Video: U čast 100 godina postojanja Citroën okreće ploču i ubuduće sve manje po gasu, a sve više akceleracije

Citroën će u Ženevi početkom ožujka pompozno proslaviti stoljeće postojanja, a glavni hit bit će im futurističko vozilo Ami One Concept i to posve na struju.

Kompanija koja je jedna od najinovativnijih u svijetu autoindustrije odlučila je krenuti putem elektrifikacije. Na najznačajnijem salonu predstaviti će posve električno vozilo koje digitalnu tehnologiju postavlja u samo središte novog doživljaja urbane mobilnosti te pri tome jamči veću količinu slobode i sigurnosti

Video: U čast 100 godina postojanja Citroën okreće ploču i ubuduće sve manje po gasu, a sve više akceleracije Citroen press
20. 2. 2019

Dostupan bez vozačke dozvole, Ami One Concept popraćen je inovativnim, globalnim digitalnim ekosustavom kojim se potiče suvremeno, povoljnije i živahnije automobilsko iskustvo.  Ekosustav ponovno promišlja proces za kupce i kupcima nudi upotrebu „na zahtjev”, u rasponu od pet minuta do pet godina te obuhvaća dijeljenje, iznajmljivanje i kupnju automobila.  On uključuje posebnu mobilnu aplikaciju kojom se vozači mogu koristiti za upravljanje svojim odnosom s vozilom te koja pruža pristup portalu s uslugama koje će svako putovanje učiniti jednostavnijim.

Povijest marke Citroën još od 1919. ide u korak s vremenom zahvaljujući jedinstvenim i revolucionarnim vozilima koja su, kao ikone, osvojila srca vozača. Na salonu automobila u Ženevi 2019. , Marka ponovno donosi nešto novo i otkriva svoj nesputan pokušaj vozila kao rješenja za urbanu mobilnost. Dok je 2CV slobodu kretanja učinio naširoko dostupnom diljem zemlje, Ami One Concept oslobađa urbanu mobilnost za svakoga svojim jedinstvenim i popularnim stavom koji promiče novo automobilsko iskustvo.

Sa svojim novim i jedinstvenim sustavom urbane mobilnosti – koji utjelovljuje novo područje istraživanja marke Citroën kao dio njezine energetske tranzicije – Marka namjerava osloboditi individualnu mobilnost u gradu. Marka Citroën dizajnirala je Ami One Concept kao alternativu javnom prijevozu (autobusu, tramvaju, podzemnoj željeznici) i drugim individualnim načinima transporta na dva kotača kao što su bicikli, skuteri i romobili. Vrlo kompaktno konceptualno vozilo (dužine 2,50 m) s dva sjedala koje osigurava dojmljivu okretnost u urbanim okruženjima, Ami One Concept istodobno je i robusno vozilo zahvaljujući dizajnu svoje karoserije. Zatvorena kabina štiti putnike u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta. Arhitektura i dizajn vozila, koji počivaju na funkcionalnosti i upotrebljivosti, korisnicima omogućuju otkrivanje novog doživljaja vožnje. Ami One Concept dostupan je već od navršene 16. godine života (prosjek za europske zemlje / u skladu sa zakonodavstvom) te je namijenjen urbanim kupcima koji imaju ili nemaju vozačku dozvolu te koji s Markom dijele jednaku ljubav prema slobodi kretanja.

SVE PREDNOSTI POSVE ELEKTRIČNE TEHNOLOGIJE U GRADSKIM SREDIŠTIMA

 

Nulta stopa emisija CO2

Predstavljajući novi oblik mobilnosti te reagirajući na trenutačne i buduće urbane probleme, Ami One Concept u potpunosti prati društvene promjene. Ami One Concept jest potpuno električno vozilo koje može pristupiti svim gradskim područjima te istovremeno biti povoljno za okoliš i osiguravati kontrolu troškova. Savršeno prilagođen urbanom životu u neprestanom pokretu, Ami One Concept postiže najveću brzinu od 45 km/h s nultom stopom emisija CO2. Domet od 100 km čini Ami One Concept prikladnim za više gradskih vožnji, bez obzira na to je li riječ o povremenim sastancima ili svakodnevnim odlascima na posao. Litij-ionska baterija smještena je ispod podnice i jednostavno se puni s pomoću električnog kabela. Kada se priključi na javnu stanicu za punjenje ili zidnu kutiju Wallbox, potpuno punjenje baterije traje svega dva sata. Ami One Concept može se priključiti i u standardnu utičnicu kod kuće s pomoću produžnog kabela.

