Novi Defender V8 stiže s 525 konja ili Land Roverovo "ruganje" e-mobilnosti i pošasti elekroautomobila

Land Rover je predstavio snažni Defender V8 svojevrsni simbol 4x4 automobila. Novi Defender V8, s 525 KS, kao i vrh ponude koji čini Defender V8 Carpathian Limited Edition, pružaju jedinstvenu kombinaciju performansi i sposobnosti, s raznovrsnim postavkama podvozja koji osiguravaju nove razine uključivanja vozača i okretnosti na cesti i na terenu

Novi Defender V8 stiže s 525 konja ili Land Roverovo "ruganje" e-mobilnosti i pošasti elekroautomobila Land Rover
25. 2. 2021

Land Rover je predstavio snažni Defender V8 kao dio noviteta u paleti svoje nezaustavljive i nagrađivane obitelji 4x4. Novi Defender V8, s 525 KS, kao i vrh ponude koji čini Defender V8 Carpathian Limited Edition, pružaju jedinstvenu kombinaciju performansi i sposobnosti, s raznovrsnim postavkama podvozja koji osiguravaju nove razine uključivanja vozača i okretnosti na cesti i na terenu. Snažni novi modeli oslanjaju se na desetljeća nasljeđa Land Rovera V8 – koje se proteže od izvornog Stage I V8 iz sedamdesetih, izvedbi sa specifikacijom North American iz devedesetih i snažnog Defendera Works V8 – jer se dojmljivi motor pridružuje najnovijoj paleti učinkovitih benzinskih i dizelskih motora Ingenium , te naprednom Plug-in Hybrid Land Roveru. Benzinski motor V8 nije jedini novitet. Tu je i novi XS Edition, svježi paketi vanjskog izgleda koji pružaju veće mogućnosti personalizacije i opcijski, veći dodirni zaslon od 11,4“ infotainment sustava Pivi Pro. Defender V8 se zasniva na izvanrednim sposobnostima pogona 4x4, najboljima u klasi, donoseći nove razine performansi i uključivanja vozača kombinacijom snažnog 5,0-litarskog, benzinskog motora V8 s kompresorom, od 525 KS sa znalački razvijenim ovjesom i podešavanjem prijenosa snage radi stvaranja najbržeg i najdinamičnijeg Defendera do sada.

Ekskluzivna, nova izvedba Carpathian Limited  se temelji na Defenderu V8 i predstavlja ono najbolje u izgledu, performansama i sposobnostima Defendera, dok nova izvedba XS Edition zamjenjuje izvanredno uspješnu izvedbu First Edition i kombinira poseban izgled i unapređenja specifikacija iznutra i izvana.

Potencijal personalizacije Defendera je, isto tako, povećan uvođenjem novih paketa vanjskog uređenja. Paketi Bright, Extended Bright i Extended Black se odlikuju posebnim izvedbama vanjskog uređenja radi pojačavanja dojma upečatljivih obrisa Defendera.

Unaprijeđene mogućnosti povezivanja su isto tako dio noviteta. Defenderov pionirski sustav za informiranje i zabavu Pivi Pro s dodirnim zaslonom, sada je dostupan s nizom poželjnih novih funkcija, uključujući opciju većeg dodirnog zaslona od 11,4“*. Bežično punjenje uređaja s integriranim pojačanjem signala sada se ugrađuje serijski u paketima Comfort i Convenience radi unapređenja praktičnosti i kvalitete poziva.

David Hemming, Glavni produktni inženjer, Jaguar Land Rover, je rekao: „Uvođenje našeg pogonskog sklopa V8 donosi novu dimenziju u uključivanju vozača i terenskim sposobnostima Defendera. Brz i zabavan u vožnji, on predstavlja sam vrh obitelji Defendera, te podjednako nagrađuje na cesti koliko zadivljuje sposobnostima izvan nje. Osim toga, pojačali smo privlačnost cijele palete Defendera novim izvedbama, paketima opcija i poboljšali smo povezivanje, pa tako sada postoji Defender za svakoga.”

Novi Defender V8

Novi Defender V8 je najsvježiji ishod Land Roverovog legendarnog 4x4 i oživljava bogato nasljeđe osmerocilindarskih Land Rovera još iz 1970-ih. Moćni novi motor V8 s kompresorom, dostupan je u obje karoserijske izvedbe: 90 i 110, a pruža izvanredne performanse i uključivanje vozača bez umanjivanja nezaustavljivih sposobnosti Defendera.

