Stiže zamjena za Kadjar ili kako zamišljaju u Renaultu iskorak u kompaktnu klasu

U Renaultu su već počeli golicati javnost nadolazećim novim modelom. Očekuje se da će kompaktni crossover zamijeniti model Kadjar, a bit će dostupan i s hibridnim pogonom.

Stiže zamjena za Kadjar ili kako zamišljaju u Renaultu iskorak u kompaktnu klasu Renault
10. 2. 2024

Napisao: Matjaž Gregorič

U Renaultu će proljeće očito biti prilično cvjetajuće jer najavljuju nastavak ofenzive s novitetom među kompaktnim sportskim terencima. Pridošlica je dobila ime Symbiosis, što se odnosi na francusku riječ symbiosis, koja dolazi od starogrčke riječi symbiosis, što znači zajednički život. Ime Symbioz trebalo bi biti lako razumljivo širokom krugu javnosti zbog zajedničkog korijena u mnogim jezicima, ali naravno francuski automobilski div želi da kupci "shvate" misiju novog automobila.

Suparnika je mnošđtvo

Konkurenta mu neće nedostajati, prvi je u redovima konglomerata Renault-Nissan, a osim Qashqaija tu su i Volkswagen T-Roc, Škoda Karoq, Seat Ateca, Peugeot 3008 i drugi.

Symbioz označava Renaultovu novu dizajnersku filozofiju, s vanjskom dužinom od samo 4,41 metar (što premašuje Clio i Captur i 10 centimetara je kraći od Australa) i ponudit će velikodušno proporcionalnu unutrašnjost dizajniranu prema obiteljskim potrebama. Između ostalog, moći će se pohvaliti panoramskim staklenim krovom i PDLC (polymer dispersed liquid crystals) tehnologijom koja ne zahtijeva klasično sjenilo za zatamnjenje.

Raznolikost pogona

Uz izvedbe s motorom s unutarnjim izgaranjem, novak će biti dostupan i s hibridnim pogonskim sklopom E-Tech full hybrid 145 sa 107 kilovata (145 KS) sistemske snage, koji je već poznat iz modela Austral, Megane Conquest i Clio. Symbiosis će premijerno biti prikazan na proljeće, kada će točno stići (i hrvatskim) kupcima, ali još nije poznato.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.