VIDEO: Bijesnih 5000 benzinskih 'konja' dolazi! S njima na trkališta, a s 1500 konja i na ceste

Devel Sixteen juri 515 km/h, stiže iz Dubaija. Ima 5000 KS i 16 cilindara za trkaću stazu, a 1500 i 8 cilindara za cestu, u rangu Bugatti Chirona. Serijski automobil prošao je prve službene testove, a trkaći možete vidjeti na neimenovanom trkalištu u Italiji

VIDEO: Bijesnih 5000 benzinskih 'konja' dolazi! S njima na trkališta, a s 1500 konja i na ceste Arhiv AM
26. 1. 2022

Marka automobila Devel slabo je poznata većini auto-entuzijasta, s izuzetkom onih najentuzijasta. Riječ je o boutique brendu iz Dubaija, koji je svoj prvi i do sada jedini automobil počeo razvijati 2008., a potom ga predstavio 2013. No, bez obzira na desetljeće i pol razvoja, automobil od kojeg se očekuje dobrih 5000 konja te najekstremniji dizajn. Još nije doživio serijsku izvedbu. Ipak, projekt očito još uvijek nije ugašen, ali stvari, iako polako, idu naprijed. Devel Sixteen, sportski automobil o kojem je riječ, nedavno je predstavljen na neimenovanoj trkaćoj stazi u Italiji u svojoj najslabijoj proizvodnoj verziji. Pritom automobil nije bio opremljen 16-cilindarskim, već umjesto 8-cilindarskim koji bi umjesto spomenutih 5000 'konja' ili oko 3680 kilovata trebao proizvesti tek '1500' konja ili dobrih 1102 kilovata, što je negdje u rangu Bugatti Chiron.

5.000 konja za trkalište 1500 konja za cestu

Na videu se vidi koliko-toliko gotov automobil, ali se dosta udobno kreće stazom. Zbog toga se čini da će automobil još neko vrijeme biti u fazi testiranja, a inženjeri ga tek dobro upoznaju. Isječak možete pogledati u playeru ispod.

Devel Sixteen će inače biti dostupan u tri verzije. Navedena će biti osnovna, a slijedi 16-cilindarska verzija s oko 3000 'konja' ili 2200 kilovata te najsnažnija verzija sa spomenutih 3680 kilovata. Potonji će biti dostupan samo za korištenje na trkaćoj stazi, a maksimalna brzina automobila bit će 515 kilometara na sat, tvrde u tvornici, no u javnost su izašle i neke nove informacije o motorima. Devel je otkrio da se radi o jako modificiranom motoru obitelji Chevrolet LS, koji kombinira dva motora u obje snažnije verzije, a trkaćem motoru dodana su i četiri turbopunjača koji će biti opremljen sekvencijalnim mjenjačem.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.