 

Tih rad

U unutrašnjosti Ami One Concept vozila vlada tišina zahvaljujući njegovoj posve električnoj tehnologiji, a siguran je i kad je riječ o vanjskom okruženju. Opremljen je vlastitom dimenzijom zvuka, koju je razvila agencija Start-Rec u suradnji s dizajnerima marke Citroën. Zvukovi koje proizvodi Ami One Concept održavaju njegovu cjelokupnu osobnost, izvorna i organska glazba u kojoj se stapaju muški i ženski glasovi vode ga miljama daleko od digitalnog klišeja „robotskog“ glasa. Vozilo se svojim identitetom zvuka jasno ističe među svojom konkurencijom, a on je oblikovan slijedom nota koje se mijenjaju ovisno o brzini vozila te je u skladu s uredbom EU-a koja je stupila na snagu 1. siječnja 2019. godine. Zbog sigurnosnih se razloga sva električna vozila sada moraju opremiti zvučnim upozorenjem pri niskim brzinama kako bi pješaci znali da im se približava vozilo.

 

 

 

 

 

IZNIMNA KOMPAKTNOST ZA VEĆU AGILNOST

 

Ami One Concept predstavlja jedinstveno rješenje mobilnosti dizajnirano za urbanu vožnju te se odlikuje karoserijom kockastog oblika i iznimno kompaktnim dimenzijama. Samouvjereno stojeći na svojim posebno dizajniranim 18" kotačima s četiri kraka te odajući dojam da je oblikovan iz jednog komada dužine 2,50 m i visine 1,50 m, Ami One Concept ulijeva visoku razinu povjerenja. Odaje dojam robusnosti te jamči najvišu razinu okretnosti i upravljivosti. Njegova je dodatna prednost ta što se može parkirati okomito u odnosu na pločnik.

 

INTUITIVNOST I POVEZANOST

 

Jednostavna upotreba za veću bezbrižnost

Domišljate funkcije i tehnologije integrirane su sa svih strana „Drive-Poda”, u koji su smještene intuitivne komande za funkcije vožnje.

 

Ami One Concept posve je povezano mobilno rješenje za urbanu vožnju u kojem pametni telefon predstavlja središnji aspekt sučelja između čovjeka i stroja te čini vožnju intuitivnom i smirenom. Vozači mogu pristupiti vozilu Ami One Concept s pomoću svojih pametnih telefona. Vrata se zaključavaju i otključavaju s pomoću QR kôda na aluminijskom postolju ručica vrata. Kada uđe u vozilo, vozač postavlja svoj telefon u predviđeno područje ispred sebe. Kad je telefon smješten u područje za bežično indukcijsko punjenje, može započeti dijalog između vozila Ami One Concept i vozača. Ovisno o aplikaciji koja se upotrebljava, ekran zaslona izveden je u obliku mjehurića i projicira se na reflektirajuću površinu u vidnom polju vozača kao sustav Head-up zaslona. Napredne funkcije poput infotainmenta i navigacije mogu se upotrebljavati uz propisane instrumente za vožnju u svrhu dodatnog poboljšanja doživljaja vožnje. Sučelje čovjeka i stroja u vozilu Ami One Concept dizajnirano je kao osobni pomoćnik za još bolju interakciju s vozačem. Sučeljem se upravlja s pomoću dvaju gumba smještenih na kolu upravljača: glasovnom naredbom za pozivanje pomoćnika i padajućim izbornikom za pretraživanje aplikacija.

 

Jednostavan i čist dizajn kombiniranog instrumenta uključuje 5-inčni ekran na kojem se prikazuju korisne informacije za vozača (brzina, indikatori itd.). Grafika zaslona istih je nijansi boja kao i materijali u putničkom prostoru (boje Orange Mécanique i Out of the Blue) te uključuje dva posebna fonta: jedan je prirodniji, dok drugi sadržava više tehnoloških značajki i nadahnut je kubičnim oblicima vozila Ami One Concept i povijesnog simbola marke Citroën, a upotrebljava se prije svega za brzinomjer. Na humaniziranom grafičkom sučelju prikazane su stilizirane oči u cilju prijenosa emocija i uspostavljanja posebnog dijaloga s korisnikom (upozorenje, ispitivanje itd.).

 

S desne strane „Drive-Poda” u cilindru su smješteni gumb za pokretanje, gumb za upozorenje, ručica automatskog mjenjača i Bluetooth zvučnik s kontrolom glasnoće.

 

 

 

 

 

 

 

 

03. SLOBODA SUVREMENOSTI: DIZAJN SLJEDEĆE GENERACIJE

 

Stil je ključan aspekt imidža marke Citroën već 100 godina jer su automobili marke Citroën oduvijek prepoznatljivi na prvi pogled. Povijest Marke obilježena je jedinstvenim stilovima karoserija, od modela Traction Avant do novog C5 Aircross SUV-a, kao i modelâ 2CV, Ami 6 i CX. Novo je konceptualno vozilo dio te tradicije. Ami One Concept svojim kreativnim konceptom uvodi nova pravila. Njegovi jasni oblici i originalan grafički pristup čine da ovo konceptualno vozilo s dva sjedala već na prvi pogled izaziva osjećaj iznenađenja i privrženosti.

