također uključuje nekoliko značajki koje nježno preusmjeravaju pažnju vozača kada više nisu fokusirani. Upozorenje vozača na umor (DAW) analizira način vožnje kako bi pomoglo u otkrivanju pospanosti ili smetnje u vožnji. Ovaj sustav radi zajedno s Upozorenjem o odlasku vodećeg vozila (LVDA), koje upozorava vozača kada vozilo ispred krene prema naprijed, a vozač ne reagira (dovoljno brzo). Uz to, Upozorenje na putnike na stražnjim sjedalima (ROA) obavještava vozača prije napuštanja vozila ako senzori (samo da znaš, bayon NEMA senzore, ali nećemo sad komplicirati) prepoznaju kretanje na stražnjem sjedalu. To BAYON-a čini još sigurnijim za putnike na stražnjim sjedalima, uključujući djecu ili kućne ljubimce, što ga čini izvrsnim izborom za obitelji. 

Ipak, ostale značajke osiguravaju sigurnost tijekom vožnje pri malim brzinama ili prilikom parkiranja. Pomoć pri izbjegavanju sudara pri parkiranju – vožnja unatrag (PCA-R) daje upozorenje i, ako je potrebno, aktivira kočnicu kada se otkrije stražnja prepreka kada se automobil polako vozi unatrag. Pomoć za izbjegavanje stražnjeg bočnog sudara (RCCA) pomaže vozačima na sličan način kada izlaze iz parkirnog mjesta i kada drugi automobil prolazi. Pomoć pri parkiranju (PA) omogućuje poluautonomno parkiranje, uz niz senzora i softvera koji zajedno pomažu vozačima da uđu u uske prostore.  

U slučaju nesreće, eCall će automatski upozoriti hitne službe ako se aktiviraju zračni jastuci u vozilu. Alternativno, putnici također mogu aktivirati ovu značajku pritiskom na prekidač.

Dostupne SmartSense značajke sigurnosti:

·       Pomoć za ostanak u prometnom traku (LKA)

·       Pomoć za praćenje prometnih traka (LFA)

·       Navigacijski pametni tempomat (NSCC)

·       Pametna pomoć za ograničenje brzine (ISLA)

·       Smart duga svjetla (HBA)

·       Pomoć za izbjegavanje frontalnog sudara (FCA) s otkrivanjem pješaka i biciklista i skretanja u raskrižju

·       Upozorenje vozača na umor (DAW)

·       Upozorenje o odlasku vodećeg vozila (LVDA)

·       Upozorenje na putnike na stražnjim sjedalima (ROA)

·       Upozorenje na mrtvi kut (BCW)

·       Pomoć za izbjegavanje sudara u mrtvom kutu (BCA)

·       Pomoć pri izbjegavanju sudara pri parkiranju – vožnja unatrag (PCA-R)

·       Upozorenje za izbjegavanje stražnjeg bočnog sudara (RCCW)

·       Pomoć za izbjegavanje stražnjeg bočnog sudara (RCCA)

·       Pomoć pri parkiranju (PA)

 

07    Performanse i pogonski sklopovi
 

BAYON se može pohvaliti niskom potrošnjom goriva i visoko konkurentnom emisijom CO2 zahvaljujući obnovljenoj obitelji benzinskih motora Kappa generacije. T-GDi je motor s izravnim ubrizgavanjem za optimalnu učinkovitost. BAYON također ima Hyundaijevu jedinstvenu tehnologiju kontinuirano promjenjivog razvoda ventila (CVVD) koja regulira trajanje otvorenosti i zatvorenosti ventila u skladu s uvjetima vožnje. Ovo optimizira performanse motora, istovremeno smanjujući potrošnju goriva, što rezultira smanjenim emisijama i uštedom goriva. BAYON je također dostupan s 48-voltnom niskonaponskom hibridnom tehnologijom (48V). Sustav sadrži 48-voltnu bateriju, generator hibridnog startera (MHSG) i LDC pretvarač (niskonaponski DC / DC). MHSG rekuperacijom generira kinetičku energiju i pohranjuje je u 48V baterijski sustav, gdje se može koristiti za stabiliziranje 12V napajanja u kabini i na taj način štedjeti gorivo.  