Uz jedinstveni ovjes i ugađanje prijenosa snage, uključujući opruge i amortizere posebnih karakteristika, te novi elektronički upravljani stražnji diferencijal (Electronic Active Rear Differential), pruža još veću okretnost i upravljivost uz poboljšani nadzor ponašanja karoserije - a sve u pratnji karakterističnog zvuka motora V8.

Snagu daje Land Roverov 5,0-litarski, benzinski motor V8 s kompresorom, koji razvija 525 KS, 625 Nm okretnog momenta, prenosi snagu putem automatskog mjenjača s osam brzina. Defender V8 90 ubrzava 0-100km/h za 5,2 sekunde, uz najveću brzinu od 240km/h, pri čemu je potrošnja goriva od 14,5 l/100km, a emisija CO2  od 327 g/km**.

Izvanredne terenske sposobnosti su znamenitost Defendera, a V8 dodaje novi sloj privlačnosti vozaču uz uvođenje novog načina rada, Dynamic, unutar sustava Terrain Response – dostupnog samo na Defenderima s motorom V8. On pomaže vozačima iskorištavanje dinamičnijeg karaktera i uravnoteženih voznih karakteristika modela od 525 KS na asfaltu i na neuređenim površinama. Konstruiran da bude najbrži i najprivlačniji serijski Defender ikada, on pruža okretnost i voznost bez premca.

Iain Gray, Viši direktor, Konstrukcija naprednih pogonskih sklopova, Jaguar Land Rover, je rekao: „5,0-litarski motor V8 s kompresorom dodatno pojačava jedinstveni karakter Defendera. Zvuči fantastično i daje nevjerojatne performanse – pa tako vozaču postaje neodoljiv. Naš konstruktorski fokus bilo je optimiranje podešavanja motora kako bi Defender mogao pružati sjajan odziv na cesti i vrhunsku kontrolu u terenskoj vožnji – a sve to bez umanjivanja Defenderovih nezaustavljivih terenskih sposobnosti i mogućnosti savladavanja gaza.”

Stabilizatori su većeg promjera i imaju puni presjek pa smanjuju ljuljanje karoserije pri prolasku kroz zavoj, dok jedinstveni aktivni, elektronički upravljani stražnji diferencijal sada ima kontrolu zanošenja (Yaw Controller) koja omogućava finu kontrolu položaja Defendera V8 u zavoju kada dosegne ili premaši granicu prianjanja.

Pažljivo podešavanje novog načina, Dynamic, u sklopu sustava Terrain Response 2, daje Defenderu V8 više okretnosti, zaigranosti i odziva. Uz ove postavke, oštriji odziv na papučicu gasa i posebno osmišljeno stalno promjenljivo prigušenje (Continuously Variable Damping), zajedno s krućim čahurama ovjesa daju bolji odziv upravljača. Sustavi nadzora prijenosa snage (Traction Control Systems) i nova kontrola zanošenja (Yaw Controller) surađuju s tehnologijom vektorske raspodjele momenta kočenjem (Torque Vectoring by Braking), kako bi Defender V8 bio brži, zabavniji i s boljom upravljivošću nego ikada.

Uvijek prepoznatljiv, Defender V8 se odlikuje nizom jedinstvenih pojedinosti u vanjskom uređenju; posebne vanjske oznake, četiri ispušne cijev s posebnim završecima i jedinstveni alu naplatci od 22“ u svilastoj tamno sivoj boji; sve to zajedno jasno vizualno izdvaja najsnažniji model u ponudi. Defender V8 se dodatno može jasno prepoznati po kočnim čeljustima u plavoj boji Xenon i kočnim diskovima od 20“.

Pažljivim zvučnim ugađanjem usisnog i ispušnog sustava Defendera V8 postignut je zadivljujuć i autentičan zvuk. Podešen tako da bude prilagođen svakoj situaciji u vožnji, ova izazovna zvučna pozadina može se dodatno unaprijediti odabirom načina rada Dynamic unutar sustava Terrain Response.

Na izboru su tri boje – siva Carpathian, bijela Yulong i crna Santorini – sve tri s krovom u kontrastnoj crnoj boji Narvik. Izvanredan vanjski izgled novog Defendera V8 upotpunjavaju detalji u boji Shadow Atlas.

