Kvalitetno ulje ključno je za dobru kondiciju automobilskog motora

Mnogi se pogrešno pouzdaju u razne indikatore, uvjereni su kako na suvremenim automobilima ne treba provjeravati razinu motornog ulja, ali tako rade veliki pogrešku, koja u konačnici može biti papreno skupa.

3. 12. 2020

Bez obzira na silan napredak, ručna provjera i dalje je zakon. Samo ako se vlasnik automobila "na vlastite oči" uvjeri da ulja u motoru ima taman toliko koliko i treba, može mirno spavati. Svi suvremeni senzori koji očitavaju razinu ulja dodatna su pomoć, ali ne smiju biti jedini pokazatelj, jer se u slučaju vožnje s premalo ulja u motoru riskira skupi servis, a u najgoremu slučaju generalni popravak.

Ulje se uvijek kontrolira dok je automobil na ravnoj podlozi, a motor ugašen i hladan, jer jedino tako možemo biti sigurni da se sve ulje slilo u karter. Razina ulja u motoru mora biti malo iznad sredine izmeeđu oznaka min. i max. na šipki za mjerenje.

U slučaju vožnje s premalo motornog ulja riskira se gore spomenuta mogućnost havarije, a za vožnje s prevelikom količinom ulja oštećenje katalizatora i lambda sonde, odnosno DPF filtra kod dizelaša.

Kristian Sikavičev

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.