Amerikanci i Kinezi se opiru, bit će dug put do potpune elektrifikacije, iznenađenje je i Volvo koji je prvi elektro auto najavio tek 2030.!

Glasgow 2021: Volvo je najveće eko razočaranje, jer najavio je 1. elektro auto tek u 2030., a Kina i SAD i dalje jašu po fosilnim gorivima! Provjerite koji su se proizvođači obvezali na postupno ukidanje klasičnih motora - neki su iznenađeni!
Najveća imena automobilske industrije očito su jako podijeljena na ovom području, a obveze nisu u potpunosti u skladu s planovima kojima smo svjedočili u posljednjem razdoblju. Brodski, cestovni i zračni promet inače doprinose četvrtini svjetske emisije CO2.
 

Amerikanci i Kinezi se opiru, bit će dug put do potpune elektrifikacije, iznenađenje je i Volvo koji je prvi elektro auto najavio tek 2030.! Gerd Altmann/Pixabay
11. 11. 2021

Snimili: Eve VAN SOENS/EP i Greg Altmam/Pixabay

U britanskom gradu Glasgowu ovih dana brojni svjetski političari, ekolozi i drugi utjecajni ljudi, raspravljaju o potrebnim mjerama koje bi trebalo poduzeti idućih godina ako se želi spriječiti daljnje zagrijavanje Zemljine atmosfere. A dio ove borbe protiv promjena uzrokovanih zatopljenjem su i proizvođači automobila. To je nedvojbeno razlog zašto se polako, ali sve češće odlučuju za ukidanje pogonskih sklopova s ​​unutarnjim izgaranjem. No nisu svi jedinstveni. Amerikanci i Kinezi žestoko se opiru tako naglom prelasku na obnovljive izvore energije, a i među znanim, pa i europskim proizvođačima ima skeptika spram tako brzog prelaska na struju.

Kao što smo često izvještavali posljednjih mjeseci, mnogi proizvođači automobila odlučili su se na fazno izbaciti takve pogonske sklopove do 2030. ili čak i prije. No te prognoze - koje uostalom nisu ni obvezujuće (u pravilu), odnose se samo na europska tržišta na kojima politika najbrže pooštrava zahtjeve za smanjenjem emisija, ali ne i na drugim tržištima. Konkretno, to se, primjerice, odnosi na Južnu Ameriku, Aziju i Afriku, no očito je da proizvođači sada počinju širiti svoje namjere izvan starog kontinenta. Na današnji dan sastanka o transportu COP26, šest glavnih marki automobila najavilo je da će prestati proizvoditi globalne automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2040. godine. Među njima su Mercedes-Benz, Ford, General Motors, BYD, Jaguar-Land Rover i Volvo koji je prije nekog vremena najavio da će zapravo električne automobile proizvoditi tek nakon 2030. godine.

No, dok se spomenuti brendovi odlučuju na transformaciju i potpisivanjem ugovora obvezuju na taj potez, za to (još) ne teže s najvećim markama, poput Stellantisa, Volkswagena, Nissana, Honde, ali i Toyote, brenda gdje već su odustali od proizvodnje dizela. Neke zemlje, uključujući dva najveća tržišta automobila, Sjedinjene Države i Kinu, također se oklijevaju obvezati na to. Put do potpune elektrifikacije stoga će očito biti dug.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.