U unutrašnjosti se Defender V8 odlikuje jedinstvenim presvlakama sjedala od kože Windsor u boji Ebony s umetcima od brušene kože Miko i Robusteca, oboje u jedinstvenoj boji Ebony, dok je istaknuta poprečna greda (Cross Car Beam) Defendera u posebnoj svilastoj crnoj boji. Četverokraki obruč upravljača je obučen u kožu Alcantara, na njemu su svilaste, kromirane lopatice mjenjača, jedinstvene za modele V8. Koža prekriva kućišta zračnih jastuka i ručicu mjenjača, a osvijetljene letvice praga su dopunjene oznakom V8.

 

Izvedba Defender V8 Carpathian

Ekskluzivna, nova ograničena serija Defender V8 Carpathian je vrhunski izraz performansi, trajnosti i dizajna, te predstavlja sam vrh palete Defendera. U ekskluzivnoj sivoj boji Carpathian, ističe se kontrastnim krovom, poklopcem motora i, po prvi put na novom Defenderu, poklopcem prtljažnika u crnoj boji Narvik. Dodatni vizualni naglasci uključuju posebne oznake izvedbe V8 Carpathian Edition, oka za vuču u svilastoj crnoj boji i zamjetne kočne čeljusti u plavoj boji Xenon.

 

Iznimni vanjski izgled je zaokružen Land Roverovim svilastim zaštitnim slojem. Zaštitni film na osnovi poliuretana moguće je reciklirati, a nanosi se na karoseriju i daje joj suvremeni polumat izgled koji istovremeno štiti od svega, od ogrebotina s parkirališta do oštećenja koja nastaju u terenskoj vožnji.

 

U unutrašnjosti se Defender V8 Carpathian Edition odlikuje istim unapređenjima kao i V8, s presvlakama sjedala od brušene kože Miko i umetcima Robustec, obručem upravljača presvučenim Alcantarom i osvijetljenim letvicama praga.

 

Izvedba Defender XS

Nova izvedba XS zamjenjuje iznimno uspješnu izvedbu First Edition. Pozicionirana iznad izvedbi SE, na jedinstveni je način pripremljena izvana i iznutra, a dostupna je u obje karoserijske izvedbe, i 90 i 110.

 

Izvana se XS Edition može prepoznati po posebnim donjim letvicama i donjim lukovima kotača u boji karoserije, te istaknutim alu naplatcima od 20“ u svilastoj sivoj boji. Dostupne su četiri boje karoserije: Srebrna Silicon, srebrna Hakuba, Gondwana Stone i crna Santorini.

 

U unutrašnjosti, grijana sjedala s električnim namještanjem na 12 načina, s memorijom u XS Edition su presvučena zrnatom kožom u boji Khaki, dok poprečna ukruta - Cross Car Beam- ima četkanu, praškastu površinu u svjetlosivoj boji. Jedinstvene metalne letvice praga upotpunjuju unutrašnjost.

 

Vrlo izdašna standardna oprema uključuje elektronički upravljani zračni ovjes (Electronic Air Suspension), prilagodljivu dinamiku (Adaptive Dynamics) i podesivi program za terensku vožnju (Configurable Terrain Response). Povrh toga, XS Edition se ponosi matričnim LED glavnim svjetlima s dnevnim svjetlima i svjetlosnim potpisom, stražnjom kamerom ClearSight i pionirskim sustavom za informiranje i zabavu Pivi Pro s ozvučenjem Meridian s 10 zvučnika.

 

Izvedba XS Edition nudi izbor snažnih i učinkovitih motora, uključujući benzinski P400, P400e Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) i dizelski blagi hibrid D250 (Mild Hybrid Electric Vehicle - MHEV).

 

Nadogradnja sustava Pivi Pro

Kao novost u modelskoj godini 2022., Defender je dostupan s bežičnim punjačem uređaja, koji ima pojačalo signala radi optimalne pokrivenosti mrežom i Wi-Fi signala. 

 

Povezivanje je poboljšano i najnovijim razvojnim korakom sustava Pivi Pro, dostupnog s opcijskim većim dodirnim zaslonom od 11,4“ * , po prvi put. Novo, zakrivljeno staklo je 60 posto veće od standardnog zaslona, pa je sada još lakše pratiti upute navigacije. Brzi i intuitivni sustav Pivi Pro daje trenutačan odziv, čak i prilikom pokretanja vozila po prvi put.

 

Jednostavna struktura izbornika omogućava pristup najčešće korištenim funkcijama izravno s početnog prikaza, čime se smanjuje ometanje vozača. Svaki korisnik može vrlo jednostavno prilagoditi ovaj sustav svojim željama. Dodatne prikaze aplikacija je moguće dodavati, pomicati i uklanjati, dok klizanje prikaza ulijevo i udesno brzo prikazuje najvažnije informacije, pa tako vozač može ostati usredotočen na vožnju.   

