Korejci napali Golf njemačkim oružjem - 3. generacija Kije Ceed spremna da pokori Europu

Peter Schreyer došao je iz VW-a i zaslužan je za izgled, Albert Biermann je 32 godine bio u samome vrhu najrazvijaknijega BMW-ova Odjela M i njemu treća generacija kompakta zahvaljuje na mehanici, ovjesu, maloo izraženijemu sportskom štihu… Stari Cee'd postaje Ceed i napada ni manje ni više nego Golf, Astru, Peugeot 308, Hondu Civic...

Korejci napali Golf njemačkim oružjem - 3. generacija Kije Ceed spremna da pokori Europu Kia Promo
7. 2. 2018

Napisao: Sven Stažić

Foto: Kia press

Cee'd je promijenio ime. Odsad se zove Ceed. Iako to nije najvažnija novina treće generacije jednog od najpopularnijih korejskih kompakata, Kia je odlučila odigrati najsnažnije baš na tu kartu. Franjo Tuđman na vrijeme je shvatio kako mu je bolje promijeniti ime unuku nego Dinamu, a vjerojatno su i Korejci bili svjesni kako se u sveto ime ne smije dirati.
Izostanak samo apostrofa između dva zadnja slova i nije nešto što bi trebalo biti pretjerano važno. Ipak, kako su odlučili približiti se maksimalno europskome tržištu tako su mu minimalističkom izmjenom imena počeli podilaziti. Oni skraćenicu Ceed objašnjavaju i njenim značenjem na engleskome jeziku, "Community of Europe, with European design"! Oni su to preveli ovako: - Za europsku obitelj s europskim dizajnom! Automobil je osmišljen u Kijinu europskome razvojnom centru, u Frankfurtu. Peter Schreyer došao je iz Volkswagena pred cijelo jedno desetljeće i zaslužan je za izgled ne samo noviteta, već i cjelokupnog asortimana Kijinih i Hyundaijevih automobila. Štoviše, on je tijekom godina napredovao do drugoga čovjeka jedne od najvećih svjetskih automobilskih kompanija. I nije štedio ni sebe, a ni budžete Kije i Hyundaija. Prvo je poveo plejadu Volkswagenovih dizajnera, a pred dvije godine posegnuo je za BMW-ovim inženjerima. Najveći od njih, Albert Biermann, 32 godine bio je u samome vrhu najrazvijaknijega BMW-ova Odjela M i njemu treća generacija kompakta zahvaljuje na mehanici, ovjesu, malo izraženijemu sportskom štihu… Schreyerov dizajn, Birmannova mehanika, pouzdano, lijepo, kvalitetno, ekološki upristojeno... U Offenbachu su Korejci ne samo pokazali svoj adut u kompaktnoj klasi, već su jasno poručili da žele najkasnije do 2020. biti najprodavaniji azijski brend u Europi. Dizajner koji je, između ostaloga, potpisao i Audi TT, A6, A3, VW Golf (1997), Beetle, Kia Ceed, Sportage, Hyundai Tucson… odlučio je ne izmišljati toplu vodu. Na tragu svega što je kroz dugu karijeru radio nastao je i novi Ceed.
Bez imalo pretenzija Korejci su sa svojim europskim prebjezima najavili da ciljaju direktno na Volkswagen Golf, Ford Focus i Peugeot 308. Samo mjesec dana prije Ženeve odlučili su otkriti kako izgleda njihov adut. Zasad su "istrčali" isključivo sa slikama kompaktne limuzine s pet vrata, a procurilo je kako je pred vratima još samo jedan karoserijski izdanak. Je li riječ o karavanu ili možda o hatchbacku s trojim vratima još se ne zna pouzdano. Činjenica je da je bratski Hyundai i30 već na tržištu s četiri izvedenice. Osim tri navedene tu je i ubojiti Hyundai i30 N. Ekipa iz Koreje spojila je poslovičnu dalekoistočnu funkcionalnost, pouzdanost, izniveliranu kvalitetu izrade s europskim štihom pa rezultati ne izostaju.
Znajući za sve što je pratilo pojavu Hyundaija i30 za pretpostaviti je kako će se novi suparnik europskim razvikanim rivalima suprotstaviti multilinkom straga. Takvo što osim i30 u klasi imaju još jedino Honda Civic i Ford Focus. Ceed se diči i posve novim trocilindričnim 1,0-litrenim benzincem sa 118 "konja", provjerenim 1,4-litrenim benzinskim turbakom sa 138 KS te turbodizelašem 1,6 u tri izvedenice  s od 94 do 134 KS.
Nema tu zapravo previše dvojbi jer, u pravilu - kakav je tata takav je i sin.
Nova Kia Ceed doživjet će svjetsku premijeru na ovogodišnjemu salonu automobila u Ženevi. Donosi nove inovativne tehnologije i motore te novi sportski izgled, dinamičnost i neizostavnu profinjenost. Inspiracija za dizajn Ceeda bila je crpljena iz fastback dizajna Stingera. U ovome slučaju riječ je o znantno samouvjerenijem izgledu. 
Prodaja nove Kije Ceed započet će diljem Europe u drugoj polovici godine. Cijena i drugi detalji još su nepoznanice.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.