To je nova, najjeftinija Dacia - novi Sandero s Clijom je dijelio i dijeli platformu, a sad mu je sve više i nalik

 Uz Sandero i Logan dobiva potpuno novi izgled,no kako stvari stoje, potonjeg neće biti uskoro na našem tržištu. Osim što su sad i izgledom još bliži Renaultu, raspolažu i svime onima što imaju francuska braća. Svjetska zvanična premijera je 29. rujna, kada će biti otkrivana i unutrašnjost novopridošlica. U prvo vrijeme bit će dostupni samo Sandero i Sandero Stepway, koji su u trenutnom obliku na tržištu već osam godina, a od 2017. godine Sandero je i najprodavaniji automobil Dacia u Europi.

To je nova, najjeftinija Dacia - novi Sandero s Clijom je dijelio i dijeli platformu, a sad mu je sve više i nalik Dacia
8. 9. 2020

Kad je 1966. godine u Rumunjskoj stvorena marka automobila Dacia, svrha joj je bila jednostavna: motorizirati Rumunjsku, slično kao što su to činile marke u drugim socijalističkim zemljama. Ali ako je većina tih marki, poput Zastave, FSO-a, Wartburga i sličnih, propala nakon pada režima ili su ih preuzele svjetske automobilske tvrtke, a same marke tada ukinute, 1999. Renault je došao kao princ na bijelom konju i odlučio u potpunosti preurediti tvrtku i ponuditi novi, pristupačni model za cijelu Europu pod postojećim imenom.

Rezultat je bila Dacia Logan, tada smatrana jednim od najjeftinijih automobila na tržištu, ali istodobno i dalje dovoljno prostrana da udovolji potrebama prosječne obitelji. Kasnije je platformu posudio nešto manjoj limuzini, modelu Sandero, koja je ubrzo nakon prodaje pretekla stariju sestru. Verzija Stepway postala je posebno popularna, donoseći nešto bogatiju opremu i izgled crossovera.

Sandero i Sandero Stepway da, Logan ne

To je jedan od razloga zašto je hrvatski zastupnik za vozila Dacia odlučio novu generaciju Logana, koji je na tržištu 16 godina i to s tek nekoliko kozmetičkih i tehnoloških promjena, izostaviti s popisa ponude. Tako će biti dostupni samo Sandero i Sandero Stepway koji su u trenutnom obliku dostupni već osam godina, a od 2017. godine Sandero je i najprodavaniji automobil Dacia u Europi.

No dok je Dacia pratila prvu u drugoj generaciji, treća generacija Sandere (i Sandera Stepway) u potpunosti je promijenila svoj izgled i čak je malo približila Cliju s kojim inače dijele platformu. Istodobno su počeli uvoditi novi prepoznatljivi element dizajna, svjetlosni potpis u obliku slova Y, koji se nalazi i na prednjoj i na stražnjoj strani vozila.

Međutim, Dacia još nije otkrila tehničke detalje vijesti. Prava premijera obje verzije uslijedit će tek krajem ovog mjeseca, 29. rujna, kada će biti pripremljen pogled na unutrašnjost obje novopridošlice.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.