 

Napredna navigacija koristi samoučeće algoritme i dinamičko navođenje radi postizanja optimalne rute, dok sustav Smart Voice Guidance zna isključiti glasovno navođenje u poznatom okruženju. Navigacijske karte su uvijek osvježene zahvaljujući Defenderovoj tehnologiji osvježavanja preko zraka (Software-Over-The-Air - SOTA)†.

 

Pametno učenje omogućava navigacijskom sustavu prepoznavanje ruta koje vozač redovito koristi, čak i bez unosa odredišta, te koristi ovaj podatak kako bi obavijestio vozača o najbržem putu do njegovog vjerojatnog odredišta na temelju trenutne prometne situacije. Ako se ukaže neki brži put, Pivi Pro će ga predložiti kao alternativu.

 

Veća personalizacija s novim paketima vanjskog izgleda

Stranke sada mogu birati između tri nova paketa vanjskog izgleda. Paket Bright, paket Extended Bright i paket Extended Black dodatno šire potencijal personalizacije novog Defendera.

Dostupan na svim modelima Defendera, paket Bright se prednjom i stražnjom zaštitnom pločom u izvedbi Noble Chrome, u kojoj su i maska hladnjaka i značke na vozilu. Paket Extended Bright dodaje srebrnu boju Ceres na donje letvice i lukove kotača.

 

Oslanjajući se na puno desetljeća nasljeđa Land Rovera V8, snažni Defender V8 se priključuje paleti Plug-in Hybrida, i učinkoviti benzinskih i dizelskih motora Ingenium.

 

·       Defender V8 90 i 110: Novi motor s kompresorom, od 525 KS pokreće najbrži i najsnažniji serijski Defender ikada; 0-100 km/h za 52, sekunde, uz najveću brzinu od 240 km/h (Defender 90)

·       Snaga spojena s trajnošću: kombinacija raznovrsnih postavki podvozja i podešenja prijenosa snage čine Defender V8 najsposobnijim i najdinamičnijim primjerom Land Roverovog nagrađivanog pogona 4x4 

·       Moćni novi predvodnik: Nova ograničena serija Defender V8 Carpathian Edition kombinira snagu i sposobnosti Defendera V8 s jedinstvenom kombinacijom dizajnerskih elemenata

·       Nova posebna izvedba: Novi Defender XS Edition zamjenjuje uspješni First Edition, a odlikuje se dojmljivim dodacima u vanjskom izgledu i sveobuhvatnom specifikacijom

·       Vrhunac personalizacije: Novi paketi:  Bright, Extended Bright i Extended Black pružaju strankama još veće mogućnosti personalizacije kroz cijelu paletu Defendera

·       Veći zaslon: Novi opcijski dodirni zaslon od 11,4“* – preko 60% veći od postojećeg zaslona od 10“ – sada je dostupan uz intuitivni infotainment sustav Pivi Pro, uz bežični punjač* uređaja radi dodatne praktičnosti

·       Šira obitelj: Paleta Defendera nudi nevjerojatnu širinu izbora uz izvedbe 90, 110 i Hard Top, benzinske i dizelske motore i Plug-in Hybrid koji omogućava doseg od 44 km** na električni pogon (EV)

Odaberi svoj model: Cijena Defendera 90 Hard Top je od 35.360 GBP na cesti (plus PDV), izvedba 90 od 44.825 GBP, a 110 od 46.215 GBP na cesti u UK.

Kupci izvedbi Defender X, Defender X-Dynamic i Defender V8 mogu odabrati novi paket Extended Black. On sadrži prednju i stražnju zaštitnu ploču, letvicu maske hladnjaka, gaznu površinu poklopca motora, poklopce retrovizora, značke, donje bočne letvice i lukove kotača u sjajnoj crnoj boji, što sve zajedno predstavlja dojmljivi vizualni doživljaj. (PR napis)

Novi Defender V8 stiže s 525 konja ili Land Roverovo "ruganje" e-mobilnosti i pošasti elekroautomobila - Land Rover je predstavio snažni Defender V8 svojevrsni simbol 4x4 automobila. Novi Defender V8, s 525 KS, kao i vrh ponude koji čini Defender V8 Carpathian Limited Edition, pružaju jedinstvenu kombinaciju performansi i sposobnosti, s raznovrsnim postavkama podvozja koji osiguravaju nove razine uključivanja vozača i okretnosti na cesti i na terenu

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.