Kia u 2017. godini povećala svoj tržišni udio u Europi na rekordnu razinu

Kia Motors je u 2017. godini u Europi prodala najviše vozila do sada. Rast je iznosio čak 8,5 posto. Najnoviji podaci koje je posredovalo Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) pokazuju kako je Kia u Europi prodala rekordnih 472.125 novih vozila (435.316 u 2016. godini). Kijin rast prodaje bio je veći od rasta europskoga tržišta automobila, koji je u 2017. iznosio 3,3 %.

Kia u 2017. godini povećala svoj tržišni udio u Europi na rekordnu razinu Kia Promo
19. 1. 2018

Najviše prodanih Kija u Europi ikada do sada i rekordni tržišni udio 3 posto
Ti podaci znače kako je Kia u prošloj godini imala tržišni udio 3 posto, što je novi rekord ovoga brenda. Kia se u ovome trenutku može pohvaliti bogatom paletom modela – najnoviji prodajni adut je sportska limuzina Stinger, uz ostale tri prošlogodišnje novosti: kompaktni crossover Stonic, kompaktni Rio s pet vrata i gradski mališan Picanto. Uspjehu Kije doprinijeli su i hibridna (Niro, Optima) i električna vozila (Soul EV).
Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “2017. godina predstavlja godinu promjena u Kiji u Europi jer smo predstavili nekoliko bitnih novih modela. Popularnim novostima Riju i Picantu pridružili su se modeli u razredima, gdje do sada nismo bili prisutni. Stonic je već postao količinski značajan model za Kiju, dok je Stinger svojim izgledom i performansama oduševio automobilsku i širu javnost.”
“Hibridi i električna vozila postaju sve važnijim dijelom naše prodajne game. Prošle godine pokrenuli smo prodaju dva plug-in hibrida i postigli uspjeh  hibridnim crossoverom Nirom. Zato je danas jedna od deset Kija prodanih u Europi hibridno ili električno vozilo. To je trend koji će se još intenzivirati u narednim godinama, zahvaljujući našim alternativno pokretanim vozilima koja će puno doprinijeti ostvarivanju našega srednjoročnog cilja da u Europi prodamo pola milijuna vozila godišnje.”

Prodaja hibridnih i eletričnih vozila se u godini dana gotovo utrostručila
Godina 2017. postala je rekordna po pitanju Kijinih hibridnih i električnih vozila u Europi. U prvoj kalendarskoj godini prodaje je hibridni crossover Niro s 30.986 prodanih primjeraka već postao 5. najprodavaniji Kijin model. Ossim njega prodano je i 2888 plug-in hibrida ovoga modela. Električni Soul EV je s 5718 prodanih primjeraka postavio novi prodajni rekord (+28,5 % u odnosu na 2016.). Istovremeno je model Optima dobio još jednoga člana obitelji i to plug-in hibrid Optima Sportswagon, koji je našao 2382 kupca.
Kia je prije nekoliko dana na sajmu zabavne elektronike CES 2018 u Las Vegasu najavila da će do 2025. godine kupcima ponuditi 16 električnih vozila - 5 hibrida, 5 plug-in hibrida i novo potpuno električno vozilo (EV) i novo vozilo na gorive ćelije (FCEV).

Sportage i dalje najprodavaniji model, raste prodaja Rija i Picanta 
Kia Sportage s ukupno prodanih 131.783 primjerka i dalje je na prijestolju Kijinih najprodavanijih modela u Europi. Novi Rio, Kijin predstavnik u B razredu, koji je lansiran u prvome kvartalu prošle godine, bio je Kijin drugi najprodavaniji model. Prodaja Rija se u odnosu na 2017. povećala 6 posto - sa 68.580 na prošlogodišnjih 72.688 vozila.
Kia cee'd, koja se proizvodi u Europi (kombilimuzina s 5 vrata, karavanski Sportswagon i pro_cee’d s trojim vratima) prodan je u 72.105 primjeraka. Novi Picanto, koji je kao i Rio lansiran u krvome kvartalu 2017., može se pohvaliti rastom 14,3 posto i s rekordnih 63.145 prodanih primjeraka.

Novi modeli u novim razredima

Dolazak Stonica i Stingera u zadnjem kvartalu 2017. pozitivno je utjecao na Kijinu prodaju. Stinger, najbrži serijski model u povijesti Kije, krajem godine našao je 1265 kupaca. Kia je također prodala 11.747 Stonica, što je dobar uvod za model koji je tek zakoračio u razred malih gradskih sportskih terenaca – najbrže rastući automobilski razred u Europi.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.