Mercedes-AMG Projec One imat će čak 1000 KS

 Samo rijetki sportski automobilu u povijesti su bili toliko ekstremni da su pod haubom imali motor koji je direktna iteracija onog iz momčadi Mercedes.

3. 9. 2017

Svaki kupac Mercedes-AMG Project Onea dobit će pismenu preporuku kako je vrijeme predviđeno za generalni popravak motora najviše nakon 50.000 kilometara, ali većina vlasnika morat će u servis i znatno ranije.

Za sve koji su se pitali zašto je to tako, evo i odgovora - Zato što motor korijene vuče upravo iz bolida Formule 1 pa iz 1.6-litrenoga 5-cilindraša izvlači najmanje 780 KS.

Najveća snaga motora je 760 KS pri 11.000/min, ali uz četiri elektromotora kombinirana snaga iznosi više od 1000 KS. Mjenjač je 8-stupanjski automatski, benzinac snagu šalje na stražnje kotače, a svaki elektromotor pokreće svoj kotač pa Mercedes-AMG Project Onea zapravo ima pogon 4×4. O baterijskom paketu zasad nema detalja, ali je Mercedesova uprava potvrdila kako će samo na struju doseg iznositi najmanje 30 km.

Rasni cestovni bolid poput Project Onea mora paziti na masu pa stoga nije čudno što je zadržana na manje od 1300 kg. Najavljeno ubrzanje do 100 km/h traje manje od 2,5 sekunde, a najveća brzina je veća od 350 km/h.

Kristian Sikavičev

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.