Jahta na kojoj je zadnje ljeto provela princeza Diana završila je na dnu Sredozemnog mora

Ovih dana poznata jahta "neslavno" je završila uz obalu Francuske. Von Neumann ju je koristio mnogo godina, a kasnije ju je prodao trgovcu oružjem Adnanu Khashoggiju, koji ju je pak prodao svom nećaku Dodiju Fayedu. Dalje je sve znano.

Jahta na kojoj je zadnje ljeto provela princeza Diana završila je na dnu Sredozemnog mora Gendarmerie des Alpes-Maritimes
26. 8. 2023

Prema izvješću Gendarmerie des Alpes-Maritimes, jahta Cujo neslavno je potonula prije nekoliko dana uz francusku obalu, točnije u Beaulieu-sur-Mer, oko 35 km od obale, na dno mora.

I zašto je tako posebna

Cujo je posljednja jahta na kojoj su pokojna princeza Diana i njezin ljubavnik Dodi Fayed proveli posljednje ljeto prije njezine smrti. Zbog toga su je neki prozvali i "jahtom princeze Diane" (iako je Diana te godine provela odmor na jahti Codecas Jonikal, koja je i danas u vlasništvu Dodijeva oca pod imenom Bash), jer je tzv. ja Kraljica pučkih srca izgubila je život tog ljeta 1997. godine u prometnoj nesreći.Ovo prošlo ljeto za Dianu je trebalo biti najsretnije, ali i najzvučnije. No, Cujo je legenda za sebe.Vojni presretač Cujo isporučeno je 1972. godine od strane talijanskog brodogradilišta Baglietta. Zahtjevi su bili jasni: velika brzina, izuzetna udobnost i stil koji podsjeća na vojna plovila.Prvi vlasnik jahte bio je John Von Neumann, poznati društveni čovjek i poslovni čovjek koji je ušao u povijest kao onaj koji je otvorio prvi zastupnički salon u SAD-u. Države Porsche i Volkswagen.

JvNS, kako je brod izvorno nazvan, mogao je krstariti vodom brzinom većom od 40 čvorova zahvaljujući dvostrukim 54-litrenim V-18 turbodizelskim motorima.

Von Neumann ju je koristio mnogo godina, a kasnije ju je prodao trgovcu oružjem Adnanu Khashoggiju, koji ju je pak prodao svom nećaku Dodiju Fayedu. Dodi ju je dao propisno restaurirati i rođen je Cujo, koji je postao sv. Tropez. Na njemu su se uz Dodija vozile zvijezde kao što su Clint Eastwood, Bruce Willis, Brooke Shields, Robert Downey Jr. i Winona Ryder. Nakon smrti Diane i Dodija, Cujo je rastavljen i stavljen u skladište, gdje je dugo propadao, sve dok ga za milijun dolara nije obnovio Moody Al-Fayed, Dodijev rođak. Na aukciji u 2020. završila je u rukama britanskog kolekcionara Simona Kidstona, koji ju je godinu dana kasnije prodao nepoznatom talijanskom prijatelju.

On je najvjerojatnije bio i njegov posljednji vlasnik koji je doživio neslavni ispraćaj broda.

Ako je vjerovati izvješću Gendarmerie des Alpes-Maritimes, brod je u sudaru pretrpio oštećenje trupa i već je bio pod vodom kada su obalni spasioci odgovorili na poziv u pomoć. Sedmero ljudi koji su se u tom trenutku nalazili na brodu uspješno je evakuirano, a svi su sa žaljenjem mogli samo promatrati brod koji tone.

Preberite š

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.