 

 

GENIJALAN DIZAJN

 

Jednostavan i s vrlo laganom proizvodnjom, Ami One Concept ima sve što je potrebno da postane popularan u gradu. To rješenje urbane mobilnosti odlikuje se inteligencijom i štedljivošću te otvara prostor novim mogućnostima zahvaljujući svojim simetričnim elementima. Oni uključuju potpuno istovjetna vrata zdesna i slijeva, rezultat čega su različiti smjerovi otvaranja, sa stražnjim šarkama na vozačevoj strani za lakši pristup i standardnim šarkama na suvozačevoj strani za još veću sigurnost; prednji i stražnji krajevi vozila s ponovljenim komponentama integriranima na obrnut način (oplata na gornjem dijelu prednjeg dijela i donjem dijelu stražnjeg dijela); istovjetni branici (djelomično skriveni sprijeda i otvoreni straga za postavljanje registarske pločice); istovjetni krilni elementi postavljeni su dijagonalno u odnosu na elemente za ublažavanje udaraca sprijeda i straga; istovjetni bočni pragovi vrata zdesna i slijeva; okretna svjetla za dnevnu vožnju i stražnja svjetla slijeva i zdesna; i četiri dijela koja čine vanjska zrcala na vratima i ručice vrata uključujući različite montažne smjerove. Svaki je dio vozila robustan, jednostavan za montažu i izveden s kvalitetom bez premca. Iznutra je putnički prostor racionaliziran u pogledu broja materijala i završne obrade te je u skladu s inteligentnim duhom, središnjim dijelom procesa dizajna ovoga konceptualnog vozila.

 

DIZAJN EKSTERIJERA: JEDINSTVEN I SIMETRIČAN, S NOVIM SVJETLOSNIM POTPISOM

 

Nova ponuda modela marke Citroën izražava svu svoju snagu i sklad, posebno dizajnom prednjeg dijela vozila, koji se odlikuje svjetlosnim potpisom s dvije razine i vodoravnim akcentom uvedenim 2013. godine. Ami One Concept osuvremenjuje identitet marke Citroën novim svjetlosnim potpisom koji uključuje veću profinjenost, bolju grafiku i napredniju tehnologiju, a nadahnuće crpi izravno iz konceptualnog vozila CXperience. Novi prednji dio vozila zadržava dvije razine, koje se suptilno objedinjuju trakom svjetala u obliku slova V, čime se vozilu Ami One Concept osigurava izražajan prednji dio vozila poboljšan ovim elegantnim stilskim pristupom. Svojom lebdećom strukturom svjetla za dnevnu vožnju i pokazivači smjera unose dašak profinjenosti po kojem se Ami One Concept ističe i prepoznatljiv je već na prvi pogled. Ovaj je motiv prisutan i u stražnjim svjetlima (pogledajte u nastavku), naglašavajući kako sklad vozila tako i svijest o Marki.

 

Vanjska boja Orange Mécanique i 2D logotip u središtu lakirane crne površine proširuju i poboljšavaju izgled vozila. Opremljen za gradsku vožnju, Ami One Concept također sadrži tamnosive zaštitne komponente u četiri kuta karoserije, a one se protežu i bočnim dijelom vozila ispod vrata. Ključne stilske značajke namijenjene jačanju zaštitničkog nastupa vozila, primjerice Airbump®, karakterističan za trenutačnu ponudu marke Citroën, naglašene su daškom boje Out of the Blue.

 

Domišljat aspekt besprijekorno stiliziranog vozila Ami One Concept naglašen je zahvaljujući posve simetričnom dizajnu. Akcent je postavljen na široka vrata s elegantnim linijama i obrnutim mehanizmom otvaranja, a vozačeva vrata imaju stražnje šarke za lakši pristup putničkoj kabini. Ami One Concept opremljen je i vanjskim zrcalima u vratima nadahnutima svijetom namještaja. Vanjske ručice vrata izvedene su s plavim gumenim trakama, a na njima je smješten skener za otvaranje i zatvaranje vrata s pomoću pametnog telefona. Baš kao i prednji i stražnji branici, bočne obloge vrata uključuju rebrasti uzorak koji podsjeća na rashladna rebra i na povijesni dvostruki simbol nadahnut zupčanicima marke Citroën.

 

Druga je prepoznatljiva značajka urbanog mobilnog rješenja njegova konfiguracija s otvorenim gornjim dijelom za uzbudljivu vožnju s vjetrom u kosi. Platneni krov Anthracite sive boje s ručnim otvaranjem lagan je i jednostavan za upotrebu. Izvlači se i uvlači samo jednim potezom, a pokrov se zatvara s pomoću plave trake i pritisnog gumba.

