VIDEO: Nakon portugalskoga trenera Antônija Vilas-Boasa na Reliju Dakar odustao i legedarni Sebastien Loeb

Još ljetos je na treninzima u Peruu devetorostruki svjetski prvak u reliju najavljivao kako će se 20. siječnja s ovogodišnjeg relija Pariz-Dakar vratiti kao šampion. Nažalost po njega i Peugeot Sport to mu nije pošlo za rukom

12. 1. 2018

Koliko god se pred koji mjesec nadao i najvećim dosezima na ovogodišnjemu reliju Pariz-Dakar, što se iznova održava u Latinskoj Americi, jedan od najpoznatijih pilota i potencijalni favorit već je na putu kući za Francusku. Sebastien Loeb, devetorostruki svjetski prvak u WRC-u, ni ove godine neće se domoći možda i jedne od najznačajnijih svjetskih automobilističkih titula.

Ovogodišnje izdanje relija za Sebastiena Loeba započelo je ogromnim poteškoćama. Vremena ga je već pošteno stajala prva etapa, koja se vozila od Lime, glavnoga grada Perua, pa sve do Piscoa. Zbog poteškoća s kočnicama Loeb je zaostajao na cijeloj dionici dugoj 31 kilometar i zbog toga nisu došle do izražaja njegove neprikosnovene vožnje off road, a i po pijesku. Sljedeće dvije se dizao u poretku, a na četvrtoj kružnoj etapi San Juan de Marcona - San Juan de Marcona, koja je u cijeloj povijesti Dakara bila dionica s najdužom jurnjavom isključivo po pijesku (100 km!) bukvalno je konkurentima očitao lekciju, pobijedivši. Započeli su na umirujućoj plaži, a Sebastian Loeb pred start baš i nije bio optimist. Usprkos pesimizmu uspio se domoći najviše pozicije a pobjeda ga je sasvim približila prvoplasiranome Stephaneu Peterhanselu, najteofejnijem vozaču i motocikla i automobila na reliju Pariz-Dakar.

Sebastien Loeb je tako kao pobjednik najteže dakarske etape u povijesti sutradan pun elana otvorio novu dionicu. Nakon samo pet minuta svi njegovi snovi su se prosuli. Bilo je to u trenutku kada je opazio kako se u pješčanu dinu zabio Antônio Vilas-Boas, bivši trener Totenhama, pa je morao u tisućinki sekundi reagirati. Skrenuo je intiutivno ulijevo i poletio prema "provaliji" dubokoj pet-šest metara. Morali su ga otkopavati i teretnjakom izvlačiti iz rupe. Sve to trajalo je tri sata ali su se nekako domogli cilja. Tek tada je Daniel Elena izustio kako je sav natučen i kako je jedva sjedio. Nekako su se domogli dežurnoga liječnika u bivaku u Arequipi. Njegova dijagnoza nije bila ohrabrujuća. Savjetovao je dvojici velikih favorita da napuste utrku i posvete se manje opasnim stavrima, bar dok Elena ne zaliječi rane. Peugeot je potom službeno objavio da se njegova posada Loeb/Elena povlači iz utrke.

"Daniela je jako boljelo u prsima - kad su nas izvukli iz duboke rupe etapu smo nastavili polako, samo da se domognemo cilja. Vidio sam Elenu kako se meškolji na sjedištu, kako stalno mijenja pozicije, a da pri tome nije nijednom zacvilio," ispričao je nakon etape Sebastien Loeb. Na pitanje je li propustio svoju zadnju prigodu da pobijedi na Dakru Loeb je odgovorio: "Ne razmišljam tako i naravno da ću se vratiti. Mojoj priči s Peugeotom tu nije kraj - ostajem u reli-krosu."

Tina Torelli
foto: Red Bull Content Pool

Video (odustajanje slijedi nakon treće minute):

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.