SVJETSKA PREMIJERA: Stiže 5. generacija Kia Sportaga, najprodavanijeg korejskog SUV-a i brata blizanca Hyundai Tuscona, strah i trepet za lidera Qashqaija

Sportage za svijet je stigao, onaj europski dolazi na jesen i neće se pretjerano razlikovati od globalnog. Nakon 28 godina stiže i peta generacija Sportagea, najuspješnijeg i najprodavanijeg korejskog kompaktnog crossovera koji je ništa drugo nego "preslika" rođaka iz Hyundaija, Tuscona. Krajem ljete očekuju se i prve slike europskog Sportagea, a već ove najave govore da društvo od 20 najpotentnijih crossovera dobiva ozbiljnog suparnika.

SVJETSKA PREMIJERA: Stiže 5. generacija Kia Sportaga, najprodavanijeg korejskog SUV-a i brata blizanca Hyundai Tuscona, strah i trepet za lidera Qashqaija Kia
9. 6. 2021

Kako se neke stvari brzo kreću. Nekad davno, prije otprilike tri desetljeća, korejski su se automobili smatrali manje vrijednima, čak i predmetom ismijavanja. Većina tadašnjih kupaca, a ni konkurencija nisu na "dalekoistočnjake" obraćali veliku pažnju. Među prvim modelima kojima je povjeren zadatak 'osvajanja' Starog kontinenta bio je i Sportage. Kia vjerojatno nije mislila da će tako daleko doći kad se danas osvrnu na unatrag 28 godina na predstavljanju crossovera pete generacije .

Samo tjedan dana nakon objave, Kia je predstavila novu generaciju crossovera, što je odmah jasno da je, iako u potpunosti u Kijinom stilu, namijenjen europskim kupcima. Međutim, ovo još nije inačica namijenjena europskim kupcima, koja će se predstaviti tek u rujnu. Međutim, može se očekivati ​​da neće biti većih razlika između globalne i 'naše' verzije.
 

Bez obzira na gore navedeno, ova bi verzija također mogla uvjeriti mnoge europske kupce da dolazi zanimljiv model i konkurentan auto. Slike odaju kako to Sportage smjera. Mišićavi oblici, metalni dodaci unutar zaštitne plastike i polako padajućeg krova... I na kraju, ali ne najmanje važno, dizajneri su dobro oblikovani po modelu EV6, a evoluciju je doživio i prepoznatljivi 'tigrov' nos, zaštitni element dizajna maske Kijinih vozila, koji je u sredini nešto uži.

Unutrašnjost uglavnom obilježava zakrivljeni zaslon informacijsko-zabavnog sustava, koji također uključuje instrument ploču, ali trebao bi biti i dobro vidljiv putniku. Isto vrijedi i za središnju konzolu, gdje bi sklopke trebale biti jednako dostupne s oba prednja sjedala. Također se očekuje da će ponuditi brojne prostore za pohranu, meke prekidače, a bit će prekriven sjajnom, takozvanom klavirskom plastikom. Zahvaljujući korištenim materijalima, kabina je puno ugodnija nego prije.

S obzirom na to da se europski Sportage predstavlja tek na jesen, Kia je ipak ostavila neke tajne, posebno na polju pogonskog sklopa te tehnologija sigurnosti i pomoći. Naravno, ne bi iznenadilo da je novak u tom pogledu nadahnut još uvijek svježim Hyundaijem Tucsonom. Zapravo nema nikakve sumnje da po dobroj staroj navadi s kompanijskim rođakom dijeli sve dobro, a i ono manje dobro. Uglavnom, stiže još jedan od najmanje dvadeset istinski rasnih kompaktnih crossovera u klasi u kojoj još uvijek dominira Nissan Qasahqai.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.