Lotus Evora GT430 sinonim je za izvrstan omjer mase i snage

Najsnažniji i najlakši Lotus u povijesti naglašava koktel trkaćega bolida i cestovnoga sportaša. Bit će proizveden u samo 60 primjeraka pa je već sada jasno kako će njegova cijena u budućnosti samo rasti

20. 7. 2017

Kao što se može zaključiti iz imena, Lotus Evora GT430 zapravo raspolaže sa 430 konjskih snaga. Kompresorski 6-cilindraš temeljito je dorađen pa je najveća snaga upotpunjena i okretnim momentom 440 Nm. To su brojke koje neće izazvati strahopoštovanje sve dok se ne pogleda masa automobila od 1258 kg.

Snaga se prenosi na stražnje kotače preko 6-stupanjskoga ručnog mjenjača i zatvarača stražnjega diferencijala. Do 100 km/h ubrzava samo 3,7 sekundi, a najveća brzina iznosi impresivnih 305 km/h. Brojni karoserijski dodaci temeljito su ispitani u zračnome tunelu pa osjetno doprinose stabilnosti.

Ako se Lotus Evora GT430 usporedi s dosadašnjom najsnažnijom izvedbom Lotus Evora Sport 410 brzo dolazimo do zaključka kako je snaga povećana za 20 KS, a masa je istodobno smanjena čak 70 kg.

Kristian Sikavičev

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.