 

Stražnji dio vozila Ami One Concept također krasi ista narančasta boja. Poklopac prtljažnika upotpunjen je širokom površinom sa zatamnjenim staklom. Odvojena od karoserije, stražnja svjetla nalik su svjetlima za dnevnu vožnju u prednjem dijelu vozila, a plutaju na rebrastoj polikarbonatnoj površini s pozadinskim osvjetljenjem. Ovaj pristup dizajnu podsjeća na podizni prozor na C3 Aircross Compact SUV-u. Kao i na prednjem dijelu vozila, Ami One Concept i straga ima Airbump®. 

 

 

DIZAJN INTERIJERA:  SLJEDEĆA GENERACIJA I NAPREDNA UDOBNOST KOJU NUDI MARKA CITROËN

 

Ami One Concept originalan je kako izvana tako i iznutra! Dizajn putničke kabine nove generacije nadahnuće je pronašao u drugim sektorima, a obećava revolucionaran i krajnje udoban doživljaj gradske vožnje.

 

Ami One Concept oličenje je suvremene vizije programa Citroën Advanced Comfort®. Osim tihe vožnje i vrhunskih materijala, putnička kabina ispunjena je svjetlošću zahvaljujući velikim staklenim površinama, među ostalim vjetrobranskom staklu, bočnim prozorima i stražnjem prozoru.

 

Putnička je kabina zaista prostrana i uključuje pregršt funkcija. Dizajneri vozila Ami One Concept kreirali su asimetričan raspored za vozačevo sjedalo (na vodilicama) i suvozačevo sjedalo (fiksno). Takva konstrukcija omogućuje dodatni prostor za ramena i jednostavnije kretanje za oba putnika. Ami One Concept poziva sve svoje putnike na otkrivanje gradova u energičnoj atmosferi. Udobne obloge sjedala i nasloni za glavu ističu se tamnoplavim materijalom nadahnutim vanjskim namještajem s jednostavnim održavanjem i prošireni su narančastom elastičnom vrpcom. Otvorena konstrukcija i isklesan izgled naslona sjedala u boji Out of the Blue sprijeda, koja je savršeno usklađena s bojom Orange Mécanique na poleđini. Tehnika koju je razvilo društvo Studio Plott osigurava udobnost, potporu i mekoću te je krasi kubičan uzorak koji se može pronaći i u redizajniranom obliku sivih podnih prostirki.

 

Ami One Concept postiže najbolje ocjene u pogledu prostora za pohranu koji je domišljato raspoređen duž cjelokupne putničke kabine. Zahvaljujući novoj arhitekturi koncepta svaki je kutak unutrašnjosti vozila maksimalno iskorišten. U prednjem je dijelu gornji dio plavih obloga vrata ugodan na dodir. Nasloni za ruke opremljeni su mekanom trakom od PVC-a sličnom onoj koja se upotrebljava za vanjske ručice vrata.

 

Te trake podsjećaju na svijet putovanja i nalikuju onima uvedenima u modelu C4 Cactus. U donjem dijelu obloga vrata smješten je elastičan, rastezljivi okvir koji stvara prostor za pohranu koji donosi dašak „plaže”.

 

„Drive-Pod” na vozačevoj strani omogućio je timovima Citroën Style stvaranje originalnog prostora za pohranu na suvozačevoj strani za smještanje manje torbe i ručne torbice. U stražnjem se dijelu platforma kojoj se pristupa putem vozačeva preklopivog sjedala može upotrebljavati za prtljagu, a opremljena je i sigurnosnom kutijom Safety Box s reflektirajućim prslukom i sigurnosnim trokutom. Rad dizajnera odjela za boje i materijale uključivao je i stvaranje svijetle atmosfere u kabini i atmosfere okupane svjetlošću. Sve značajke obloga izvedene su u dvjema nijansama boja s precizno prošaranim i dugovječnim izgledom, dok su različita područja za pohranu izvedena u plavoj boji, koja je i jednostavna za održavanje.

 

Ekskluzivna prtljaga kreirana je za upotpunjavanje koncepta, uključujući ruksak posebnih dimenzija kako bi mogao stati u prostor za pohranu ispred suvozača te košaru za kupovinu i putnu torbu u obliku cilindra. Ta tri modna dodatka kreirana su u suradnji s dizajnerom Damienom Béalom, a nadovezuju se na materijale i temu boja upotrijebljene u putničkoj kabini. Za Ami One Concept umjetnik je primijenio svoje tehnike, znanja i vještine na materijal s kojim u pravilu ne radi, dok mu je istovremeno osigurao istu, tradicionalnu završnu obradu koju inače vrši na koži.

AMI ONE CONCEPT TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

Dužina: 2.50 m

Širina 1.50 m

Visina: 1.50 m

Krug okretanja između zidova: 8 m

Težina: 425 kg

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.