Niskonaponska hibridna tehnologija od 48 V može se kombinirati s inteligentnim ručnim mjenjačem (iMT), jedinstvenim tehnološkim uparivanjem koje osigurava još veću uštedu goriva i učinkovitost. iMT razdvaja motor od mjenjača kada vozač otpusti gas. To omogućuje vozilu da započne coasting (kotrljanje ili jedrenje), smanjujući emisije i štedeći gorivo. S iMT-om su povezane dvije različite razine coasting kretanja: prvo, kada je motor u praznom hodu, i drugo, kada je motor potpuno isključen. Motor se ponovno pokreće čim vozač pritisne papučicu kočnice ili gasa i ponovno počne raditi u istom stupnju prijenosa kao i kad je bio isključen. To rezultira nižom potrošnjom goriva bez kompromisa u performansama.

Na vrhu ponude je 1,0-litreni T-GDi motor s 48V i 120 ili 100 KS. On se može povezati sa 6-stupanjskim inteligentnim ručnim mjenjačem (6iMT) ili 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT).

Verzija 1,0-litrenog T-GDi od 100 KS dostupna je i bez 48V, a može se upariti sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem (6MT) ili 7DCT.

1,0-litreni T-GDi motor sa i bez 48V također dolazi s tri načina rada za optimiranje odziva motora i performansi upravljanja temeljem uvjeta vožnje. To su Eco, Normal i Sport.

Dostupan je i 1,2-litreni MPi motor s 84 KS uparen s 5MT.

BAYON je prvi Hyundai SUV koji je opremljen Rev Matchingom, značajkom koja je obično rezervirana za Hyundaijeve modele visokih performansi. Rev matching automatski podešava broj okretaja motora kada vozač prebaci s višeg na niži stupanj prijenosa. Posljedično, omogućuje uglađenije prebacivanje u niži stupanj prijenosa za ugodniju vožnju. Dostupan je uz 1,0-litreni T-GDi motor kada je uparen sa 7DCT za sve načine rada, a uz 1,0-litreni T-GDi motor s 48V kada je uparen sa 6iMT u sportskom načinu rada.

Hyundai Bayon prve kilometre odvozio u Istri, džepni crossover pravo bonbon - Bayon je džepni i najmanju Hyundaijev Crossover. Prve europske kilometere napravio je u Istri, a ime je dobio po francuskom turističkom gradu, glavnim gradom francuskog dijela Baskije i jednim od najljepših odredišta na jugozapadu Francuske. S dužinom od 418 cm tri je centimetra kraći od poznate i prepoznatljive Kone, a gotovo jednako toliko duži je od modela i20 s kojim dijeli istu platformu. Bayon je probio led, jer prva je to bila "živa" promocija koja je nudila i statičku, a i dinamičku promociju, vožnju po čarobnom poluotoku. S kompaktnim crossoverom Bayonom Hyundai zaokružuje liniju SUV-ova korejskog brenda, od sada i u malom, takozvanom B segmetu. Ulazni model je 1.2 s četiri cilindra i snagom od 84 konja, s 5-stuoanjskim ručnim mjenjačem, bez elektrike i hibridnog pogona. Cijena mu kreće od 114.990 kuna. Osim njega u klasičnom oktansko konvencionalnom izdanju dolazi još i s 1.0 litarskim agregatom u dvije izvedbe, sa 100 konjskih snaga koji kombiraju 6-stupanjski ručni mjenjač ili 7-stupanjsku automatiku s dvostrukom spojkom. U skladu s trendovima Bayon stiže i kao "laki hibrid" s dobro znanim Hyundaijevim 1.0 litarskim trocilindričnim agregatom od 100 i 120 konjskih snaga. Dakako da je najsnažniji i to sa sedamstupanjskom automatikom i najskuplji. Stoji 185.000 kuna, prosječna mu je potrošnja 5,1 litru, do stotke ubrzava za 10,4 sekunde, maksimalna mu je brzina 185 km/h, a emisija CO2 121 gram. Uglavnom riječ je o pravom osvježenju u segmentu crossovera koji je najpotentniji i gdje se Hyundaija itekako pita. Bayon je iznimno upravljiv, hibridni pogon uvelike doprinosi uštedama, skladno je i za Europljane dizajniran. Ima relativno prostranu unutrašnjost i raspolaže s dugim popisom pametnih značajki sigurnosti i povezivanja koji ga ističu u svom segmentu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.