ŽENEVA ljubavi naša! Nevjerojatno - pogledajte što je ostalo od najvažnijeg sajma automobila u Europi!

Come back kultnog sajma. U Palexpo centru krajem mjeseca Kinez do Kineza, od Europljana izlagati će tek Renault i Dacia!

Do prije nekoliko godina salon u Ženevi bio je obveza, zapravo hodočašće za sve koji se bave automobilizmom. I za sve koje su zanimali automobili. Sada se salon vraća i otvara svoja vrata krajem mjeseca.

No, izložba Palexpo neće biti samo blijeda sjena nekadašnje blistave i uspješne manifestacije.

Fotografija nekih lepih daljnih časov. GIMS
1. 2. 2024

Kada se krajem mjeseca (od 27. veljače do 3. ožujka) otvore vrata ovogodišnjeg Ženevskog sajma automobila, posjetitelji će uzalud tražiti mnoštvo novih i redizajniranih modela, uzalud čekati elaborirane prezentacije, a uzalud će i brojni proizvođači iz cijeloga svijeta koji su tamo svake godine predstavljali svoje najimpresivnije inovacije, studije i prototipove.

 
Tužan i nagli kraj 2020. godine zbog ženevskih vlasti (i Covida)

Još 2019. godine činilo se da je Ženevski međunarodni sajam automobila (GIMS) zapravo jedini sajam koji bi mogao preživjeti u novoj eri, koja zbog mnogih faktora više nije naklonjena takvim prezentacijama. No, onda je došao covid i sad već pomalo neobična i velom tajne obavijena odluka ženevskog kantona da otkaže salon skoro pa pred malo (otkazivanje je stiglo u petak, dan za medije u utorak).Bez nekog posebnog objašnjenja ili razgovora s proizvođači, koji su praktički imali svoje izložbene prostore. Deseci milijuna dolara nastale štete ostali su na plećima proizvođača... A sada se bumerang vraća! Veliki njemački proizvođači prvi su napustili tradicionalno mjesto.

Samo 4 velika imena

Organizatori su nekoliko godina pokušavali ponovno uspostaviti salon, ali tek ove godine uspjeli su. Očito, to neće biti velika stvar - na popisu izlagača koji su objavili samo su - reci i piši - četiri (da, 4) velika automobilska imena (Renault, Dacia, MG i BYD - pa treba također uključuju marku Isuzu)! Naravno, tu je i poneka egzotika, poput Kimere, Lucida, Microlina... Pa o novitetima nema smisla previše pričati, ali Dacia bi trebala pokazati novi Spring i Duster, a na Renault, salon će im dobro doći medijska potpora za model Renault 5, a očekuje se da će MG otkriti kompaktni urbani MG 3 koji bi trebao ostati vjeran načelima pristupačnosti. Inače, Microlino planira i novi model.

Očito je uprava salona u Ženevi na vrijeme shvatila da je dobro Arapima prodati prava za izvođenje visoko letećeg naziva Geneva motor show, gdje su prošle godine prvi put i vrlo uspješno izveli GIMS Qatar.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.