Kralj je "mrtav", živio novi kralj! Lewis Hamilton veličanstvenom pobjedom do sedmog naslova i titule najuspješnijeg pilota F1 svih vremena

Pobjednik 14. utrke ovogodišnje sezone Formule 1 u Turskoj je Lewis Hamilton (Mercedes), koji je tako osigurao 7. naslov svjetskog prvaka. Sergio Perez (Racing Point) bio je drugi na izuzetno skliskoj stazi, a Sebastian Vettel (Ferrari) treći: Leclerc je u pretposljednjem kutu malo zapeo, a Max Verstappen imao je puno problema s bolidom.

Kralj je "mrtav", živio novi kralj! Lewis Hamilton veličanstvenom pobjedom do sedmog naslova i titule najuspješnijeg pilota F1 svih vremena Profimedia
16. 11. 2020

Lewis Hamilton na najbolji je mogući način osvojio novi svjetski naslov i plasirao se uz bok legendarnom Michaelu Schumacheru sa sedmom zvijezdom. Britanac je, naime, pomalo iznenađujuće slavio na izuzetno zahtjevnoj i skliskoj stazi, zahvaljujući samo jednom zaustavljanju u boksovima, a na cilj je stigao s potpuno istrošenim gumama za djelomično mokru stazu.

“Ne znam što bih rekao, emocije su toliko jake da ih ne mogu kontrolirati. Da, nakon dolaska na cilj plakao sam u trkaćem bolidu. Hvala svima koji su mi pomogli do ovog naslova. Postigla sam ono o čemu sam sanjala kao malo dijete: da se jednog dana mogu usporediti sa Schumacherom. I da, bila je to prokleto teška utrka, nije bilo pogrešaka, ali ispravna strategija i činjenica da prijeteća kiša nije došla u posljednjim krugovima utrke spasila me tu pobjedu. Međutim, zbog svih peripetija otkazivanja utrka zbog virusa i vrlo intenzivnog kalendara utrka, mogu reći da je ovo i dalje bio jedan od najteže osvojenih naslova prvaka u mojoj karijeri ", rekao je Hamilton nakon utrke.
 

 
I stvarno, prvi nije izgledao najbolje, jer su natjecatelji na mokroj stazi bili brži, a oba Mercedesova trkača mučila su se s pothlađenim stražnjim gumama. Stoga ne čudi da je Valtteri Bottas, jedan od najvećih razočaranja ove utrke. "Okrenuo" se odmah u prvom zavoju. Nekoliko zavoja kasnije sudario se s konkurentom i oštetio prednja krila i upravljački mehanizam, pa se okrenuo još nekoliko puta kasnije tijekom utrke. San o barem teoretskim šansama za osvajanje naslova bio je završen.

Drugo mjesto pripalo je Perezu, ali u zadnjem je kolu morao puno raditi. “Charles Leclerc bio je brži kod kolibe, pretekao me, ali uspio sam uzvratiti napad. Srećom tada je cilj bio ubrzo nakon zadnjeg zavoja i uspio sam zadržati drugo mjesto. Da smo vozili još samo jedan krug, barem bi jedna guma vjerojatno eksplodirala, toliko su bile istrošene ", rekao je Meksikanac.

Njegov suvozač, Lance Stroll, koji je u početku bio daleko najbrži na stazi i čak mu se smiješila pobjeda, nakon što je osvojio najbolju startnu poziciju, na kraju je ostao bez istaknutog plasmana. Zaradio je nekoliko bodova, ali šansa za pobjedu topile su se kako se staza sušila. Gume su se odmah počele "ljuštiti", a jedna je greška slijedila drugu potom.

Treće mjesto pripalo je Sebastian Vettelu u trenutku kada je Leclerc bezuspješno pokušao mimoići Pereza. “U redu, podij sam dobio zbog njihovog dvoboja, ali čak i u utrci bili smo puno brži nego što smo navikli ove sezone. Zbog toga mogu biti sretan, ali istina je i da su nam vrijeme i prokleta skliska staza puno pomogli. "

Charles Leclerc morao se zadovoljiti četvrtim mjestom, a odmah po dolasku na cilj, u nemoći, samo je "pokucao" u volan i javio momčadi riječima koje nisu bile pogodne za javnu objavu. Uglavnom je, naravno, bio ljut na sebe. Kao i ljutiti Max Verstappen, koji je tiho računao na pobjedu, ali onda se u trci sa suparnicima našao malo lošiji. Još bolje, Verstappena i Albonu izgrdila je siva eminencija Red Bull Helmut Marko: "Postoje utrke u kojima jednostavno morate biti strpljiviji. Ovog puta obojica su bili previše nestrpljivi, a rezultat je šesto i sedmo mjesto, umjesto da se bore za prva dva mjesta ".

Sljedeća utrka na rasporedu je za 14 dana u Bahreinu, slijedi još jedna utrka na istoj stazi samo tjedan dana kasnije, a finale ove sezone u Abu Dhabiju zakazat će se tjedan dana kasnije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.