Propao GENEVE MOTOR SHOW, prvi tektonski potres u svjetskoj autoindustriji, najveća izložba auta pokleknula pred koronavirusom!

Covid-19 bio je jači od 115 godišnje tradicije i pospremio je Geneve Motor Show u ropotarnicu prošlosti. Jučer je ugašena ikona automobilske industrije, sajam koji je bio perjanica modernih tehnologija. Izložba koju je pohodilo više od 600.000 posjetitelja i do 10.000 novinara, se gasi. Sasvim je sigurno kako je neće biti ni sljedeće godine, a sve je izvjesnije da automobilskog Wimbledona neće više nikad biti. Ženeva se tako vraća tamo gdje je bila i prije 116 godina, kada pored Ženevskog jezera automobili nisu bili to što jesu od trenutka kad je održana prva izložba tadašnjih automobila. Za ne povjerovati, nema više Geneva Motor Showa. Odlučili su tako vlasnici i dioničari Zaklade, ove najveće i najspektakularnije izložbe automobila svih vremena nakon što nisu dobili podršku i kredit Švicarske vlade i nakon što ih je Corona prisilila na uzmak. Zanimljivo, na prvoj izložbi pred 115. godina dominirali su električni automobili. Tako je trebalo biti i ove, a i sljedeće godine..

Propao GENEVE MOTOR SHOW, prvi tektonski potres u svjetskoj autoindustriji, najveća izložba auta pokleknula pred koronavirusom! igor stažić
30. 6. 2020

Odbor i vijeće Fondacije "Salon International de l'Automobile" odlučili su što sa Ženevskim međunarodnim salona automobila (GIMS)!
Najveće javno događanje u Švicarskoj i svojevrsni Wimbledon među autosajmovima se gasi!

1. Zaklada neće organizirati izdanje GIMS-a 2021. godine.

2. Zajam države Ženeve nije prihvaćen.

3. Prodaja GIMS-a Palexpo SA razmatra se kao rješenje.

Zbog financijskih posljedica otkazivanja GIMS-a 2020. od strane Saveznog vijeća Švicarske te zbog više sile kao posljedica pandemije koronavirusa, zaklada zadužena za organizaciju događaja odlučila je da GIMS-a više neće biti.

Odbor i Odbor zaklade odlučili su da ne organiziraju Geneve Motor Show 2021., a vrlo blizu su i odluke da rasprodaju dionice i da Sajma više nikad ne bude, bar u njihovoj organizaciji. Većina izlagača GIMS-a koji su sudjelovali u anketi izjavili su da vjerojatno neće sudjelovati u izdanju 2021. godine te da bi radije Geneva Motor Show imali tek 2022. Automobilski sektor trenutno prolazi kroz tešku fazu, a izlagačima treba vremena da se oporave od učinaka pandemije. Nadalje, daleko je izvjesno da bi trenutna zdravstvena situacija omogućila organiziranje događaja koji bi sljedeće proljeće privukao više od 600.000 posjetitelja i 10.000 novinara.

- Odmah nakon otkazivanja GIMS-a u ožujku 2020., Fondacija je zatražila od Ženevskog kantona financijsku potporu za pokrivanje gubitaka uzrokovanih otkazivanjem GIMS-a i procijenjenih na 11 milijuna švicarskih franaka. Početkom lipnja Veliko vijeće odobrilo je Zakladi 16,8 milijuna švicarskih franaka.
Zaklada zahvaljuje nadležnim vlastima Kantona i Ženeve na njihovoj spremnosti da odobri ovaj zajam GIMS-u, ali ne vidi uvjete zajma kao jamstvo dugoročne financijske stabilnosti Zaklade u svom sadašnjem obliku. Razlog za to je što bi Zaklada bila obvezna otplatiti milijun švicarskih franaka već u lipnju 2021. godine, prije nego što je imala priliku generirati dodatna sredstva jer se GIMS 2021. izdanje ne može dogoditi zbog totalne nezainteresiranosti potencijalnih izlagača. Također se smatra nedopustivim da je jedan uvjet zajma da se mora organizirati događaj 2021. Stoga zajam nije prihvaćen, kazali su u svom priopćenju dionici Zaklade.

Zaklada se stoga odlučila za prodaju GIMS-a Palexpo SA. Cilj je pronaći rješenje koje će osigurati redovitu organizaciju Međunarodnog sajma automobila u Ženevi. Kupovinom imovine prenesena bi sva prava na organizaciju GIMS-a na Palexpo SA. Podsjećanja radi, GIMS je najveći javni događaj u Švicarskoj. Ekonomski učinak kantona Ženeva procjenjuje se na oko 200 milijuna CHF godišnje. Očajnički je to potez dioničara Zaklade koji se pokušavaju izvući iz sve veći financijskih dubioza sa što manje novih posljedica. Sasvim sigurno da u obliku kojeg smo poznavali više nikada nećemo vidjeti Geneva Motor Show.

Tragedija za Geneve Motor Show započela je samo četiri dana pred početak ovogodišnje izložbe. Sve je bilo početkom ožujka spremno za izložbu najboljih svjetskih automobila a onda je prije početka 90. Geneva Motor Showa, u 114. godina dugoj tradiciji, zbog COVID-19, otkazan najbolji i najspektakularniji automobilistički show.
U dugoj povijesti ovog sajma izložbe nije bilo jedino za vrijeme II. svjetskog rata. Izlagači su bili bijesni i razočarani, a očaj nije skrivao ni Mate Rimac koji je morao opozvati 40 svojih djelatnika koji su radili na Sajmu te s ceste povukao šlepere koji su prevozili tri njegova eksponata. Šteta je ogromna i to ne samo materijalna.

"Fuck this hysteria!" Napisao je Mate Rimac nakon što je saznao u kasnu zimu kako je otkazan Geneva Motor Show! Po prvi je to put nakon 1947. Od 89. manifestacija Geneve nije bilo samo za vrijeme 2. svjetskog rata, od 1940. do 1948.
Genevu posjeti oko 600 tisuća ljudi, akreditirano je i deset tisuća novinara.. Otkazana su i brojna druga javna događanja diljem Švicarske nakon što se broj slučajeva zaraze koronavirusom popeo na 15.

90. izdanje GIMS-a, koje je trebalo otvoriti vrata  širokoj publici od 5. do 15. ožujka 2020. godine nije se održali, a neće se ni 2021.,  a kako stvari stoje, postojeći vlasnici neće više nikada. Odluka je to bila Saveznog vijeća Švicarske od 28. veljače 2020. Prema njoj se za vrijeme izraženog Covid-19 ne smiju održati događaji s više od 1000 ljudi. Odluka je donesena svega tri dana prije otvaranja izložbe za medije.
Organizatori su se obratili javnosti: - "Žalimo zbog ove situacije, ali zdravlje svih sudionika je naš prioritet i prednost naših izlagača. To je slučaj više sile i ogroman gubitak za proizvođače koji su uložili velika sredstva u svoju prisutnost u Ženevi", rekao je Maurice Turrettini, predsjednik Odbora zaklade. 

Umjesto sjaja i sasvim sigurno i više od pola milijuna posjetitelja nastat će velika praznina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.