Pariz 2018: Audi e-tron je prvi potpuno električni model iz Ingolstadta

Tesla Model X, Jaguar I-Pace, a pogotovo nedavno predstavljen Mercedes-Benz EQC, dobili su, na salonu automobila u Parizu, ljutog konkurenta koji se zove Audi e-tron.

4. 10. 2018

Pokreću ga dva asinkrona elektromotora. Prednje kotače pokreće 168, a stražnje 188 KS pa zapravo nudi pogon na sve kotače 4×4. Ukupna kombinirana snaga od 356 konjskih snaga kratkotrajno, slično kao u overboostu na motorima s turbopunjačem, može se povećati do 402 KS, ali na najduže 10 sekundi.

No, i to je sasvim dovoljno da do 100 km/h stigne za 5,6 sekundi, dok je najveća brzina ograničena na 200 km/h, kako bi se smanjila potrošnja električne energije. Za izvrsna međuubrzanja zadužen je najveći okretni moment od kamionskih 664 Nm.

Napredan sustav regeneracije energije, tijekom kočenja kad elektromotori rade u generatorskom režimu, može uštedjeti čak do 30 posto energije uložene u pogon pa doseg s punim baterijama iznosi nešto više od 400 kilometara. Budućim kupcima važan je podatak da se baterijski paket kapaciteta 95 kWh na brzom punjaču može napuniti do 80 posto kapaciteta za svega 30 minuta.

Uprava je već potvrdila kako će 2022. godine u prodaju stići paprena izvedba Audi e-tron GT s okruglo 600 KS.

www.autopress.hr

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.